skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic

Familie Steenbekkers

Deze familiefoto van de familie Steenbekkers te Berlicum is gemaakt anno 1920.

Reacties (7)

Antoine Wijgers zei op 1 april 2014 om 14:17
In deze foto ziet u de Familie Steenbekkers uit Berlicum, welke rond 1920 genomen moet zijn.

Mijn Oma op deze foto zal rond haar 6de levensjaar geweest zijn op deze foto en zij werd geboren in 1914.

Ik heb deze foto van mijn Oma gekregen die in 's-Hertogenbosch op latere leeftijd bekend stond als "Marietje de Schipper".

Mijn Oma staat links onder in de hoek als meisje van zo'n +/- 6 jaar oud !

Haar broers ( de jongens naast haar ) zijn uiteindelijk allemaal via omwegen ( door de oorlog(en) ) in het Boxtelse terechtgekomen en zijn daar gehuwd en/of ongehuwd gebleven en ook hieruit zijn er de nodige nazaten ontstaan, welke allemaal in het Boxtelse gebleven zijn..

Haar zus, naast haar in deze foto heeft haar leven in het Maasdriel/Kerkdriel gebied gesleten en heeft daar een grote familie nagelaten...

Mijn Oma : Maria Steenbekkers huwde destijds met ene Johannes Reijnders ( afkomst-geboorteplaats - Onbekend ) en kreeg uit dit huwelijk twee dochters.

Ene Huberta Agnes Reijnders in 1941 ( Mijn moeder ) en Henriëtta Reijnders in 1938..

Nadat mijn Opa en zijn broer, in de 2de W.O. opgepakt waren door de Duitsers tijdens een razzia in Berlicum, moest mijn Oma met de kinderen op de arm op de vlucht...

Mijn opa en zijn broer Reijnders ( en meerdere Berlicumse dorpsgenoten met hen ) werden gedeporteerd naar Rusland door de Duitse bezetters en op een berichtje van het Ministerie van Oorlog,'na'.. heeft mijn Oma nooit meer vernomen wat er met haar echtgenoot en diens broer gebeurd was, na de oorlog !

Mijn Oma beschermde haar kinderen door Duitsland in te vluchten en na het einde van de oorlog, en toen alles kapot en verwoest was, stuurde ze haar beide dochters naar het St-Jans tehuis voor meisjes in Uden, waar zij beiden werden opgeleid tot verpleegsters / verzorging. Dit tehuis werd geleid door de "zusters van Barmhartigheid", onder de zielende begeleiding van de Godshuizen in Den Bosch.

Mijn Oma Maria Steenbekkers is nooit meer hertrouwd, maar tijdens de zware wederopbouw van Nederland kwam zij in aanraking met een man bij wie zij twee zoons kreeg ( Cees en Bert Reijnders ).

Het waren zware tijden voor een alleenstaande vrouw die het hoofd boven water moest zien te houden zo vlak na de oorlog, ondanks dat mijn Oma, 'van goede huize' kwam...

De meiden waren gegarandeerd dat zij een zo "goed mogelijk", leven tegemoet konden zien.. ware het niet dat rond 1965/1966 het St.Janshuis in Uden ook vernieuwing moest ondergaan en mijn moeder werd overgeplaatst als dienstmeisje naar het "Groot Ziekengasthuis", van Den Bosch na een tijd lang gediend te hebben in het huishouden van een Kolonel van het Nederlandse leger en mijn tante Henriëtta een cariërre vond als fotomodel in het Franse...

Mijn moeder vond na een lange tijd in 1971 de liefde van haar leven in Oss, nadat ze 5 jaar daarvoor het leven geschonken had aan mij in 1966. De biologische vader is tot en voorbij haar overlijden in 2013 een mysterie gebleven, omdat dit in 1966 een schande was en na het huwelijk met haar "nieuwe man", doodgezwegen moest worden.

Mijn biologische vader zou tussen 1960 en 1980 een bloemenkraam gehad hebben op het bruggenhoofd van de Stationsstraat in 's-Hertogenbosch waar later ook de recht daar tegen over de Dansschool van Voetisch jarenlang gehuisvest was.. Maar dat is allemaal maar van "horen zeggen".

Tante henriëtte kreeg een zoon ( Bart ) en een dochter ( ??? ) maar huwde nooit door een postnatale depressie ( waarvan destijds niemand nog wist dat dit bestond ) na de bevalling van Bart en belandde voor de rest van haar leven op het, 'nu' voormalige terrein van Coudewater in Rosmalen.

Tante Henriëtte verbleef voor de rest van haar levensdagen op dit privéterrein van Coudewater en overleed daar uiteindelijk.

Mijn nieuwe vader "Johannes Henricus wijgers ", uit Oss kwam onverwachts door complicaties na een operatie te overlijden in het "Voormalige", Groot ziekengasthuis in 's-Hertogenbosch in 2009 en door een slopende ziekte overleed ook mijn moeder in 2013 de ouderlijke woning te Oss in 2013.

Vanaf hier ben ik het pad kwijt !... Maar zeer zeker niet van het padje af ! :-)

Wie zich herkend in dit verhaal mag en kan altijd contact met mij opnemen om zo de geanologische gegevens in stand te houden en zo de familiebanden "up to date ", te houden !..

roetjes ; Antoine Wijgers - reijnders - Steenbekkers.






