skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Arnout van Erp
Arnout van Erp Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Arnout van Erp
Arnout van Erp Bhic

Familie teruggevonden

Kees Moerbeek
vertelde op 15 februari 2011
bijgewerkt op 18 november 2013
Hoe families door toeval weer met elkaar in contact komen. Ook al zitten daar een aantal decennia, een oceaan en een wereldoorlog tussen.

We gaan terug naar het jaar 1927 als Leonardus Moerbeek (1889-1977) met vrouw en kinderen naar Canada vertrekt. Lindert, de roepnaam van Leonardus, is de oudere broer van Piet die als Petrus (1893-1974) in de boeken staat. Het contact tussen beide families werd hierdoor verbroken.

Mijn grootvader Piet Moerbeek was melkboer in Bergen op Zoom. In Tweede Wereldoorlog waren in zijn boerderij - aan de rand van Bergen op Zoom - Duitse militairen ingekwartierd. Later waren er Canadese militairen ingekwartierd. Vlakbij de boerderij lag het front en daar werd zwaar gevochten.

Eén van deze Canadezen ontdekte dat er op de boerderij een Moerbeek woonde. Het toeval wilde dat dit ook de familienaam was van zijn maat Peter Moerbeek (1921-1986). Peter, Linderts zoon, diende in de Amerikaans-Canadese First Special Forces ('Devil's Brigade'). Hij raakte zwaar gewond bij de slag om Monte Cassino en overleefde ternauwernood. Dit verhaal werd bekend in Canada.

Het contact tussen familieleden aan beide kanten van de oceaan werd hersteld. Ongeveer een half jaar geleden ontving ik een mailbericht uit Canada. Inderdaad, ze bleek een Canadese nicht te zijn.

Dankzij het mailbericht heb ik inmiddels een berg informatie over mijn Canadese en Amerikaanse familie. Door de zoektocht ontdekte ik ook een ver familielid van de Halsterentak. Hij heeft de genealogie van de Brabantse Moerbeken uitgezocht. Net als ik wist hij van familie in Canada en de VS, maar had geen recente gegevens. 

Op de foto zien we rechts Peter Moerbeek en zijn echtgenote Wilma Jessop, links een portret van Peter in uniform. 

Reacties (12)

Kees Moerbbek zei op 16 februari 2011 om 17:45
Ik vind het jammer dat er in mijn verhaal gerommeld is, terwijl ik nota bene zelf deskundig op het gebied van communicatie ben en het mijn dagelijks werk is.
Rien Wols, namens BHIC bhic zei op 17 februari 2011 om 09:11
Geachte heer Moerbeek,
Het BHIC stelt graag zijn website open voor iedereen die met een verhaal en/of een foto een bijdrage wil leveren aan de lokale geschiedenis in Noord-Brabant. Daar wordt tot ons genoegen en dat van vele anderen ruimschoots gebruik van gemaakt. Maar om in enorm uiteenlopende bijdragen toch ook een soort eenheid te bewaren, is er een webredactie. Bij grote ingrepen overleggen we meestal met de inzender, bij kleinere ingrepen niet. Dat is de verantwoordelijkheid van die redactie. In dit geval gaat het om de toevoeging van een zogenaamde 'lead', een inleidend stukje, om het de lezer aangenaam te maken. Dat hoort bij de manier waarop wij onze eigen verhalen en die van anderen op deze site vormgeven. Als communicatiedeskundige kent u vast het klappen van de zweep :-)
Kees Moerbeek zei op 17 februari 2011 om 19:09
Beste Rien Wols,
Inderdaad, een redactie moet natuurlijk wel oppassen om overbodig te worden :-)
Een aantal van mijn familieleden aan de andere kant van de grote plas was blij verrast met het verhaal. Daarbij kwam een vertaalprogramma kijken. En zo werd Moerbeek ´Nut Book´.
Frans de Rooij zei op 24 mei 2018 om 10:25
Hallo Kees Moerbeek. Ik ben Frans de Rooij. Ik denk dat ik iets toe kan voegen aan bovenstaand verhaal.
Mijn Oma was Philomena Moerbeek geboren 01-09-1883 en overleden op 01-09-1963. Ik heb een foto van Leonardus Moerbeek welke is geëmigreerd naar Canada. Geboren op 04-09-1889. Op de foto staan zijn vrouw en een kind. Het is dus mogelijk dat het kind de militair is die bij Monte Casino strijd heeft geleverd. Ook heb ik een foto van een Moerbeek met vrouw en kind, poserend voor een kruidenierswinkel in Bergen op Zoom of Halsteren met enkele soldaten uit WO-I 1914-1918. Ik heb ook nog een adres uit Ontario. Hopelijk komen wij met elkaar in contact.
Ik doe ook aan het stamboomonderzoek van de Familie Moerbeek. Daardoor heb ik veel documentatie en fotomateriaal.
Willem Kruf zei op 13 november 2020 om 10:36
Vraag is er een relatie met Moerbeek (volgens mij afkomstig van Nieuw-Borgvliet aan de rand van Bergen op Zoom) in het verhaal Bouw van damsluis met verstrekkende gevolgen op deze site???
In dit verhaal komen voor
Johannes Moerbeek en vader Hendrik Moerbeek en schoonzoon van Hendrik Cornelis Bastiaansen.
Kees Moerbeek zei op 9 mei 2022 om 16:44
Hallo Frans de Rooij en Willem Kruft,

Er kan rustig van uitgegaan worden dat de West-Brabantse Moerbeken familie van elkaar zijn.

Mijn vader (Kees Moerbeek) was zoon van een melkboer (Piet Moerbeek), zei hij altijd. Op 8 februari is mijn kleinzoon Tibbe geboren, zoon van Korneel Moerbeek.

In augustus 2010 zag ik nog mijn oom Christ en mijn tante Kaat. Mijn neven en nichten heb ik niet meer gezien toen in 1962 mijn opa en oma Moerbeek 50 jaar getrouwd waren, zo gaat dat.

H.gr. Kees Moerbeek (1954)
Kees Moerbeek zei op 12 mei 2022 om 14:39
Even een correctie. Het 50-jarig huwelijk was in 1965. Ik heb daar een groepsfoto van. Ook heb ik wat foto's van Kleinmolenbeek 6 bij BOZ. Mijn opa en oma hadden daar een boerderij.

Leuk om te lezen dat Frans en ik familie zijn. Philomena was de zus van mijn opa Petrus Moerbeek, die getrouwd was met Catharina Schillemans.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 13 mei 2022 om 16:02
Hallo Kees, bedankt voor je berichtje. Als je de foto's stuurt naar info@bhic.nl ovv Familie teruggevonden, dan plaats ik ze hier graag bij - als je dat goed vindt! En herinneringen aan de familie of mooie anekdotes zijn daarbij ook altijd welkom :)
Willem Kruf zei op 13 mei 2022 om 16:08
Hoi Marilou, Klein Molenbeek
zie ook verhalen van Jan de Crom
Beestjes vangen
Molenbeek mooiste speelplek voor jongen van tien
Vijvertje van Van Dam
Willem Kruf zei op 16 mei 2022 om 20:06
De naam Philomena lezende bracht mij terug naar haar vader Jacobus Moerbeek, zoon van Johannes Moerbeek. Deze Johannes had ook een zoon Henricus, de vader van Johannes Mattheus Moerbeek. En deze Henricus en Johannes Mattheus zijn met Cornelis Bastiaansen de hoofdpersonen in dit verhaal
https://www.bhic.nl/ontdekken/verhalen/bouw-van-damsluis-met-verstrekkende-gevolgen
en hun namen komen ook terug in
https://www.bhic.nl/ontdekken/verhalen/johannes-monu-veelzijdige-smid-uit-woensdrecht
en
https://www.bhic.nl/ontdekken/verhalen/de-familie-roem-voor-haarden-en-kachels-en-kinderwagens
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 17 mei 2022 om 20:30
Kijk eens aan, zo komen heel wat lijntjes bij elkaar... mooie aanvulling, Willem. Dank je wel!

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen