skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Saskia Green
Saskia Green Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Saskia Green
Saskia Green Bhic

Essche Stroom

Rien Wols
Rien Wols Bhic
vertelde op 30 juni 2009
bijgewerkt op 12 augustus 2021
De Essche Stroom onstaat door het samengaan van de Achterste Stroom en de Voorste Stroom op de grens van Oisterwijk met Haaren. De Essche Stroom heet ook wel Halse Water. Hij kruist de spoorlijn Boxtel-Oisterwijk en stroomt bijna parallel aan de Belversestraat verder door Haaren, richting Esch. Daar buigt hij noordelijk rond de dorpskom, kruist de spoorlijn Boxtel-Vught en, ter hoogte van de Beukenlaan, de A2 om tenslotte bij Halder in de Dommel uit te stromen.

Aan de rechterkant voegen zich twee kleine stroompjes bij de Essche Stroom: de Rosep en de Kleine Aa. De Rosep begint in Diessen en stroomt ten zuidoosten van Haaren in de Essche Stroom. De Kleine Aa ontvangt even ten zuidwesten van Boxtel bij hoog water van de Beerze (of Smalwater).

De Voorste Stroom begint bij Goirle als bundeling van de Poppelsche Leij en de Rovertsche Leij. Tot aan het Wilhelminakanaal heet die bundeling dan nog eerst Nieuwe Leij. Die gaat met een duiker onder het kanaal door, om als Voorste Stroom verder te gaan. Ook de Oude Leij, ooit de gemeentegrens tussen Goirle en Hilvarenbeek, en tussen Tilburg en Hilvarenbeek, voegt zijn water bij de Voorste Stroom. Aan de Voorste Stroom stonden ooit twee watermolens, de Heukelomse molen bij Laag Heukelom en de molen Ter Borcht in Oisterwijk.

De Achterste Stroom, die begint als Reusel, neemt ook kleinere waterloopjes in zich op, zoals de Belevense Loop, de Stroom-onder-Hilvarenbeek, de Roodloop en de Hoogeindse Beek.

Bekijk ook

Rivieren in Brabant

Water in Brabant

Reacties (4)

Frank van Dorst (Waterschap De Dommel) zei op 9 november 2012 om 09:07
Even over de schrijfwijze van de beeknamen. In de kop schrijven jullie Essche Stroom met twee woorden, in de tekst één woord 'Esschestroom'. Volgens de officiële namenlijsdt van Waterschap De Dommel is het: Essche Stroom.
Ook de schrijfwijze van alle 'Leijen' wijken af. Jullie schrijven Poppelsche Lei: offficieel is het Poppelsche Leij, Nieuwe Leij, Oude Leij, Rovertsche Leij etc.
Paul Huismans (namens BHIC) zei op 9 november 2012 om 11:38
Dank voor jouw deskundige inbreng, Frank. Daar kunnen wij natuurlijk niet tegenop! De spelling is op deze en diverse andere webpagina's aangepast, behalve wanneer het teksten van derden betreft. De spelling "Esschestroom" werd in de 19e eeuw bijvoorbeeld gebruikt door de taxateur van het kadaster.
Sjef Verhoeven zei op 16 november 2019 om 15:45
De Rosep begint in HAGHORST, ter hoogte van het Wilhelminakanaal en de Wijn hovenstraat. Uit zwart/wit luchtfoto,s uit 1928 en 1936 van defensie was dit gebied nog niet ontgonnen, zoals duidelijk is te zien op deze foto,s. Mocht uw belangstelling hiervoor hebben, neemt dan contact met mij op.We zijn met infoborden bezig van en over Haghorst. We op zoek naar een duidelijke plattegrond met loop van de Rosep erop.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 18 november 2019 om 19:03
Bedankt voor uw bericht, we nemen achter de schermen even contact op.
Wordt vervolgd!

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.