Antoine Wijgers zei op 1 april 2014 om 14:18
Reacties om de familie-lijn te behouden zijn altijd van harte welkom...
Dorethé zei op 1 april 2014 om 21:27
Antoine, via WieWasWie kun je o.a. het Bevolkingsregister | Berlicum | 1921-1939 | Gezinskaarten deel 3 inkijken. Zoek op WieWasWie op Maria Steenbekkers, geregistreerde, Berlicum, en bij de resultaten gaat het om een van de twee akten met aktedatum 01-01-1921. Om de scans in te kijken wel eerst even registreren en inloggen. Je ziet hier voor jou waarschijnlijk nieuwe info die ik hier op dit forum niet zal plaatsen i.v.m. privacy.

Wil je meer weten, dan is het handig om een kopie persoonskaart aan te vragen bij het CBG. Deze zijn beschikbaar voor personen die in 1939 en later in Nederland woonachtig waren, en ze zijn op te vragen vanaf 2 jaar na overlijden van desbetreffende persoon. Voor meer informatie zie de website van het CBG.
Antoine Wijgers zei op 1 april 2014 om 21:44
Dank je wel Dorethé !,.. Ga ik meteen doen .. Nogmaals vriendelijk dank voor deze info !.
Wilbert Steenbakkers zei op 2 april 2014 om 21:42
Hoi Antoine,
is je moeder Maria Steenbekkers geboren Berlicum 11-4-1914 en overleden Den Bosch 3-6-1992?
Dan heb ik meer info voor je.
Antoine Wijgers zei op 2 april 2014 om 22:33
Beste Wilbert,

Maria Steenbekkers was ( is ) mijn Oma. Ik kwam altijd als manneke van 8 al bij mijn Oma toen ze nog op één van de binnenhofjes a/d binnen-Dieze woonde in 's-Hertogenbosch.
Haar roepnaam of bijnaam in het Bossche was altijd ; Marietje de Schipper.
( Ik heb nooit begrepen waarom, deze bijnaam ? )..

Ik ben mijn hele jonge jeugd en tienerjaren naar haar toegegaan met fiets, trein en/of brommer, totdat ze op 3Juni 1992 in "Voorburg"- Vught kwam te overlijden.
De vermelding 's-Hertogenbosch is dus niet helemaal correct !

Haar tweede en jongste dochter Huberta Agnes Wijgers - Reijnders ( Betsy )was mijn moeder !

'Was', omdat mijn moeder vorig jaar op 5 September 2013 op 72 jarige leeftijd overleden is in haar woning in Oss, na een slopende ziekte.

Haar echtgenoot en mijn "adoptie-vader", - Jo Wijgers uit Oss - is op 05.01.2009 in het Groot Ziekengasthuis van 's-Hertogenbosch komen te overlijden na complicaties van een risicovolle longoperatie.

Mijn echte vader heb ik nooit mogen leren kennen van mijn moeder en dat geheim heeft ze met zich meegenomen, ! Hij zou een bloemstal gehad hebben in 's-Hertogenbosch aan de Stationstraat in de 60er en 70er jaren. Maar of dit echt zo is, is niet meer te achterhalen geweest, voor mij tot op heden !

Ik ben als "onwettig kind", onder de zorg van de Godshuizen geboren in Goirle ( geboortehuis ) op 22 April 1966 en kwam na 6 jaar in "Huize Agnes" a/d Zuid-Willemsvaart gewoond te hebben in Oss te wonen in 1972 bij Jo en Betsy Wijgers. Tot die tijd heette ik Antoine Reijnders.

Maria Steenbekkers, haar eerste en oudste dochter ( mijn tante ) Henriëtte is inmiddels ook overleden op 26 November 2003 op 65 jarige leeftijd te "Coudewater", - Rosmalen.
Tante Henriëtte is op 18 Maart 1938 geboren onder de naam Steenbekkers, maar werd later gewijzigd in Reijnders.
Zij ( Tante Rietje ) had een zoon ( Bartje ) en een dochter die ter adoptie werden afgestaan, na een moeilijk en bewogen leven.
Erg triest allemaal !..

Twee zoons van Maria ( Reijnders - Steenbekkers ( dan inmiddels weduwe van Johannes Reijnders ) leven nog.
Ome Cees Reijnders woont in Oss en Ome Bert Reijnders woont in een woongroep in Haaren.

Deze beide zoons zijn eigenlijk onder de meisjesnaam - Steenbekkers - van mijn oma geboren na de 2de W.O. en géén zonen van de inmiddels overleden/gedeporteerde echtgenoot van mijn Oma.

Gedeporteerd ; Dat was altijd het verhaal van mijn Oma als we het over de foto's van mijn opa hadden die op haar woonkamerkast stonden.

Kortom : Nu dat alles om mij heen van de Steenbekkers kant en Reijnders kant begint weg te vallen.. ben ik een stamboom op gaan zetten en ben zéér geintereseerd in allerlei informatie en wetenswaardigheden over mijn historie.

In de familie Wijgers ben ik nooit echt erkend geweest als die ene "onechte zoon", van Jo Wijgers en daarmee zijn nagenoeg alle banden verbroken van hun zijde sinds het overlijden van mijn moeder in 2013!

Beste Wilbert Steenbekkers... alle info is zeer zeker "van harte", welkom !..

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.