skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic

Familie Moonen

Jan Hubertus Moonen, geboren in Geleen, verbleef tijdens de Eerste Wereldoorlog als huzaar in Sint-Oedenrode. Hij was een echte paardenman. Later werd hij dan ook zeer actief op het gebied van de paardensport.

Jan en Dora Moonen op hun huwelijksdag te paard

In 1918 huwde hij met Theodora (Dora) Wilhelmina Antonia Moonen, geboren te Sint-Oedenrode als dochter van een goudsmid. Jan Hubertus werd na zijn huwelijk drogist, paardenhandelaar, horlogemaker en koopman in goud en zilver. Een gedeelte van zijn pand, dat bekend stond als ‘Hotel De Keizer’, verhuurde hij aan Petrus Johannes Frankefort.

Voor de Tweede Wereldoorlog had hij een manege te Eindhoven, waar hij zijn eigen paarden stalde en tevens die van anderen. In verband met het bezoeken van zijn clientèle, die buiten het dorp woonde, verzocht hij als horlogemaker en handelaar in goud en zilver, vergunning om met zijn tweewielig motorrijwiel gebruik te mogen maken van de rijwielpaden.

Mgr. Bekkers Op de achtergrond drogisterij Moonen

De zaak werd in 1950 voortgezet door zoon Lucas. Het was toen een goud- en zilverwinkel, optiek en drogisterij Moonen. Het grote winkel- en hotelpand stond op de hoek Kerkplein-Markt. Jan Hubert Moonen ging verder met handel in paarden.

Zoon Wilhelmus (Wim) werd geboren in 1919. Hij werd later professor, de eerste hoogleraar in urologie. In Nederland was de urologie toen nog een nieuwe richting in de geneeskunde, waar nog geen opleiding voor was. Daarom ging Moonen naar Lyon, Parijs en Boston waar de urologie toen al wel in opkomst was.

Lucas, Mia en moeder Moonen (Dora) Wim en zijn neefIn april 1952 werd Moonen benoemd tot uroloog in het Groot Ziekengasthuis in ’s-Hertogenbosch. Daarna volgde in 1965 zijn benoeming tot buitengewoon hoogleraar urologie aan de Katholieke Universiteit van Nijmegen. Hiermee was hij de eerste hoogleraar urologie in Nederland.

Vanaf dat moment combineerde hij zijn praktijk in ’s-Hertogenbosch met het hoogleraarschap in Nijmegen. Vanaf 1982 werkte hij fulltime in Nijmegen, waar hij in 1986 met emeritaat ging. Een hele generatie urologen leerde werken en denken volgens zijn voorbeeld. Hij leidde de eerste niertransplantaties in Nederland. In binnen- en buitenland genoot hij grote bekendheid.

Professor W. Moonen was iemand die niet op de voorgrond trad. Liever ging hij een persoonlijk gesprek aan met patiënten waarbij hij goed kon luisteren. Dat leidde vaak tot een oplossing. Naast het gewone spreekuur hield hij een speciaal spreekuur voor moeilijke gevallen. Hij nam daarbij de tijd voor zijn patiënten. Hoewel hij natuurlijk niet iedereen kon genezen, leidde de persoonlijke aandacht, humor en het relativeringsvermogen tot opluchting en tevredenheid. Afstandelijkheid- en autoriteitsgevoelens kende Moonen niet, daarom mochten patiënten hem zelfs thuis bellen.

Ter herdenking van Prof. W. Moonen heeft men in 2013 een plaquette onthuld, gelegen voor de H. Martinuskerk, op de plaats waar hij is geboren en eens hotel ‘De Keizer’ stond.

Foto’s: Jo van der Kaaij.
Bronnen: website van het Radboud UMC; website van het Bossche Centrum voor Urologie

Reacties (3)

Willie Damen van de Mosselaer zei op 19 november 2015 om 15:54
1934 Naar aanleiding van een ingekomen verzoek van ‘Ons Middelbaar Onderwijs', in Noord-Brabant, om een subsidie in de kosten van fl. 100,- per jaar per leerling, deelt de Voorzitter mee, dat bij een vroeger ingekomen adres besloten was, een afwachtende houding aan te nemen en dat zich sindsdien geen leerlingen hebben aangemeld. Thans heeft zich op het Sint Jans Lyceum in den Bosch een leerling aangemeld van den Heer Moonen, die echter van den school zal worden verwijderd, indien de Gemeente niet genegen zou zijn tot betaling van de gebruikelijke subsidie van fl. 100,- per leerling per jaar. Indien dat jongmens een neutrale inrichting zou bezoeken, zullen de kosten voor de Gemeente hier voor bedragen ongeveer fl. 300 à fl. 400 per jaar, hetgeen volgens de wet verplicht is. dan volgt een discussie met voor en tegens. Met 12 tegen 1 stem werd besloten het verzoek in te willigen.
Willie Damen van de Mosselaer zei op 30 september 2017 om 07:31
Vervolg de discussie:
De Heer van der Hagen zegt dat de Raad zich vroeger altijd op het standpunt gesteld heeft niet meer te betalen dan de Wet voor dit soort onderwijs is verplicht, en voor het Lyceum in Den Bosch kunnen wettelijk geen verplichtingen worden opgelegd. Hij zou er daarom voor zijn, het verzoek niet in te willigen. De Heer van Acht zegt dat destijds een afwachtende houding werd aangenomen, en dat thans, nu de tijden zoveel slechter zijn geworden voor hem zeker geen reden bestaat om nu wel op het verzoek in te gaan. De Voorzitter kan zich het standpunt van den Heer van der Hagen wel indenken, maar dat de Heer van Acht er zo over denkt, kan hij niet begrijpen, omdat die in andere gevallen als regel voor inwilliging van verzoeken is wanneer ze afkomstig zijn van R. K. Verenigingen. Daarbij komt dat wanneer het verzoek niet wordt ingewilligd zulks de Gemeente per jaar fl. 300, - per leerling meer zal kosten. De Heer van de Kamp zegt, dat de Wet hier niet kan dwingen, maar het zou van de vereniging een onbillijkheid zijn ten opzichte van andere Gemeenten. De Heer van Genugten kan zich met het voorstel van Burgemeester en Wethouders best verenigen. Met 12 tegen 1 stem werd besloten het verzoek in te willigen. De Heer van der Hagen stemde tegen.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 2 oktober 2017 om 08:41
Bedankt voor de aanvullingen, Willie. Het verhaal wordt hiermee niet alleen meer compleet; de fragmenten geven ook een prachtig tijdsbeeld.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen