
Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)
Meer informatie over de chat-service? Klik hier
Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)
Meer informatie over de chat-service? Klik hier
Evenals zijn neef Chris Mol, de bekende Etten-Leurse huisarts, stamde hij af van de Prinsenbeekse bakkersfamilie Mol. Na de lagere school ging Frans waarschijnlijk eerst naar de Ambachtsschool. Hierna bezocht hij de Rijks-HBS aan de Nassaustraat in Breda. Dat hij naar deze school ging lag voor de hand, zijn oudere broer Lon zat al op deze school en het was dicht bij zijn ouderlijk huis in de Sophiastraat.
Nadat hij het HBS-diploma, toen nog 3 jaar, had behaald, ging hij naar de Katholieke Leergangen in Tilburg. Hier liet hij zich inschrijven op de Academie voor Beeldende en Bouwende Kunsten en volgde de opleiding architectuur. De opleiding bestond uit twee delen theorie en praktijk en duurde totaal vier jaar. Frans was de eerste student die voor beide delen slaagde.
In 1940 kreeg hij de eerste opdracht in de gemeente Etten-Leur. Het betrof de bouw van een vakantiehuis voor zijn neef Chris Mol. Het huis De Koekoek werd in een bosje aan de Zundertseweg gebouwd. Voor de bouw, in boerderijstijl met rieten dak, werd materiaal van in de oorlog vernielde boerderijen gebruikt.
Kort na de oorlog kreeg zijn architectenbureau van het gemeentebestuur van Etten-Leur opdracht om arbeiderswoningen te ontwerpen voor de kernen Etten, Leur en St. Willebrord. Volgens het uitbreidingsplan betrof het een kleine tweehonderd woningen.
Mol ontwierp enkele tientallen gevarieerde types waaronder veel twee-onder-een-kapwoningen. Gezien de financiële middelen van de gemeente waren ze eenvoudig van opzet. Tussen 1946 en 1949 werden 150 woningen gerealiseerd. De kern van het uitbreidingplan in Etten lag rond het Vincent van Goghplein. Rondom het plein verschenen woningen in de Schonckweg, Dr. Mollerstraat, Mgr. Poelstraat en de Van den Elsenstraat.
In 1949 ontwierp hij voor de zuidzijde van het plein drie winkels: een sigarenwinkel (nr. 14), een bakkerij (nr. 16) en een groentewinkel (nr. 20). De woningen aan de overzijde van het plein kwamen ook van zijn ontwerptafel. In 1950 werd aan de oostzijde onder zijn leiding het arbeidsbureau gebouwd.
In de kern Leur werden arbeiderswoningen gebouwd aan de Vijfhuizenweg en in de Kerkstraat en Kasteellaan. In St. Willebrord verrezen woningen in de Pastoor Kroesstraat. Later werden in sommige bovengenoemde straten en verspreid over het dorp nog meer woningen door hem gebouwd.
Ook op restauratie- en herstelgebied was Mol in die jaren actief in Etten-Leur. Hij was betrokken bij het herstel van de oorlogsschade aan de toren van de Nederlandse hervormde kerk op de Markt, de restauratie van de gevel van het oude raadhuis en de verbouwing van het brandweerhuisje tot Mariakapel.
In de jaren vijftig van de vorige eeuw bouwde Mol veel voor de Congregaties van de Broeders van Liefde en de Zusters van Bethanië. In die tijd was er nog sprake van een bloeiend katholiek leven. Vooral op het gebied van de verzorging van zieken en onderwijs was men actief.
Van de Broeders in Etten-Leur ontving hij veel grote opdrachten. De belangrijkste opdrachten waren de Land- en Tuinbouwschool (1950), het Juvenaat (1951), de ULO (1951) en de LTS Don Bosco (1953). Ook alle andere gebouwen op het terrein van de Broeders aan de Don Boscolaan en de Dr. Edward Poppelaan werden door hem gebouwd.
Frans Mol heeft een belangrijk stempel gedrukt op de naoorlogse bouwkundige ontwikkeling in de gemeente Etten-Leur. Enige gebouwen zoals de ULO en de LTS (zie foto) zijn inmiddels gesloopt. Het merendeel van de woningen en gebouwen is er nog steeds en is vrijwel geheel intact gebleven.
Literatuur: Ietje Erkens-Mol, Frans Mol, een Bredase architect, 1910-1963 (Gemeente Breda, ErfgoedReeks Breda 5, zonder jaar).