i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Haps
Tags:

Fokpaardendag in Haps

vertelde op 18 september 2012 om 13:14 uur

Het is op zijn minst een opmerkelijk initiatief te noemen. Midden in de oorlog, in 1943, komen enkele mannen bijeen met een plan een fokpaardendag in Haps te starten.

Van meet af aan is het een groot succes want al de eerste keer worden er driehonderd trek- en tuigpaarden ingeschreven. Ook nu, bijna zeventig jaar later, is de fokdag een begrip in Haps en verre omgeving.

Met deze foto uit ons archief nemen we een flinke duik in dat rijke verleden van de fokdag. Wat als eerste opvalt als je deze foto bekijkt, is het grote aantal hoeden in het publiek. Verder zien we de telefoondraden die over de weg heen hangen. En draaft het paard nu op een onverharde weg of was er een speciaal terrein voor aangelegd? Welke herinneringen roept deze foto op? Vertel je verhaal en hou de historie levend.

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reacties (2)

Kees Wijnhoven zei op 24 september 2012 om 09:24 uur

Deze fokpaardendag is onstaan naar aanleiding van de vordering van paarden door de Duitse Wehrmacht! De boerenleider van de landstand adviseerde bij deze vorderingen en ten aanzien van de noodzaak voor een boer, om op deze markt een paard te kunnen kopen.

Alleen die boeren, die een gunstig advies hadden, konden met toestemming van F. van Oorschot, beheerder afd. paarden, van het provinciaal kantoor v.d. Ned.Landstand in den Bosch hier een paard kopen, dat overcompleet was bij een andere boer en niet gevorderd werd door de Wehrmacht. Deze paarden waren uiteraard allen ongeschikt bevonden voor deze Wehrmacht.

De boeren waren dus verplicht om hun overcomlete paarden op deze markt aan te bieden en alleen diegene met een vergunning tot aanschaf, konden een paard kopen!

Marilou Nillesen bhic zei op 24 september 2012 om 09:25 uur

@Kees: Hartelijk dank voor je reactie. Dit werpt inderdaad een heel ander licht op het ontstaan van deze dag. Vandaar ook het opmerkelijke startjaar, 1943. Dank voor deze belangrijke aanvullende informatie!

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op: