skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Marte Stoffers
Marte Stoffers Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Marte Stoffers
Marte Stoffers Bhic

Farm of Woodfeet

We zien hier een heuse fokkerij van Engelse volbloedpaarden in Gassel. Welke herinneringen roept deze 'Farm of Woodfeet' bij jou op?

'Farm of Woodfeet' in Gassel

Dit is een intrigerende oude postkaart. We wisten dat in Brabant een belangrijke fokker van Shire-paarden is gevestigd, maar hier zien we de ons verder onbekende 'Farm of Woodfeet.' Een fokkerij van Engelse volbloedpaarden in Gassel, eigendom van een zekere J.G.N. van Hout.

Meer weten we eigenlijk niet en ook het internet biedt geen uitkomst. Je begrijpt dat we daar geen genoegen mee nemen en toch echt het naadje van de kous willen weten: wanneer was deze fokkerij actief en heb je er misschien gewerkt of ooit een paard gekocht? Wij willen er absoluut alles van weten!

Reacties (20)

Bertine van den Oetelaar zei op 16 december 2015 om 11:12
Deze foto is uit de beginjaren van de gasselse manege. De rijhal stond er nog niet en het huis is inmiddels afgebroken en vervangen door een nieuw. Dhr. van Hout was juwelier in Nijmegen. Ik heb er in 1971, toen de rijhal er al was, leren paardrijden van Jo Willems, die nu aan de Graafschedijk in Escharen woont, en vooral van Riny, waarvan ik de achternaam niet meer weet.
Er werden toen ook nog renpaarden gefokt. Wij hebben er veel over paarden geleerd en ook veel plezier beleefd met ons lesgroepje, dat toen nog vooral uit jongens bestond.
Hanneke van der Eerden
Hanneke van der Eerden bhic zei op 18 december 2015 om 21:36
Mooie aanvulling Bertine. Dank daarvoor.
Lisette Kuijper
Lisette Kuijper bhic zei op 22 december 2015 om 13:15
Leuk om je herinneringen te lezen, Bertine. Ik heb zojuist Jo Willems zelf aan de lijn gehad en hij wist nog wat meer te vertellen over de Farm of Woodfeet. Rond 1966 is hij daar samen met de heer Van Hout begonnen. Op dat moment stonden er slechts drie houten stallen. Gedurende de jaren is dit uitgebreid tot een manege met zeker 20 tot 25 stallen.

Jo Willems kijkt terug op een stuk of zeven succesvolle jaren, waarbij hij bijvoorbeeld betrokken was bij de keuring van volbloedspaarden. In 1973 is hij voor zichzelf begonnen, terwijl de heer Van Hout doorging met zijn bedrijf. Op een gegeven moment is dit overgenomen, maar de manege bestaat volgens de heer Willems nog steeds.
Theo Strik zei op 21 januari 2016 om 19:20
Het oorspronkelijke huis op deze plek is gebouwd ca. 1860 door Willem Jaspers, vader van Nulleke Jaspers, grootvader van Wim Jaspers, en overgrootvader van o.a. de onlangs overleden Ootje Jaspers. Wim Jaspers "en consorten" verkochten het huis met tuin en weilanden ca. 1965 aan Josephus Godefridus Nicolaas van Hout, juwelier te Nijmegen.

Volgens de kadastrale legger van Gassel zou de manege zijn gesticht ca. 1970. Van Hout verkoopt het goed ca. 1975 aan Johannes Wijnandus Schrijvers uit Mill. Ca. 1986 gaat de eigendom over op zijn dochter Thea Schrijvers die daarna nog jarenlang de manege heeft uitgebaat.

Het staat me bij dat Jo Willems begin jaren zeventig (of iets eerder) wereldkampioen was, heeft hij dat er niet bij verteld, Lisette?
Lisette Kuijper
Lisette Kuijper bhic zei op 26 januari 2016 om 10:13
Beste Theo, bedankt voor je uitgebreide aanvullende informatie over de manege! En wat leuk om te lezen dat Jo Willems wereldkampioen is geweest; dit heeft hij mij (als ik het me goed herinner) inderdaad niet verteld...
Theo Strik zei op 26 januari 2016 om 19:23
Ik heb me vanmiddag rot gegoogled om op internet iets terug te kunnen vinden over dat vermeende wereldkampioenschap van Jo Willems. Niets kunnen vinden. Wel dat Anky van Grunsven als 15-jarige les nam (dus ca. 1983) bij een Jo Willems, volgens haar website "een van Nederlands bekendste dressuurtrainers van de afgelopen decennia". Dezelfde persoon was ook bondscoach van de het Nederlandse ponyteam. Vraag me af of dit dezelfde Jo Willems is.

Overigens voor alle duidelijkheid, de manege bestaat nog steeds onder de naam Akasha School voor Rijkunst, zie www.akasha-rijkunst.nl.
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 27 januari 2016 om 10:34
Het zou wel erg leuk zijn als Jo Willems nog eens met ons, het BHIC, zou willen bellen om te bevestigen dat hij inderdaad de dressuurtrainer is waar Anky van Grunsven het over heeft. Ik hoop dat hij dit leest.
En bedankt Theo voor het doorgeven van de link naar de website van de manege; leuk om te lezen dat hij nog steeds bestaat.
Theo Strik zei op 27 januari 2016 om 14:13
Toch nog wat gevonden over Jo Wilems via het krantenarchief van www.delpher. nl en dat in de Leeuwarder Courant van maandag 3 juli 1972:

NOP-ruiters boeken succes.
Emmeloord — Het landelijk concours hippique voor paarden en pony’s zaterdag te Emmeloord is redelijk geslaagd, hoewel de regen de prestaties heeft beinvloed. De altijd spectaculaire behendigheidsrit voor pony-combinaties en de jachtrit voor landelijke ruiters moesten worden afgelast. De renbaan was te zwaar geworden.

Fragment uit overige tekst:
“De presentatie van de military-ruiters bracht een duidelijke teleurstelling, op een zwaar terrein durfden de ruiters bij het springen geen risico te nemen. Alleen Jo Willems uit Gassel, die met Feika nog een plaats in de kernploeg moet veroveren kwam tot knappe prestaties en werd eerste. Jack Rademakers uit Bant, al zeker van een plaats in de Olympische ploeg, kwam met Montane niet verder dan een vijfde plaats”.


NOP slaat volgens mij op de ruiterverening Noord-Oost-Polder en niet (wat ik eerst even bedacht) "Nederlandse Olympische Ploeg". Tijdens dit concours konden de ruiters blijkbaar nog een plaats veroveren in de equipe voor de Olympische Spelen in München een paar maanden later. Volgens de Nederlandse deelnemerslijst op Wikipedia was Jo Willems daar niet bij.
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 27 januari 2016 om 20:24
Weer bedankt voor je aanvulling Theo. Is je vermoeden dat Jo Willems de dressuurtrainer van Anky van Grunsven is geweest, nu weer wat zekerder geworden?
Theo Strik zei op 1 februari 2016 om 12:42
Nee Mariët, dat kun je hieruit niet concluderen.
Wachten dus tot Jo Willems zelf weer reageert.
Mathieu Bulkens zei op 28 april 2017 om 11:02
Wat ik ervan weet, is dat dit vroeger de boerderij van Nolleke Jaspers was.
Hanneke van der Eerden
Hanneke van der Eerden bhic zei op 30 april 2017 om 07:51
Dat is een mooie aanvulling op het verhaal. Bedankt
Astrid van Run zei op 2 november 2020 om 21:25
Ik heb van 1971 tot 1974 paardgereden op Farm of Woodfeet, les van Riny, Thea en Piet gekregen. Was een fijne manege met Gelderse paarden en Engelse volbloed. Er werden jaarlijks ook veulens gefokt en dan mochten de manegeruiters namen voorstellen. De heer Van den Hout ken ik als eigenaar inderdaad. Ik leerde rijden op Tilda. Andere paarden waren Benivia, Gelia, Filomela, Epauliniere, Karina, Lumina, Miranda. Mijn favoriet was Binkana. Mooie herinneringen aan die tijd!
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 2 november 2020 om 22:03
Ah leuk dat je dat hier laat weten, Astrid. En dat je nog na al die jaren de namen van de paarden nog zo goed kent, wat bijzonder! Mocht je nog foto's hebben uit die tijd die je hier met ons wil delen, dan kun je die sturen naar info@bhic.nl ovv Farm of Woodfeet.
Jan zei op 3 december 2021 om 15:45
Bij deze oude berichten kwam ik terecht bij het zoeken naar informatie van Nulleke/Nolleke Jaspers.
Ik kwam deze website tegen bij dezelfde zoektocht:
http://www.stadskleurnieuws.nl/kunststreken.html

Er staat een verhaal over de geboorte van Nulleke Jaspers op:
http://www.stadskleurnieuws.nl/pdf/1888geboortvannullekejaspers2.pdf


Ik weet alleen niet hoever ik het verhaal op de website als waarheid moet aannemen, het lijkt mij op het eerste gezicht nogal ver gezocht (maar ik weet er verder helemaal niets van).

Bij Nulleken/Nol (Arnoldus Wilhelmus Jaspers) kwam ik uit bij het nazoeken van van de familie Arts/Artz/Aerts

Een geboorteakte van Arnoldus Wilhelmus Jaspers is gevonden op 21-02-1889 in Gassel met de ouders Johanna Arts en Willem Jaspers.

Johanna Arts is geboren als Johanna Artz op 28-11-1856 in Ottersum. Ze is in Wijchen getrouwd met Willem Jaspers (7 jan. 1887).
De ouders van Johanna zijn Johannes/Jan Arts/Artz en Jacomina Hub(b)ers en de grootouders zijn Hendricus Aerts/Ars en Anna Maria Rutten.


