skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg

Familie De Cartier de Marchienne

De Belgische bankier Victor van den Schrieck laat in 1863 een kasteeltje bouwen aan de pas (1854) aangelegde Provinciale weg in Duizel. De ingang wordt gevormd door twee gemetselde pijlers, versierd met een stenen leeuw.

Maar de bankier is failliet als de Belgische jonkheer Paul-Emile de Cartier er in 1873 zijn oog op laat vallen. De bosrijke omgeving, waarvan veel bij het kasteel hoort, is uitermate geschikt voor zijn geliefde hobby, de jacht.

Zijn vrouw, de Engelse Louisa Brown O’Meara, is er meteen verliefd op. Het moderne kasteel heeft grote en lichte kamers. Het personeel trekt in de ruimtes boven het koetshuis in de Groenstraat en het echtpaar richt zijn nieuwe verblijf op luxueuze wijze in. De parkachtige tuin, met een ijskelder, wordt nog verder aangeplant. De eerste jaren genieten Paul-Emile en Louisa met hun zoon Emile-Ernest en dochter Emilie volop. Er worden feesten gehouden en familie en andere prominente gasten verblijven er graag tijdens het jachtseizoen.

Toch voelt Paul-Emile zich niet thuis in Duizel. Hij doet veel voor het dorp, maar verstaat het dialect nauwelijks en spreekt het al helemaal niet. Alleen met een paar oudere boeren, die als kind nog Franse les kregen van meester Panken, kan hij praten. Na zo’n vier jaar voornamelijk in Duizel te hebben doorgebracht komt hij er nauwelijks nog.

Op 22 januari 1886 wordt Arnold geboren, maar het jaar daarna sterft Paul-Emile, vier dagen nadat hij bij Koninklijk Besluit “De Marchienne” aan zijn achternaam mocht toevoegen.

De vijftienjarige Emile-Ernest wordt nu kasteelheer. Hij wordt diplomaat en komt daardoor weinig in Duizel. Zijn moeder wel, vaak een groot deel van het jaar. Ze doet veel voor het dorp, wordt o.a. beschermvrouwe van de fanfare van Hoogeloon. Duizel draagt haar op handen. Toch betekent ook Emile Ernest veel voor het dorp. Hij zorgt ervoor dat de nieuwe kerk een mooie leien dakbedekking krijgt in plaats van dakpannen. Ook breidt hij zijn eigendommen steeds meer uit. Als de tram van Turnhout voor de poort van het kasteel stilhoudt om de kasteelheer en zijn familie eruit te laten loopt het hele dorp uit en zijn ook de Handboogschutterij en de Harmonie van Hoogeloon, waarvan hij beschermheer is, aanwezig om hen te verwelkomen.

Ook broer Arnold is een graag geziene gast in Duizel. Hij blijft vaak het hele jachtseizoen en de Duizelnaren kunnen dan wat bijverdienen als drijver of drager en zien hoe vakkundig én fanatiek Arnold zijn hobby beoefent.

Er verstrijken fijne jaren op het kasteel in Duizel, tot in 1935 Louisa overlijdt. Emile-Ernest woont dan in Londen. Nadat in 1936 ook zijn vrouw sterft zet hij alles te koop. De Cartierheide schonk hij in 1932 al aan Natuurmonumenten. In 1937 koopt A. Wolters het kasteel met park en tuin. Hiermee komt een einde aan een tijdperk in ons dorp.

Lees hier een uitgebreidere versie van dit verhaal

 

Reacties (15)

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 18 januari 2019 om 13:34
Bedankt Sandra, voor je verhaal over dit kasteel en haar bewoners. Wat een goede invloed heeft deze familie gehad op jullie dorp. Zij moeten zich toch uiteindelijk heel goed thuis gevoeld hebben in Duizel!
mieke zei op 8 mei 2021 om 17:16
Ik kreeg deze link doorgestuurd vanuit Duizel. Mooie te lezen. Mijn overgrootvader zu volgens overlevering tuinman zijn geweest bij de Baron in Duizel. Is er mogelijk een lijst te onderzoeken waar mogelijk personeelsleden in staan vermeld. Ik zou graag weten of ik dat ter aanvulling voor mijn stamboom zou kunnen gebruiken en verder te onderzoeken. Mogelijk heet er iemand een tip. bijvoorbaat dank
Sandra Hakkens zei op 10 mei 2021 om 09:56
Hoi Mieke,
Dank voor je mooie bericht!
Op dit moment ben ik nog bezig met onderzoek naar het kasteel en de familie.
Ik heb de naam van één tuinman gevonden, maar die is geboren op 24 februari 1848 in Belgie.
Zijn naam is Pierre Francois Cobbaert. Ik denk niet dat hij degene is waar je naar op zoek bent.
Weet je zijn volledige naam? Dan kan ik er misschien wat mee.
Groetjes Sandra Hakkens
Norah zei op 10 mei 2021 om 11:31
Mogelijk ook te vinden n de bevolkingsregisters.
Mvg.
Mieke zei op 10 mei 2021 om 12:13
Sandra, de naam van mijn over-grootvader is Jacobus Bogaars, geboren te Eersel 1839. Zoon van Adrianus Boogers & Johanna M Hoymans/Hoeimans. In zijn huwelijksakte 1878 staat als beroep dienstknecht, wonende te Duizel.
Sandra Hakkens zei op 10 mei 2021 om 13:13
Hoi Mieke en Norah,
Ja, de naam van de andere tuinman heb ik uit het bevolkingsregister inderdaad.
Misschien kun je daar zijn naam vinden.
Als ik nog wat tegenkom, zal ik het hier plaatsen.
Mieke zei op 13 juni 2021 om 13:47
Sandra Hakkens en mede volgers, inmiddels heb ik bericht gekregen dat mijn overgrootvader Jacobus Bogaars dar als dienstknecht heeft gewerkt. Ik kan mijn verhaal nu dus ergens op staven. Mijn moeder zei altijd " van horen zeggen lieg je het meest" maar er was dus wel een link naar deze Familie. Is inmiddels een leuke puzzel geworden.
mieke zei op 25 juni 2021 om 23:20
Welk huisnummer in de Groenstraat stond het koetshuis? Is er nog wat van overgebleven? Ben best wel benieuwd.
Norah zei op 26 juni 2021 om 12:11
Je kunt deze vraag ook eens stellen aan de heemkundekring aldaar, die behoren meer te weten.
www.hskdeachtzaligheden.nl

Ik haal uit het bevolkingsregister Duizel rond 1870 het huisnummer 57. Maar tegenwoordig zegt dat niet veel meer, adresnamen + nummers veranderen.
Mvg.
Norah zei op 26 juni 2021 om 17:13
Hallo Mieke,

Het kasteel is helaas in 1965 afgebroken. Je vindt ook het nodige hierover als je googlet op -kasteeltje Duizel-.
Mvg.
mieke zei op 26 juni 2021 om 22:51
Dank je Norah ik ga zeker verder op zoek.
Sandra Hakkens zei op 29 juni 2021 om 16:23
Hoi Mieke,

Het koetshuis stond aan wat nu Groenstraat 9 is. Het staat er nog altijd, in de jaren negentig is er brand geweest. Boven het koetshuis waren de kamers van de bedienden, nu is het allang niet meer zichtbaar maar vroeger liep er een dreef van het kasteel (door de blauwe poort) naar het koetshuis. Als je op de Facebook pagina Duizel zoals het was zoekt op koetshuis, zie je foto's en informatie.

Groetjes Sandra
mieke zei op 30 juni 2021 om 07:42
Sandra , super dank ik moet er zeker eens een keer naar te gaan. Bij de FB groep ben ik reeds bekend.
Bart Beex zei op 24 januari 2022 om 13:40
Harrie de Vos volgt Fried Geboers op. Hij houdt de tuin bij in zijn tijd en houdt toezicht op de jacht. Wolters neemt in de jaren dertig als hij het jachthuis koopt De Vos van De Cartier over. Later wordt De Vos onbezoldigd rijksveldwachter.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 24 januari 2022 om 20:48
Veel dank voor deze aanvulling, Bart. Goed om op deze manier de lijn verder te kunnen volgen, dat werkt heel verhelderend.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.