skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Vincent van de Griend
Vincent van de Griend Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Vincent van de Griend
Vincent van de Griend Bhic

Exota bij Jan van schele Sjef

Voor het raam kun je precies zien wat er die week in de aanbieding is in de winkel van Jan van der Velden aan de Nieuwstraat in Liempde. Meer bijzonder: ook in de jaren tachtig hangt aan het pand een reclamebord voor het omstreden drankje Exota. Wie herinnert zich deze kwestie?

In de winkel van Jan van der Velden – in Liempde beter bekend als Jan van de schele Sjef – kun je van alles kopen. De limonadedrank Exota heeft ook in de schappen gestaan maar op het moment dat deze foto in 1982 is gemaakt, stond het vermoedelijk niet meer op de plank. Aanleiding hiervoor was de tv-uitzending van de VARA in 1969. Daarin werd gesproken over het risico van exploderende flessen Exota. Het leidde tot een langlopende rechtszaak die in 2007 werd gewonnen door Exota.

Voor de handel in de winkel van Jan van der Velden zal het weinig invloed hebben gehad: de meeste klanten kozen gewoonweg voor een andere limonade. Toch kregen juist deze dorpswinkels het steeds moeilijker omdat mensen er steeds vaker voor kozen hun boodschappen bij een grote supermarkt te doen. Wie weet hoe het verder is gegaan met deze winkel? Wie deed er vroeger zijn boodschappen? Of wie kan zich de kwestie (of de limonade) van Exota nog herinneren? Vertel ons jouw verhaal.

Deze foto-oproep verscheen in de rubriek 'Kijk naar Toen' in De Meierij, waarin we op zoek zijn naar de persoonlijke verhalen achter een foto.

Ga naar Kijk naar Toen

Reacties (9)

josien van den bosch van der velden zei op 24 oktober 2018 om 17:41
ik weet er wel wat van mijn vader is daar geboren en we gingen er veel naar toe
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 25 oktober 2018 om 09:26
Heeft je vader daar lang gewoond, Josien? Zat er toen ook al een winkel?
Bert van der Wiel zei op 1 december 2020 om 17:41
Hallo Marilou,
Die winkel zal er zeker rond 1950-1960 al geweest zijn. Ik weet niet beter dat die er was.
Aart zei op 18 augustus 2022 om 13:14
Nu ik dat Exota bord zie komen bij mij herinnering en boven aan diverse Exota limonades. Exota was destijds (voor zover ik mij herinner) verkrijgbaar in de smaken cola, sinas appel en framboos. De smaak week duidelijk af (lekkerder!) dan andere merken in die tijd. “ Was ook prikkelender” zegt mijn echtgenote. Echte prik limonade dus. Een herintroductie zou nog wel eens een bestseller kunnen opleveren.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 22 augustus 2022 om 12:50
Bijzonder hè Aart, dat Exota als begrip zo is blijven beklijven, ook na al die tijd.
Wat betreft die herintroductie... lees dit maar eens:
https://exotafrisdrank.nl/het-verhaal/
Robert van der Velden zei op 9 oktober 2022 om 20:04
Hallo Josien,

Josien is een nicht van me en een dochter van mijn oom Frans. Zowel haar vader als die van mij, Huub, zijn er geboren en getogen. Omdat onze grootvader in de hoogtijdagen van de houten klomp een klompenmaker was, kon zijn gelijknamige zoon Jozef een huis laten bouwen. Het werd het pand hierboven, dat nu Nieuwstraat 37 als adres heeft. Het bouwjaar is 1919 en mogelijk heeft ook onze overgrootvader er ook nog de laatste vijf jaar van zijn leven ingewoond. Deze foto is op 01/01/1982 genomen door Wies van Leeuwen. Onze grootvader was het zesde kind, net als ik trouwens. Hij was bakker en kruidenier. Oom Jan heeft de winkel als kruidenier voortgezet.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 10 oktober 2022 om 09:38
Ah, wat leuk. Bedankt voor je berichtje Robert, hopelijk leest Josien het ook (want het is alweer even geleden dat ze hier reageerde). Ik probeer in ieder geval haar achter de schermen hiervan op de hoogte te brengen.
Robert van der Velden zei op 10 oktober 2022 om 09:49
Graag gedaan. Nog even dit. Jan werd vaak ook schele Sjef genoemd, niet omdat hij net als mijn grootvader strabismus had, maar wel dikke brilleglazen. Van mijn vader Huub weet ik dat schele Sjef ook de grote Jozef werd genoemd, wat hem natuurlijk meer in zijn waarde liet. Genealogisch heb ik in een onderzoek dat 18 jaar beslaat drie takken van het geslacht Van der Velden ontdekt, die eeuwen terug op dezelfde hoofdtak uitkomen in Sint-Oedenrode. Wij behoren tot de 'grote' tak, de Kleuskes waar een museum in Liempde voor is ingericht waren allemaal relatief klein; wellicht dat ze daarom de Kinderen van der Velden werden genoemd. Flink veel onheuse bejegeningen dus, maar zo ging dat.

Het is hetzelfde effect als bij Janus 'Kiepoog' Borghs in 's-Hertogenbosch, waarbij het markant is dat die zo populair was ondanks zijn gedrag, dat zijn graf vorig jaar weer voor 20 jaar veilig is gesteld.

Ten aanzien van het drankje Exota is trouwens een interessante tweedeling waar te nemen. De ene beschrijft het nostalgisch als lekker, de ander dronk liever Hero frisdrank. Tegenwoordig weten we dat je beter water of thee kunt drinken.
Robert van der Velden zei op 10 oktober 2022 om 09:54
Aanvulling: drie takken alleen al in Liempde. Er zijn er heel veel.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.