skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg

Filmopnamen inzameling oud papier Verrijt

Mathilde Min
Mathilde Min Bhic
vertelde op 12 oktober 2018
bijgewerkt op 17 november 2020
Deze prachtige zwart-witfilm toont opnamen van een papierinzameling ergens in Brabant, waarschijnlijk net na de oorlog. De stemming is goed, de opbrengst is hoog. Ken jij deze straat, de woningen, het klooster (?) of de kerktoren? Loop jij zelf tussen deze ijverige kinderen, herken je klasgenootjes van toen of weet je wie de geestelijken zijn die het papier in ontvangst nemen? We nodigen je van harte uit om te reageren. Alle informatie is welkom!
Oud papierinzameling Verrijt (maker onbekend, filmcollectie BHIC)
 
Zakken vol oud papier hebben deze kinderen opgehaald. Op de fiets of de step, met bolderwagens en handkarren en met volgeladen manden en dozen gaan ze in een soort optocht door de straat op weg naar de plek waar ze het papier kunnen inleveren. Hier en daar wordt het trekwerk gedaan door een geit of een pony.
 
Aan het eindpunt zien we zusters en geestelijken het papier in ontvangst nemen en in ruil daarvoor bonnetjes of briefjes uitdelen aan de schooljeugd. Sommige meiden en jongens lezen nog even een strip of krantenbericht uit de stapel voor het gescheiden papier in grote zakken en bakken op een vrachtwagen geladen wordt.
 
Wie weet meer?
Onze informatie bij dit filmpje is minimaal; op het filmblik staat alleen dat het gaat om 'oud papierinzameling Verrijt'. Mogelijk is dit een inzameling georganiseerd door pastoor Verrijt in Haaren, maar vanuit Vught heeft ook rector Verrijt dergelijke inzamelingen op touw gezet, zo wisten bezoekers van ons forum ons al te vertellen.
 

Klik op het plaatje om het volledige artikel te lezenKrantenartikel afkomstig van Delpher

Over die laatste verscheen op 24 maart 1947 een artikel in het Nieuwsblad van het Zuiden: Kloosterbouw door oud papier. Volgens het "Rijksbureau voor papier etc." gaat in ons land dan jaarlijks maar liefst 10 miljoen gulden aan oud papier verloren, zo lezen we. Reden om "comité's van Actie" op te richten voor de inzameling van al dat papier. Hiernaast zie je een fragment uit dit bericht; klik daarop voor het volledige artikel.

Wie weet waar dit filmpje is opgenomen? In Haaren, Vught of toch in een hele andere plaats? Waar werd het oud papier voor ingezameld en wanneer vond deze inzameling plaats?
 
Gelukkig bieden de filmopnamen veel aanknopingspunten: straten en gebouwen komen duidelijk in beeld; ook zijn er vast mensen die een van de vele kinderen of religieuzen herkennen.
Wie weet meer? We hopen op reacties!
 

Reacties (37)

