i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Bergen op Zoom
Tags:

Familie teruggevonden

vertelde op 15 februari 2011 om 16:24 uur

Hoe families door toeval weer met elkaar in contact komen. Ook al zitten daar een aantal decennia, een oceaan en een wereldoorlog tussen.

We gaan terug naar het jaar 1927 als Leonardus Moerbeek (1889-1977) met vrouw en kinderen naar Canada vertrekt. Lindert, de roepnaam van Leonardus, is de oudere broer van Piet die als Petrus (1893-1974) in de boeken staat. Het contact tussen beide families werd hierdoor verbroken.

Mijn grootvader Piet Moerbeek was melkboer in Bergen op Zoom. In Tweede Wereldoorlog waren in zijn boerderij - aan de rand van Bergen op Zoom - Duitse militairen ingekwartierd. Later waren er Canadese militairen ingekwartierd. Vlakbij de boerderij lag het front en daar werd zwaar gevochten.

Eén van deze Canadezen ontdekte dat er op de boerderij een Moerbeek woonde. Het toeval wilde dat dit ook de familienaam was van zijn maat Peter Moerbeek (1921-1986). Peter, Linderts zoon, diende in de Amerikaans-Canadese First Special Forces ('Devil's Brigade'). Hij raakte zwaar gewond bij de slag om Monte Cassino en overleefde ternauwernood. Dit verhaal werd bekend in Canada.

Het contact tussen familieleden aan beide kanten van de oceaan werd hersteld. Ongeveer een half jaar geleden ontving ik een mailbericht uit Canada. Inderdaad, ze bleek een Canadese nicht te zijn.

Dankzij het mailbericht heb ik inmiddels een berg informatie over mijn Canadese en Amerikaanse familie. Door de zoektocht ontdekte ik ook een ver familielid van de Halsterentak. Hij heeft de genealogie van de Brabantse Moerbeken uitgezocht. Net als ik wist hij van familie in Canada en de VS, maar had geen recente gegevens. 

Op de foto zien we rechts Peter Moerbeek en zijn echtgenote Wilma Jessop, links een portret van Peter in uniform. 

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reacties (4)

Kees Moerbbek zei op 16 februari 2011 om 17:45 uur

Ik vind het jammer dat er in mijn verhaal gerommeld is, terwijl ik nota bene zelf deskundig op het gebied van communicatie ben en het mijn dagelijks werk is.

Rien Wols bhic zei op 17 februari 2011 om 09:11 uur

Geachte heer Moerbeek,
Het BHIC stelt graag zijn website open voor iedereen die met een verhaal en/of een foto een bijdrage wil leveren aan de lokale geschiedenis in Noord-Brabant. Daar wordt tot ons genoegen en dat van vele anderen ruimschoots gebruik van gemaakt. Maar om in enorm uiteenlopende bijdragen toch ook een soort eenheid te bewaren, is er een webredactie. Bij grote ingrepen overleggen we meestal met de inzender, bij kleinere ingrepen niet. Dat is de verantwoordelijkheid van die redactie. In dit geval gaat het om de toevoeging van een zogenaamde 'lead', een inleidend stukje, om het de lezer aangenaam te maken. Dat hoort bij de manier waarop wij onze eigen verhalen en die van anderen op deze site vormgeven. Als communicatiedeskundige kent u vast het klappen van de zweep :-)

Kees Moerbeek zei op 17 februari 2011 om 19:09 uur

Beste Rien Wols,
Inderdaad, een redactie moet natuurlijk wel oppassen om overbodig te worden :-)
Een aantal van mijn familieleden aan de andere kant van de grote plas was blij verrast met het verhaal. Daarbij kwam een vertaalprogramma kijken. En zo werd Moerbeek ´Nut Book´.

Frans de Rooij zei op 24 mei 2018 om 10:25 uur

Hallo Kees Moerbeek. Ik ben Frans de Rooij. Ik denk dat ik iets toe kan voegen aan bovenstaand verhaal.
Mijn Oma was Philomena Moerbeek geboren 01-09-1883 en overleden op 01-09-1963. Ik heb een foto van Leonardus Moerbeek welke is geëmigreerd naar Canada. Geboren op 04-09-1889. Op de foto staan zijn vrouw en een kind. Het is dus mogelijk dat het kind de militair is die bij Monte Casino strijd heeft geleverd. Ook heb ik een foto van een Moerbeek met vrouw en kind, poserend voor een kruidenierswinkel in Bergen op Zoom of Halsteren met enkele soldaten uit WO-I 1914-1918. Ik heb ook nog een adres uit Ontario. Hopelijk komen wij met elkaar in contact.
Ik doe ook aan het stamboomonderzoek van de Familie Moerbeek. Daardoor heb ik veel documentatie en fotomateriaal.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

vertelde op 1 november 2012 om 16:26 uur

Fragmenten uit het leven van familie Dapperen

vertelde op 6 juni 2013 om 16:29 uur

Emigratiecentrum Oploo