i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Oss
Tags:

Er staat een paard in de… keuken?

vertelde op 23 februari 2020 om 09:01 uur

Het lijkt een goede openingszin voor een carnavalskraker, maar komt uit een archiefstuk uit 1704. “Louwereijns verklaart dat hij gezien heeft dat Bruijs Dirck Goossens met zijn paard de keuken in kwam rijden.” Lees mee in het Oud Rechterlijk Archief Oss wat er gaande is.

Ze zijn met meerdere mensen; Ruth Strick, diens vrouw Cornelia, Maria de meid, Louwereijns soldaat en Lijsbert Reuvers. Allemaal leggen zij een verklaring af bij Jacob van der Hoeve, heer van Heeswijk en Dinther, kwartierschout en dijkgraaf van Maasland. Ruth Strick verklaart dat op 7 december 1704 rond 11 uur ’s avonds Bruijs Dirck Goossens te paard aan zijn deur kwam. Hij maakte veel lawaai en sneed met getrokken mes zijn eigen das van zijn hals. Hij kwam met geweld te paard de keuken ingereden waar een gezelschap van mensen was.

Iedereen schrok van Bruijs en het paard, en men vreesde gewond te raken. Iedereen zocht een goed heenkomen. Ruth en anderen uit het gezelschap dreven Bruijs het huis uit. Toen ze bij de deur kwamen liet Bruijs hem zien dat hij aan het hoofd gewond was. Louwereijns verklaart dat hij gezien heeft dat Bruijs Dirck Goossens met zijn paard de keuken in kwam rijden. Hij is toen van verbazing de deel opgelopen. Toen hij terugkwam in de keuken zag hij dat Bruijs met zijn paard de keuken uit was 'gejaagd en gedreven'.

Maricke Janse, de derde getuige, verklaart dat ze toen gezien heeft dat Bruijs Dirck Goossens met zijn paard in de keuken stond en dat daardoor een groot rumoer en tumult in het huis ontstond. Van schrik trok zij zich terug in de kamer en kwam er pas uit toen Bruijs door het gezelschap naar buiten was gedreven. Bruijs bleef ’s nachts voor het huis liggen en ’s morgens kwam de barbier in huis om Bruijs te verbinden. Cornelia de vrouw van Ruth Strick verklaart dat zij op die datum gezien heeft.... [akte niet afgemaakt].

(tussen 10-12-1704 en 20-12-1704, 291 / 00-12-1704 / Oss / 300-302)

(met veel dank aan Hans Pennings en Wim Jaegers voor deze tip!)

 

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

vertelde op 29 januari 2008 om 11:12 uur

Het beste paard van stal

vertelde op 16 mei 2013 om 16:47 uur

Te paard door Sambeek