Misschien dat iemand meer van de verhalen van de Tsaar en Nolleke weet?
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 5 december 2021 om 18:21
Dag Jan, bedankt voor je bericht en je verwijzing naar het verhaal. En ik sluit me aan bij je oproep: kan iemand meer over deze verhalen vertellen? We horen het graag!
Theo Strik zei op 6 december 2021 om 11:12
Die verhalen over Nulleke Jaspers en de Russische tsaar zijn in 2009 geschreven door Henk Jaspers, geboren Gasselnaar, kunstenaar en politicus te Arnhem. Deze zijn m.i. als bepaalde artistieke uiting geschreven en hebben m.i. geen enkele genealogische waarde. Nulleke Jaspers was zijn grootvader die een geboren Gasselnaar was. De familie Jaspers kwam ca. 1800 vanuit Afferden (Limburg) via Haps naar Gassel. Het huis op de Molenakker (het latere Farm of Woodfleet) werd (zoals eerder gemeld) ca. 1860 gebouwd door Willem Jaspers, de grootvader van Nulleke Jaspers.

Stamreeks Nulleke Jaspers:
I. Arnoldus Wilhelmus (Nulleke) Jaspers, zoon van Willem Jaspers en Johanna Arts, geboren te Gassel (bij huwelijk wonende te Zeeland) op 21 februari 1889, landbouwer, getrouwd te Schaijk (BS) op 22 juli 1911 met Anna Maria van Hees, dochter van Johannes van Hees en Maria Schuurmans, geboren te Schaijk (wijk A, nr. 53) op 20 december 1884, landbouwster, overleden te Grave op 23 november 1962.

II. Willem Jaspers, zoon van Wilhelmus (Willem) Jaspers en Maria Catharina Ebben, geboren te Gassel op 19 januari 1840, arbeider, landbouwer, overleden te Gassel op 15 februari 1905, getrouwd te Wijchen (BS) op 7 januari 1887 met Johanna Arts, dochter van Arnoldus Arts en Johanna Hubers, geboren te Wijchen op 2 juni 1845, arbeidster, landbouwster, overleden te Gassel op 23 december 1892.

III. Wilhelmus (Willem) Jaspers, zoon van Wilhelmus (Willem) Jaspers en Antonia (Antonet) Cruijsen, geboren te Gassel, gedoopt te Escharen op 11 februari 1800 (getuigen: Hubertus Jaspers en Maria Ebben), daglooner, arbeider, akkerman, overleden te Gassel op 13 mei 1883, getrouwd te Gassel (BS) op 15 juli 1838 met Maria Catharina Ebben, dochter van Joannes (Jan) Ebben en Catharina Arnoldusse Klomp, gedoopt te Sint Hubert op 1 februari 1810 (getuigen: Petrus Matthias Ebben en Anna Maria Peters), dienstmeid bij huwelijk, daghuurster, overleden te Gassel op 3 januari 1882.

IV. Wilhelmus (Willem) Jaspers, zoon van Gerardus Jaspers en Theodora Ruijl, gedoopt te Afferden op 24 april 1758 (getuigen: Henricus Holtmans en Wilhelmina Jansen), overleden te Gassel op 7 januari 1807 (oud 48 Jaaren gewoond hebbende te Gassel gehuwd geweest nalatende 4 Kinderen), getrouwd te Beers (municipaliteit) op 6 augustus 1797, ondertrouw op 22 juli 1797 (getuigen: Gerrit Cruijssen en Hendrina Schamp), met Antonia (Antonet) Cruijsen, dochter van Wilhelmus (Willem) Gerits Cruijsen en Maria Ebbers, gedoopt te Haps op 31 juli 1775 (getuigen: Egbertus Aerts en Arnolda Aerts de Bruijn), boerin, overleden te Gassel op 6 mei 1826.

V. Gerardus Jaspers, zoon van Hubertus Jaspers en Catharina Rutten (ook Janssen), gedoopt te Afferden op 8 maart 1708 (getuigen: Cornelius Jaspers en en Elisabet de Groot), overleden te Afferden op 20 oktober 1764, getrouwd te Afferden (RK) op 18 november 1747 (getuigen: Jacobus Jaspers en Wilhelmus Ruijl) met Theodora Ruijl, overleden te Afferden op 2 juli 1773.

VI. Hubertus Jaspers, overleden te Afferden op 21 augustus 1708, getrouwd met Catharina Janssen Rutten (of Rutten Janssen), overleden te Afferden op 27 mei 1747.
Jan zei op 6 december 2021 om 18:12
Hartelijk dank voor de reactie.
Zelf ben ik bezig met de stamboom van Aerts/Aarts/Arts/Artz.
Helaas loopt het spoor bij de voorouders van Johanna Artz/Arts dood bij Gennep waar maar weinig kerkboeken beschikbaar zijn (en helemaal geen huwelijken).

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen