skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic

Fascinerende bevrijdingsfoto van Veghel

Op het oog lijkt het een doorsnee foto van twee militairen, gemaakt in oorlogstijd, ergens voor een kerk. Maar deze foto vertelt veel meer. Joop Thuring ontdekte de opname in de archieven van de Groesbeekse Airborne Vrienden en schetst de context.


Foto Eerd, Johan van (Francesco van Eerd) nr. BCV7747

Eerst nemen we hierboven een kijkje bij de St. Lambertuskerk in Veghel. Tijdens de oorlogsjaren raakt het kerkgebouw tot tweemaal toe flink beschadigd. In 1940 als genietroepen van het Nederlands leger de Aa-brug opblazen, in een poging de Duitse opmars te stuiten. De hevige explosie doet veel ruiten in het gebouw springen. Vervolgens rooft in 1943 de bezetter de klokken van de kerk om het brons te gebruiken voor oorlogsmaterieel. Maar de grootste schade ontstaat tijdens de bevrijdingsoperaties, als enkele voltreffers grote gaten in het gebouw slaan.

Dat alles zien we op deze foto niet terug. De fotograaf maakt een opname van de opengeslagen kerkdeuren waar een in camouflage gespoten personenwagen voor staat. De auto is uit handen van Duitse plunderaars gered en wordt nu gebruikt door de bevrijders. Op de foto ook een eenzame parachutist die iets in zijn handbagage zoekt.  Joop Thuring plaatste deze achtergrondinformatie bij deze foto, vermoedelijk gemaakt van 17 september 1944. En vervolgens stuitte hij tijdens zijn onderzoek daarna op onderstaande foto.


uit de collectie van de Groesbeekse Airborne Vrienden (foto hierboven en beschrijving hieronder)

Thuring: “Gezien de persoonsaanduidingen denk ik dat dit uit een Amerikaanse bron komt en niet van de lokale fotograaf Johan van Eerd. Ze zouden elkaar in de weg hebben kunnen lopen daar op dat kerkplein in Veghel.” Want de foto's zijn vermoedelijk, gezien de plek van de auto, in een kort tijdbestek achterelkaar geschoten. 

“De kolonel kan mogelijk in stijl met deze geconfisqueerde cabriolet – zie lap op de achterklep dat aangeeft dat het hier om ‘eigen volk’ gaat - met open kap vanuit DZ-A (Dropping Zone tussen Eerde en Veghel) naar dit tactisch punt zijn gebracht. Om zo uit eerste hand van waarnemers uit de toren informatie te krijgen tijdens de aanloopfase van het strijdgewoel in en om Veghel. Zijn gehele Regiment (501e van de 101e US Airborne Divisie) landde die zondagmiddag per parachute bij Eerde en Heeswijk zonder vervoersmiddelen.”

En door deze vondst opent deze - op het eerste oog - vrij doorsnee foto de deur naar een groter verhaal van de bevrijdingsperiode rond Veghel. Over de oorlogssituatie in Noord-Oost Brabant schreef Joop Thuring onder meer ook dit verhaal: Heesch, bijna ten onder aan het oorlogsgeweld - BHIC

Reacties (4)

Aart zei op 24 november 2022 om 11:21
Mooi speurwerk van Joop Thuring (met een interessant verhaal bij de foto als resultaat).
Jeanne zei op 2 oktober 2023 om 21:34
De eerste foto is uit de collectie van Johan van Eerd. De tweede ben ik in die collectie (nog) niet tegengekomen.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 3 oktober 2023 om 08:33
Klopt helemaal Jeanne (de naam van Johan van Eerd staat ook onder de foto). De tweede foto komt uit de collectie van de Groesbeekse Airborne Vrienden dus mocht je er specifiek naar op zoek zijn, dan kun je hier terecht: http://groesbeekairbornevrienden.nl/

Bedankt voor je berichtje!
Jeanne zei op 3 oktober 2023 om 14:38
Dank je wel, Marilou.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen