skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic

Essopomp zoek!

Henk Buijks
Henk Buijks Bhic
vertelde op 3 maart 2011
bijgewerkt op 18 november 2013
Wie in de jaren 1960-1970 in Heesch autobrandstof wilde tanken, had keus genoeg, zeker langs de rijksweg. Vrijwel alle gangbare merken waren er vertegenwoordigd.

Deze Essopomp moet ook in de buurt van de rijksweg hebben gestaan. Toch is de precieze locatie wat moeilijker vast te stellen, want helemaal links zien we het straatnaambordje ‘Willibrordusweg’.

Die begint tegenwoordig ten noorden van het verhoogd talud van de A59, maar daar zul je nu tevergeefs naar een tankstation zoeken.

Stond de Esso soms op de plek van dat talud? Er moeten Heeschenaren zijn die hier een antwoord op weten. En dan kunnen zij er vast meteen bij vertellen wie dit tankstation exploiteerde.

We zijn dan ook benieuwd naar jullie reacties!

Reacties (18)

artenthea@hotmail.com zei op 9 maart 2011 om 16:15
Hallo ik ben Art v Orsouw ik ben pompbediende geweest bij de getoonde foto van 1960/1961 de eigennaar verios volkswagen garage uit Oss.
De directeur de Heer Riemersma uit Eindhoven.Ik kan uw de exate locatie geven naast het huidige pannekoek huis langs de Osseweg.
Graag zou ik de getoonde foto willen ontvangen voor mij een stukje nostalgie
M.V.G. A.v.Orsouw tel.0412 453046
van pinxteren@versatel.nl zei op 9 maart 2011 om 17:28
Ik was nog vrij jong toen, maar ik kan me deze 2e Essopomp in heesch nog wel herinneren. Inderdaad bij het huidige pannenkoekhuis aan de osseweg. De andere stond aan de rijksweg (nu 't dorp) tegenover bakker Lamers
Jacqueline Willemsen zei op 10 maart 2011 om 09:56
Volgens mij stond de Essopomp (van de broertjes Ruijs) aan dezelfde kant als de “Kustershof”.
Ongeveer op de plek voor het pannenkoekenhuis. Daar liep ook de Willibrordusweg naar Oss,
wij liepen met de Kabouters op zaterdagmiddag over deze weg naar het bos om daar te spelen. Dit was in 1963.
Henk Buijks, namens BHIC bhic zei op 10 maart 2011 om 12:37
Art, ik mail je de foto vandaag nog. Bedankt voor je duidelijke reactie!

@van pinxteren: dank, want bevestigt de reactie van Art, en inderdaad stond ook tegenover Lamers (eerder: de luxe bakkerij Van Herpen) een Essopomp.

Jacqueline, jij was het helemaal met bovenstaande reacties eens, maar voegde daar nog een eigen herinnering aan toe. Heel leuk!
Hr Van Rooij, Oss (telefonisch) zei op 10 maart 2011 om 13:40
Toen ik deze foto in De Sleutel zag staan, zei ik tegen mijn vrouw: "Agnes, ik durf te wedden dat ik die plek ken!" Dat is ook logisch, want ik ben in Heesch opgegroeid in de jaren '60. Inderdaad heb ik de exacte plek van dit vroegere tankstation teruggevonden, aan de Heesche kant van het viaduct langs de Osseweg.
Het huis, links op de foto, is afgebroken vanwege de aanleg van de snelweg. Wanneer de foto meer naar rechts was genomen, had je nog net Café v.d.Koolwijk (nu: Pannenkoekenhuis Heesch) kunnen zien. Het paaltje op de voorgrond en de lantaarnpaal staan er nog steeds! En de Willibrordusweg begon toen hier.
Ik herinner me uit de jaren '60 nog dat de vrachtwagens van Schroothandel Max Mozes uit Oss hier tankten.
Jacqueline Willemsen, Oss (telefonisch) zei op 10 maart 2011 om 14:26
Ik meldde al eerder dat deze Essopomp mij herinnerde aan de tijd dat ik bij de Kabouters was. Kustershof was toen het scoutinggebouw van Heesch, en dat stond vlakbij de pomp. Van daaruit was je ook snel in de bossen richting 't Putje.
Wij passeerden het tankstation ook wanneer we vanuit ons huis aan de Heesche Molenstraat naar de speeltuin bij De Naaldhof fietsten. Ik vond het al een heel eind van de Molenstraat naar het Kruispunt! Dan kwam je trouwens ook langs het kapelletje, tegenover de Rabobank, waar nu het reisbureau is gevestigd op de hoek Schoonstraat/Kennedystraat.
Gerrit Govers, Heesch zei op 11 maart 2011 om 11:38
Stond deze benzinepomp niet aan de Osseweg? Waar nu het parkeerterrein is van het pannekoekenhuis. Werd deze pomp niet gerunt door Gradje van Koolwijk die op deze plaats ook een taxibedrijf en een cafe had?
joke van der Donk_wolters zei op 13 maart 2011 om 17:32
Ben Joke van der Donk _Wolters.

Heb in die tijd bij VERIOS ( Riemersma de Volswagengarage in Oss gewerkt.)
En daarom heb ik de man die aan de pomp zat EMILE KLING. vervangen tussen een en twee daarom heb ik aan die pomp gezeten.Werd ik door mevr. Riemersma weg gebracht in een CARMAN GIA. En als dan om twee uur EMILE weer terug kwam kwamen ze mijn weer ophalen. Zodoende
meer weet ik niet.
Alleen dacht ik dat het tankstation ongeveer stond op de aanleg vsn de RIJKSWEG.
Henk Buijks, namens BHIC bhic zei op 14 maart 2011 om 12:00
@Gerrit, die pomp stond inderdaad aan de Osseweg, ter hoogte van het Pannenkoekenrestaurant Heesch. De rijstroken langs de vroegere Esso l;iggen er nog steeds. Maar ik weet niet of Gradje vd Koolwijk ook het tankstation exploiteerde. Hierboven werden de broertjes Ruijs genoemd als degenen die het station 'hadden'. Wel lijkt het zeker dat Riemersma (van VW in Oss) de eigenaar was.

@Joke, jouw verhaal maakt in elk geval jouw directe betrokkenheid bij de pomp duidelijk. En dat detail over het brengen en ophalen door mevr.Riemersma is ronduit prachtig.

Bedankt allebei!
Jan van de Wijgert, Heesch (telefonisch) zei op 14 maart 2011 om 16:35
Bij het zien van deze foto wist ik meteen dat het ging om de Essopomp aan de Osseweg. Hij was eigendom van VW-dealer Riemersma, die dit dealerschap had overgenomen van Verios.
Er heeft bij deze pomp lange tijd een paal gestaan met het VW-embleem erop. Mogelijk was het tankstation een ontwerp van architect Dudok, evenals enkele andere die nu een beschermde status hebben gekregen als monument. Hierlangs liep ook het fietspad naar het Willibrordusputje.

De familie v.d.Koolwijk runde het nabijgelegen café en een taxibedrijf, maar ik weet niet of zij ook iets te maken hebben gehad met het tankstation. Er moeten in Heesch mensen zijn die dit weten.
De heer Pashouwers, Oss (telefonisch) zei op 15 maart 2011 om 12:44
Als 68-jarige Ossenaar heb ook ik herinneringen aan dit tankstation. Heb er zelfs als 17/18-jarige nog gewerkt, in de avonduren tot 10 uur. Ik was toen dus in dienst bij Riemersma, de eigenaar.

De eerste vaste pompbediende was Frans Lamers. Hij is rond 1965 met zijn brommer of motor dodelijk verongelukt. Frans woonde in Oss boven het boek- en muziekwinkeltje van Bill Mijl aan de Spoorlaan. Dat winkeltje kenden alle jongeren in Oss, want Bill verkocht (onder de toonbank)ook sexblaadjes.

Na Frans Lamers kwam Emiel Kling als vaste kracht bij de Essopomp. Die heeft zijn werk ondanks een lichte handicap altijd prima gedaan!
Jos Langens zei op 16 oktober 2019 om 16:05
Geboren in 1963 en gewoond in de Goorstraat 7 (vroeger 3A) kwamen wij vaak aan de pomp voorbij wanneer we gingen spelen op de snelweg in aanbouw of, nadat de snelweg afgebouwd was, in het kleine bos dat nog resteerde aan onze kant van de snelweg. Ik herinner me Emiel nog, die weinig sprak (of zelfs helmaal niet), maar wat ik meeste herinner was een stalen beugel onder zijn aangepaste schoen. Die beugel maakte altijd een enorm lawaai als Emiel rondliep. Ik zou het ook leuk vinden om de Foto toegestuurd te krijgen. Zijn er ook nog foto's van het Kustershof?
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 22 oktober 2019 om 09:44
Hallo Jos, bedankt voor je berichtje. Spelen op een snelweg in aanbouw; dat moet vast bijzonder zijn geweest! (of zag je dat als kind niet zo?) En dat Emiel je is bijgebleven, begrijp ik ook. Het zou mooi zijn als we hier te weten zouden komen hoe het met hem gaat.

Wat betreft de foto's heb ik goed nieuws: de foto hierboven kun je zelf downloaden, klik maar eens op de volgende link:

https://www.bhic.nl/memorix/images/search/detail/cf433688-45f9-11e3-869b-67cdb047eef8/media/7fc3d24b-0478-a8ed-4df9-cdca428e885d?mode=detail&view=horizontal&q=esso*%20heesch&rows=1&page=3

En van het Kustershof hebben we er niet veel, maar kijk maar eens hier:
https://www.bhic.nl/memorix/images/search/?mode=gallery&view=horizontal&q=kustershof&page=1&reverse=0
jos langensq zei op 26 oktober 2019 om 11:20
Bedankt voor je reactie Marilou, ik heb de foto gedownload. Emiel moet nu minstens midden 70 zijn als hij nog leeft. Spelen op de snelweg in aanbouw was (achteraf gezien) ook erg gevaarlijk (dansend drijfzand).
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 28 oktober 2019 om 09:03
Ah dank voor je berichtje, Jos. Hopelijk weet hier iemand meer te vertellen over Emiel; het zou mooi zijn te horen dat het goed met hem gaat.

En dat je nu anders kijkt naar het spelen op de snelweg in aanbouw, dat kan ik me levendig voorstellen. Maar dat inzicht komt bij de meesten van ons pas later ;)
Bert Wijnen zei op 29 augustus 2020 om 19:59
De man die als pompbediende werkte bij Rijs heette Henk Kling. Hij woonde in Oss. De heer Pashouwers heeft het over ene Emiel Kling. Vandaag vertelde me meneer Van Grinsven, die vroeger pal achter Kustershof woonde, dat dat Henk Kling was.
Jos Langens zei op 29 augustus 2020 om 20:04
Dag Bert, wat is de voornaam van der. Van Grinsven?
Bert Wijnen zei op 29 augustus 2020 om 21:04
Weet ik helaas niet. Was voor mij onbekend. Maar hij volgt duit verhaal ok en vroeg me dat te vermelden. Wellicht leest hij dit en neemt hij contact op.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen