i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Boekel
Tags:

Erewacht

vertelde op 14 juni 2011 om 16:20 uur

Links staan de meisjes, rechts de jongens, mooi in de houding. Zij vormen de erewacht, die geïnspecteerd wordt door de Commissaris van de Koningin (in het midden) en de burgemeester.

De aanleiding tot al dit officieels moet de opening zijn geweest, in 1938, van de eerste verharde weg tussen Boekel en Venhorst. Omdat die was aangelegd met provinciaal geld, hoefde de gemeente niet lang na te denken over een naam: Statenweg.

Herinneringen aan deze dag zullen in Boekel en omgeving niet dik gezaaid zijn. We zijn daarvoor afhankelijk van diegenen van de jongens en meisjes op de foto die dat nu nog kunnen navertellen. Toch wagen we ‘n poging.

Reacties zijn van harte welkom!

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reacties (2)

Bart van de Ven. zei op 19 juni 2014 om 19:27 uur

Hoewel ik niet behoor tot een van de kinderen die een erehaag vormen, weet ik wel dat op 13 juni 1938 de verharde weg van Venhorst naar Boekel feestelijk geopend werd. Er was door de bewoners van Venhorst allang gevraagd naar deze verharding maar de gemeenteraad van Boekel was nogal verdeeld. Het was voornamelijk raadslid Dorus Rutten die fel pleite voor die verharding en ook burgemeester Schafrat was voor. In de gemeenteraadsvergadering van 31 maar 1937 kwam deze kwestie weer aan de orde en de Raad stemde dit keer voor. 7 raadsleden waren voor en nog steeds vier tegen. En zo kon op 13 juni 1938 een groot feest worden gevierd. daar de gemeente veel steun had gehad van de Provinciale Staten van Noord Brabant, kreeg deze weg de naam van Statenweg. Op de foto Commissaris Jhr.Mr.Dr.A.B.G.M. van Rijckevorsel geflankeerd door rechts burgemeester C.Schafrat en links griffier Provinciale Staten, V.Cleerdin.

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 20 juni 2014 om 10:07 uur

Ah dank Bart voor je inhoudelijke reactie. Weten we meteen de achtergrond en hoe de straat aan zijn naam komt. Wat denk jij, is de komst van de verharde weg belangrijker geweest voor de ontwikkeling van Boekel of van Venhorst?

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

vertelde op 16 april 2009 om 15:14 uur

In de houding

vertelde op 31 januari 2009 om 09:17 uur

Schipper, mag ik overvaren?

vertelde op 28 januari 2014 om 11:27 uur

Klus geklaard!