skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Saskia Green
Saskia Green Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Saskia Green
Saskia Green Bhic

Fransen geëxecuteerd in Den Bosch en Ravenstein

In 1789 vond de Franse Revolutie plaats. Ook in de Republiek der Verenigde Nederlanden bestond er een revolutionair gezinde politiek, bekend onder de naam van de patriottenbeweging. In augustus 1794 viel het Franse Armée du Nord onder leiding van generaal Pichegru, geassisteerd door de patriottistische brigade-generaals Jan Willem de Winter en Herman Willem Daendels de Republiek binnen.

Sansculotten in 1794Het doel van deze veldtocht van Pichegru was het resterende deel van een gecombineerde strijdmacht van Oostenrijk, Engeland en de Republiek compleet te vernietigen. Dit leger van Engelsen, Hessenaren en Franse émigrés stond onder leiding van de hertog van York. Op 14 september werd bij Boxtel slag geleverd. ’s-Hertogenbosch werd door de sansculotten uit strategisch motieven belegerd. Na een kort beleg volgde 9 oktober de capitulatie. Tien dagen later, op 19 oktober, werd in het Land van Maas en Waal de Slag van Puiflijk uitgevochten.

In mijn studie over deze slag ga ik in op het beleg van Den Bosch en met name het lot van de Franse militairen die aan de zijde van de verdedigers meevochten. Zij werden door de revolutionaire “sansculotten” als verraders van het nieuwe Frankrijk beschouwd.

De capitulatiegesprekken na de val van Den Bosch gingen nadrukkelijk over het lot van deze Franse émigré-soldaten, landverraders die slechts het executiepeleton verdienden. Pichegru wilde dit eigenlijk niet bespreken. Hij suggereerde zelfs allerlei ontsnappingsmogelijkheden, zoals het aantrekken van burgerkleren of het lenen van uniformen van andere legeronderdelen.

Hertog van York (rood), achtervolgd door Pichegru (blauw)De representanten van de Franse revolutionaire regering gooiden echter roet in het eten. Samen met hun aanhang benaderden zij de vluchtende soldaten uitdagend, soms zelfs met geweld, om te zien of zij tot de ‘landverraders’ behoorden. De aanwezigheid van deze ideologische leiders gaf de oorlog een politieke legitimiteit. Zij zorgden er dan ook voor dat de gepakte émigrés voor een Militair Tribunaal werden gebracht, dat hen conform de Franse wet ter dood veroordeelde.

De archieven van L’Armee du Nord te Vincennes geven nauwkeurig weer wat er gebeurde met de “verraders”. Elke gevangene werd verhoord en vervolgens veroordeeld, altijd tot de doodstraf. Het doel was het thuisfront publiekelijk te confronteren met de gevolgen van verraad. In de woonplaats van deze huurlingen werden grote plakkaten opgehangen met een beschrijving van hun ‘criminele gedrag’ en hun vonnis.

Troepenbewegingen rond PuiflijkDe Franse huurlingen werden opgesloten op de Citadel. Een klein aantal van hen werd naar Frankrijk afgevoerd voor nadere identificatie. Het grootste deel werd ter plaatse gefusilleerd. Tot nu toe was niet bekend om hoeveel executies het ging. Schattingen liepen uiteen van 83 tot 408. Mijn studie geeft daar nu uitsluitsel over. Na de terechtstelling werden de stoffelijke overschotten van de emigranten op de Vughtse hei begraven.

De slag bij Puiflijk leverde een soortgelijk probleem op. Bij Appeltern werden 19 émigré-soldaten van het Légion de Rohan gevangen genomen. Ook zij werden door een revolutionair Militair Tribunaal op het kasteel te Ravestein ter dood veroordeeld en gefusilleerd. Hun lichamen werden in de Maas geworpen.

De namen en bijzonderheden van de geëxecuteerden zijn volledig gedocumenteerd in mijn boek: Drs. G-J.A.N. Derksen, De Slag van Puiflijk : De Sansculotten op de drempel van de Republiek in oktober 1794. Druten, 2015 (www.bookscout.nl).

Reacties (20)

Peter Deurloo zei op 9 juni 2015 om 16:30
Geachte heer Derksen,

Ik zou graag met u in contact komen voor een verhaal in De Gelderlander
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 18 juni 2015 om 10:43
Dag Peter, zal ik je mailadres naar meneer Derksen sturen?
Raymond Uppelschoten zei op 22 juni 2015 om 22:21
Dag Marilou, of collega's. Willen jullie mijn gegevens ook aan deze mijnheer doorgeven? Ik heb interesse in zijn boek, maar het is online niet vindbaar. Dank!
Tom Schellekens zei op 13 november 2016 om 21:16
Hoi,
Is dit boek nog ergens te koop? Ook voor mij is het niet vindbaar op het internet. Alvast bedankt!
Helena zei op 13 november 2016 om 22:37
Is het soms vergelijkbaar met dit boek, zelfde auteur maar andere subtitel...:
Drs G-Jan Derksen: De slag bij Puiflijk, Oorlog en politiek overschreden een drempel in het land van Maas en Waal.
https://www.boekscout.nl/shop2/boek.php?bid=5698
Tom Schellekens zei op 14 november 2016 om 13:45
Bedankt Helena!
Hans van den Heuvel zei op 10 januari 2017 om 21:39
Geachte Heer Derksen,

Momenteel doe ik onderzoek naar Ravenstein in 1795. Daarom ben ik zeer geïnteresseerd in de brieven in uw boek "De slag bij Puiflijk" op resp. blz. 133 en 173 en zou daarover graag met u in contact treden.
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 11 januari 2017 om 21:41
Beste Hans,
ik heb dhr. Derksen even gemaild om jouw oproep nog eens onder de aandacht te brengen. Ik hoop dat hij gauw contact opneemt.
AntonS zei op 15 april 2021 om 12:25
Bij toeval stuitte ik op een brief die twee Franse émigrés in 1798 in Londen schreven over het moedige optreden van Yves Joseph Marie Nouel de Kergré, cornet in het regiment van Rohan, tijdens 'de affaire van Appeltern' op 28-10-1794.
https://lasabretache.fr/wp-content/uploads/2016/12/certificat-hussards-de-rohan-1798.pdf
De herkomst van dit document wordt helaas niet vermeld.
De tekst van de eerste brief:
Nous officiers au Regiment de Rohan Hussard, certifions qu'a l'affaire d'Appeltern (le 28 octobre 1794), le sieur de Kerguerit, y commendant un detachement de hussards, en qualité de cornette se trouva enveloppé par l'ennemi, et que sans la valeure et l'intelligence que déploya cet officier dans cette occasion il n'at put effectuer la retraite. La conduitte distingué du Sieur de Kerguerit dans cette affaire, lui valut les eloges de ses chefs et l'admiration de ses camarades.
A Londres le 20 juillet 1798.
Le Chevallier de Bruslart capitain au regiment de Rohan hussard a l'epoque reporté ci dessu.
Le Sr. de Rouillé lieutenant au regiment de Rohan hussard a lepoque raporté ci dessus.
Mike Van Venrooij zei op 1 februari 2022 om 13:31
Ik zou graag met Dhr. Derksen in contact komen over deze campagne in Noord-Brabant en watvoor gevolgen dit mogelijk voor Nuland had. Zou dit mogelijk zijn?

Alvast bedankt.

Groetjes,
Mike
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 2 februari 2022 om 08:53
Hoi Mike, we gaan achter de schermen contact met je opnemen. Wordt vervolgd...
François Ryckewaert zei op 15 mei 2023 om 10:29
Hi !

I'm a French history researcher actually looking for informations about the Emigrants prosecuted in Ravenstein. Do you know were I can find this excellent book ? Thanks :)
François Ryckewaert zei op 15 mei 2023 om 17:11
Thank you Marilou ! I ordered it I will write a short review about my subject of studies : the émigrés soldiers from French Low Countries that took part in the operations of Flanders, Brabant and the Netherlands :)
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 16 mei 2023 om 08:34
How nice, François, that sounds interesting. Will you keep us updated?
François Ryckewaert zei op 17 mei 2023 om 18:07
Of course Marilou !
François Ryckewaert zei op 29 mei 2023 om 14:21
Hi everyone.

I started my analysis from Mr. Derksen's book. Does anyone has his contact ? I'd like to know if my Dutch translation is understable.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 30 mei 2023 om 08:37
Hi François, I will send Mr. Derksen an email asking if he wants to contact you. I'll also pass on your email address, if that's okay with you?
François Ryckewaert zei op 27 juli 2023 om 08:23
Goedenavond Marilou,

Goed voor mij
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 27 juli 2023 om 11:35
Dank voor je bericht Francois, ik ga ervoor zorgen dat dhr. Derksen jouw mailadres krijgt.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op: