i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Haaren
Tags:

En de boer, hij ploegde voort

vertelde op 22 augustus 2019 om 11:27 uur

Een bezienswaardigheid op die warme augustusdag in 1950. De firma Heesters uit Haaren demonstreert een heuse aardappelrooi- en inkuilmachine tijdens de Kring Cuijk van de N.C.B. De mechanisatie klopt aan de deur.

Foto: collectie BHIC

Decennia lang verandert er weinig in de landbouw. Melken en oogsten, het gebeurt allemaal met de hand en met de inzet van de hele familie. Het werken op het land wordt soms wat verlicht door de inzet van een paard, maar ook dan blijft het intensieve en zware arbeid. Aardappels rooien is één van de werkzaamheden die een zware wissel trekken op lijf en leden. Het gaat met de hand en vaak zittend op de knieën.  

Begin jaren vijftig komen steeds meer machines in trek, maar daaraan hangt een stevig prijskaartje. De aanschaf van een tractor betekent een investering van 6.000 gulden, en dat kunnen weinigen zich veroorloven. Om de koop toch mogelijk te maken, steken verschillende boeren soms de koppen bij elkaar.

Wie herinnert zich de opkomst van deze machines? Of weet meer te vertellen over de firma Heesters uit Haaren? Laat het ons weten!

Deze foto-oproep verscheen in de rubriek 'Kijk naar Toen' in De Meierij, waarin we op zoek zijn naar de persoonlijke verhalen achter een foto.

Ga naar Kijk naar Toen 

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reacties (2)

Jan van Weert
Jan van Weert zei op 22 augustus 2019 om 17:34 uur

Voor een heel mooie foto van een, toen, moderne dorsmachine en tractor van de firma Heesters moet je hier kijken: https://deautovanmnopa.nl/kentekens/n-54787

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 25 augustus 2019 om 19:58 uur

Ah kijk, wat een mooie aanvulling, Jan! Veel dank voor deze verwijzing.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

vertelde op 3 januari 2017 om 12:41 uur

Aardappelrooimachine “DE CAS”

vertelde op 11 februari 2017 om 23:43 uur

Hulpmiddelen voor landbouw en veeteelt