Jan van Weert
Jan van Weert zei op 12 oktober 2018 om 18:21
Ik kan alleen qua datering iets helpen. Het filmpje is in 1951 of later gemaakt. Vanaf 4.41 minuten komt het kenteken van de vrachauto waarin het papier geladen wordt met enige regelmaat in beeld. Dit is PB-14-00. Dit is een landelijk kenteken terwijl tot en met 1950 in Nederland nog provinciale kentekens uitgegeven werden. In Noord Brabant begonnen deze allemaal, toevalligerwijze, met N-. Het filmpje is dus van 1951 of later.
Joost Hoedemaeckers (BHIC)
Joost Hoedemaeckers (BHIC) bhic zei op 13 oktober 2018 om 08:13
Inderdaad, dank Jan. Zo komen we steeds meer te weten over dit filmpje. Dus het speelt zich af in 1951 of daarna. Gezien de kleding en voertuigen niet heel lang daarna in ieder geval. Ook dus zeer waarschijnlijk in Haaren. Wie weet er meer?
Ton van de Ven zei op 13 oktober 2018 om 20:39
Het is in Haaren, verzamelpunt is de inrit links van het toenmalige parochiehuis, gelegen tegenover huidig gemeeschapshuis Den Domp aan de Kerkstraat. We zien o.a. vanuit de kijkrichting Naar het huidige mgr. Bekkersplein het oude gemeenhuis op de achtergrond en het hekwerk van het klooster tegenover dat parochiehuis. Verder zien we pastoor Verrijt als "de oudpapiermanager" die zijn personeel instrueert. De broeders Adelbertus en Gervasius voeren de orders uit samen met enkele zusters.
M. VandenNieuwelaar zei op 14 oktober 2018 om 14:24
Op het eerste plaatje zie je het huis van van den Nieuwelaar woninginrichting.Daarnaast woonde van de Ven van Dam. Het jaar waarin deze film gemaakt is is niet 1951 maar ,55/56.Pastoor is de initiatiefnemer van de aktie maar de jongens en meisjesschool waren partners. De nonnen waren Franciscanessen van Oirschot. De broeders , broeders van Huybergen. We zien pastoor Verrijt en met alpino kapelaan van de Sande ,broeder Adelbertus met kinderwagen, Plughelmus in de auto en broeder Gervatius. Ook Willem de koster loopt door het beeld.
Als kinderen herken ik Ton Vosters, Gerry en Mary van den Nieuwelaar, Lambert van de Nieuwelaar(achterneef). Aan de kinderen kan ik ook het jaartal bepalen
Joost Hoedemaeckers (BHIC)
Joost Hoedemaeckers (BHIC) bhic zei op 15 oktober 2018 om 08:57
Dankjewel iedereen voor de aanvullingen. Nu weten we al weer meer over dit mooie filmpje. Weet iemand toevallig wie het filmpje gemaakt kan hebben? Bezat de pastorie bijvoorbeeld een camera in die tijd?
M. VandenNieuweelaar zei op 15 oktober 2018 om 11:53
Ik denk
M. VandenNieuweelaar zei op 15 oktober 2018 om 11:59
Ik denk aan Laurens Vissers, die verzamelde ansichten ,foto,s en filmpjes. Hij maakte ze ook zelf. Na zijn overlijden is zijn collectie, naar ik meen, naar de heemkundekring gegaan. Oisterwijk..
Joost Hoedemaeckers (BHIC)
Joost Hoedemaeckers (BHIC) bhic zei op 15 oktober 2018 om 12:08
Dankjewel M. VandenNieuwelaar. Ik zal navraag doen bij de Heemkundekring De Kleine Meijerij. Wie weet hebben zij nog archief van hem liggen.
Ton van de Ven zei op 15 oktober 2018 om 12:41
Mogelijk was Geert Hüsstege sr.(zaliger...) er ook bij betrokken. Hij fotografeerde in elk geval regelmatig "dorpsaangelegenheden". Die foto's stonden dan vaak in de etalage van z'n drogisterij aan de Driehoeven.
M. VandenNieuweelaar zei op 16 oktober 2018 om 19:46
Navraag gedaan fam Husstege.
Geert fotografeerde veel maar heeft nooit gefilmd zegt de dochter
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 17 oktober 2018 om 12:20
Jammer, M. van den Nieuweelaar. Maar misschien komen er nog andere namen op!
Ria (per mail) zei op 19 oktober 2018 om 09:32
Meteen toen ik het filmpje zag wist ik het weer: oud papier inzamelen voor het goede doel, in Haaren. Het was geen vrijwilligerswerk van de kinderen, want je kreeg punten om een reisje met de bus te maken, waar naartoe weet ik niet meer.

Pastoor Verrijt was betrokken bij de inwoners van Haaren en heeft in mijn geheugen veel goed gedaan voor Haaren. Iedereen kwam op de been als hij weer een plan had, zoals het jeugdcircus Il Grigio, de eerste voorstelling was bij de oude toren in Haaren. De film lijkt mij opgenomen ongeveer 1957 of 1958.

