i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Uden
Jaar: 1994
Tags:

Space-Rock in De Pul

vertelde op 25 januari 2017 om 23:14 uur

Ik kende de muziek van de Engelse Space-Rock-formatie “Porcupine Tree”, doordat ik begin jaren ‘90 abonnee was van een Symfo-blaadje dat ook CD’s begon aan te bieden. Een daarvan was de CD “On the Sunday of love” (1991) waarop één van mijn persoonlijke lievelings-lange-nummers stond: ‘Radioactive Toy’.

De muziek van de Porcupine Tree werd “Space-rock” genoemd en dat viel in het Symfo-genre met een psychedelisch-aandoend optreden. Ruimtelijke muziek ingevuld met fantasierijke teksten. Op vrijdag 7 januari 1994 ging ik met de auto naar Uden. Het concert zou om 22.00 uur beginnen en de entree kostte toen maar fl. 12,50. Zeven jaar later zou alles met de Euro wat prijziger worden.

De band had een speciale gast in zijn gelederen tijdens dit concert, namelijk de toetsenman van de toen bekendere Britse new wave band uit de jaren '70/'80, Japan. Pas toen het concert begon kreeg ik in de gaten dat het concert werd ondersteund met wel een erg prachtige lichtshow. Daar ik sinds enkele jaren een fotocursus volgde op het Pieter Breughel Instituut te Veghel, wilde ik dat graag vastleggen, maar ik had m’n fototoestel niet bij.

Snel beslissen was noodzakelijk, dus reed ik met een noodgang terug naar Boekel ten koste van de eerste helft van het concert. Eenmaal terug in De Pul kon ik meteen aan de slag. Met een half rolletje nog op het toestel en een reserve kon ik voldoende opnames maken.

Ik had echter geen lichtgevoelige lens, alleen maar enigszins lichtgevoelige 400 iso-film. Daar het geen sterke belichting was, moest ik dus ook dichterbij gaan staan een langere sluitertijd gebruiken dat weer bewegingsonscherpte kon geven. Maar gelukkig waren er geen snelle bewegingen tijdens dit zweverige concert.

   
   

Over het geheel genomen had ik dus weinig van de muziek zelf kunnen genieten. Toch ging ik na afloop met een tevreden gevoel naar huis. Gelukkig wist ik toen nog niet wat ik enkele weken later in De Pul-Café zag: dat de organisator Arie tijdens de try-out op de middag al prachtige foto’s had kunnen maken. Maar goed, ‘gelukkig hebben we de foto’s nog!’ (later een veelgehoorde reclame-slogan).

En Ernst, de geluidsman achter de mengtafel, die wilde ook graag dat ene exemplaar. 

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reacties (2)

Gerard H.A.A. de Bie
Gerard H.A.A. de Bie zei op 17 februari 2017 om 13:29 uur

Charles Beterams meldde per mail naar aanleiding van bovenstaand verhaal :
"Porcupine Tree was ik ook bij (werk nog steeds samen met Steven Wilson) 2017-02-17.
https://nl.wikipedia.org/wiki/Steven_Wilson

Mario van Os
Mario van Os zei op 6 september 2018 om 21:17 uur

Beste Gerard, ik was ook aanwezig bij dit concert. Het eerste optreden van Porcupine Tree in Nederland.
Ik heb wat vragen over dit concert, kun je contact met mij opnemen via mario@progwereld.org?

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

vertelde op 18 augustus 2014 om 21:08 uur

Pink Floyd in Heesch

vertelde op 17 oktober 2014 om 10:39 uur

Popfestival in Veghel

vertelde op 19 juni 2015 om 11:59 uur

Zing mee met Addy van den Krommenacker