In de film herken ik pastoor Verrijt, kapelaan van der Sande, broeder Gervatius en de koster. Gebouwen die ik herken zijn het nonnenklooster in de Kerkstraat, daarnaast is de kapel nog zichtbaar en deze bestaat nog steeds, de winkel van Van den Nieuwelaar ook in de kerkstraat, het Raadhuis en Parochiehuis, en de Lambertuskerk. Kinderen die ik kon herkennen, zijn: Toon Verstijnen, Geert Maas, Gerrie van den Nieuwelaar, Mieke van Abeelen en Ine van de Ven.
M. VandenNieuweelaar zei op 25 oktober 2018 om 18:03
Vanmiddag een naam gehoord over de man die in Haaren veel films gemaakt heeft
Dhr Jan Wolt. Hij was ook lid van een filmclub .Ik weet niet waar zijn nalatenschap naar toe is gegaan maar ik zou wel wat informatie kunnen krijgen als dat van belang is.
Joost Hoedemaeckers (BHIC)
Joost Hoedemaeckers (BHIC) bhic zei op 25 oktober 2018 om 19:28
Dat klinkt zeer interessant M. VandenNieuweelaar. Ik zou graag met de nazaten van dhr. Wolt in gesprek komen. Wellicht weet men bij de Heemkundekring De Kleine Meijerij meer? (https://www.dekleinemeijerij.nl/)
Ad Beerens zei op 31 oktober 2018 om 14:49
Hierbij enkele namen: Marie van de Nieuwelaar, Kees Dankers, Ton van de Steen, Maria Verstijnen, Ikzelf Ad Beerens, Toon en Ad van den Hurk, Rinus van
Esch, Nelleke van den Berg, Gerard Maas, Antoon Boons, Henk- Dré en Sjefke
Michels, Jan Vermeer, Wim en Piet Verstijnen, Frans Lukkenaar, Bart Bekkers.
Lisette Kuijper
Lisette Kuijper bhic zei op 1 november 2018 om 11:41
Wat leuk dat je jezelf in dit filmpje hebt herkend, Ad! En ook nog de namen van zovele andere kinderen, bedankt voor het doorgeven! Weet je misschien ook nog of je destijds veel punten hebt verzameld, zoals Ria ons heeft laten weten? En of je daarmee een reisje met de bus hebt verdiend?
Marianne van de Wiel zei op 2 november 2018 om 08:26
Erg leuk filmpje, ik herken mezelf ik ben in 1954 geboren en op het filmpje een jaar of drie vier. Ik herinner me een spiegel met een geruit randje die we met papier ophalen hadden verdiend. Maar dat kan ook later zijn.
Mart Koenen zei op 2 november 2018 om 16:15
Pastoor Verrijt kwam in 1958 naar Haaren. Het filmpje moet dus na die tijd gemaakt zijn. Ik was toen een jaar of elf maar kan me van de hele inzameling niks herinneren. Het filmpje is overigens erg leuk en ik herken sowieso de kapelaan en de broeders. Vreemd dat het mij ontgaan is misschien. Hoewel ik wel bij de allereerste voorbereidingen en oprichting van het circus Il Grigio was in 59/60
Lisette Kuijper
Lisette Kuijper bhic zei op 6 november 2018 om 13:37
Bedankt voor jullie reacties, Marianne en Mart! Wat leuk dat je je dat spiegeltje nog kunt herinneren Marianne, en dat terwijl je zo jong was! Zijn er anderen die zich ook iets dergelijks herinneren?

Fijn dat jij ons verder hebt geholpen met de datering van het filmpje, Mart. Leuk dat je de kapelaan en de broeders herkent. De oprichting van het circus heeft dan vast meer indruk op je gemaakt dan deze inzameling, wat ik me overigens goed voor kan stellen!
Ad Boons zei op 6 november 2018 om 22:39
Wat een leuk filmpje, in mijn beleving heb ik Kees en Toon Dominicus gezien en verschillende namen die al genoemd zijn, ikzelf kom niet in het filmpje voor,
Lisette Kuijper
Lisette Kuijper bhic zei op 7 november 2018 om 15:29
Leuk dat je verschillende kinderen in dit filmpje hebt herkend, Ad! De namen Kees en Toon zijn ook bij anderen naar voren gekomen. Kun je je de papierinzameling nog wel herinneren, ondanks dat je zelf niet in het fimpje voorkomt?
M. VandenNieuweelaar zei op 7 november 2018 om 17:21
De man die in een flits voorbijkomt, op de rug gezien,zie ik aan voor Jan Vlamincks.Een fotograaf uit Oisterwijk . De zaak bestaat nog steeds
Mart Koenen zei op 7 november 2018 om 18:41
Zou hij, Vlamincks, misschien die film gemaakt hebben?
Mathilde Min
Mathilde Min bhic zei op 8 november 2018 om 12:53
Dankzij jullie tips hebben we de (waarschijnlijke) maker kunnen achterhalen. De man die we op ca. 1min20 rechts op de rug in beeld zien, is inderdaad Jan Vlaminckx. Vermoedelijk is zijn vader - ook Jan Vlaminckx geheten - degene die de opnames maakt en assisteerde de jongere Vlaminckx daarbij. Jan Vlaminckx was sinds 1926 fotograaf in Oisterwijk [hier stond abusievelijk Oirschot], maar filmde ook. De zaak werd in 1956 voortgezet door zijn zoon; nog later (in 1997) nam zijn kleinzoon de winkel over.

Veel dank voor jullie hulp! En misschien filmde Jan Vlaminckx wel vaker in de omgeving. Kan iemand zich dat herinneren?
M. VandenNieuweelaar zei op 8 november 2018 om 19:26
Ik ken Jan Vlaminckx al minstens 70 jaar en de vader,zoon en kleinzoon hebben al die tijd in Oisterwijk gewoond.
Joost Hoedemaeckers (BHIC)
Joost Hoedemaeckers (BHIC) bhic zei op 8 november 2018 om 19:46
Dat kan kloppen M. vandenNieuweelaar. Ik heb vanmorgen telefonisch gesproken met kleinzoon Jan Vlaminckx die bevestigde dat we rond 1:21 in het filmpje zijn vader rechts in beeld zien lopen. Blijkt dat zijn vader Jan in die tijd vaker grootvader Vlaminckx assisteerde als die op locatie werkte. Zeer vermoedelijk was hij dus hier ook aan het filmen en assisteerde zijn zoon hem. Sowieso had grootvader Vlaminckx een band met Haaren, hij was er in 1902 geboren.
Mathilde Min
Mathilde Min bhic zei op 8 november 2018 om 20:33
Ik zie inderdaad dat ik een tikfout heb gemaakt in mijn reactie, M. VandenNieuweelaar. Het is natuurlijk geen Oirschot, maar Oisterwijk. Dank voor de correctie; ik zal mijn eerdere reactie nog corrigeren.
Marijn Verstijnen zei op 17 april 2019 om 19:58
De koster heette Willem Vugts. De naam van de broeder is Plechelmus.
Ton van de Ven
Ton van de Ven zei op 18 april 2019 om 08:57
Volgens mij was de koster Willem van Vugt i.p.v. Vugts. Hij woonde in bij de familie Termeer naast de kerk. (huidige pastorie/parochiecentrum)
Marijn Verstijnen zei op 18 april 2019 om 09:52
Ja, Ton, dat bedacht ik mij gisteravond laat ook nog: Willem van Vught.
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 23 april 2019 om 15:42
Bedankt Marijn en Ton, voor het noemen van de naam van de koster en van de broeder.
Wim Vugts Amsterdam zei op 8 augustus 2019 om 09:07
Ik heb ook vaak geholpen bij het papierverzamelen daar, ik ben van 1953 dus met 5 jaar in de eerste klas ben van 13 september herken wel veel dingen toen dit filmpje gemaakt is was ik nog te jong denk ik herken wel pastoor Verrijt en kapelaan van de Sande en Adelbertus en Plechammels in het parochiehuis draaiden ze af en toe films herken alles nog wel leuk om te zien
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 9 augustus 2019 om 13:26
Dat lijkt me zeker leuk om te zien Wim. Zoveel dingen die je herkent en ook nog de personen zelf. Vond je het leuk om mee te helpen aan de papierinzameling? Of herinner je je nog specifieke dingen?
M. VandenNieuweelaar zei op 10 augustus 2019 om 22:08
Ik heb laatst een foto gezien van een aantal kinderen die,via die lotjes die de pastoor uitgaf, een busreis hebben gemaakt. Je kon dus uitgeloot worden.
Nu Ben ik vergeten waar ze heen gingen maar daar kom ik wel achter.
M. VandenNieuwelaar zei op 10 augustus 2019 om 22:16
Ik heb laatst een foto gezien van een aantal kinderen die een reisje gemaakt hebben omdat ze uitgeloot waren uit die lootjes die de pastoor uitgaf Al's je papier ingeleverd had. Ik Ben vergeten waar de Reis naar toe ging maar daar kan ik nog wel achterkomen.
Wim Vugts zei op 11 augustus 2019 om 16:46
Heb op woensdagmiddagen vaak meegeholpen met papierverzamelen Er stond vroeger nog een houten gebouwtje ,heette dat niet het jeugdhuis of zoiets ik weet het niet meer precies daar kon je je omkleden later voor t circus ,ik reed op een eenwieler en bordjes draaien samen met Sjef Nooijens lang geleden, goede herinneringen !
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 14 augustus 2019 om 09:24
@M. van den Nieuwelaar: we houden ons aanbevolen als je nog te weten komt waar de reis naar toe ging. Dat moet toch een behoorlijke beloning geweest zijn!
@Wim: wat leuk dat je ook nog bij het jeugdcircus geweest bent. Dat bordjes draaien: lukt dat nu nog ? :)

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen