i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: 's-Hertogenbosch
Tags:

Frauduleuze notaris loopt tegen de lamp

vertelde op 22 september 2015 om 10:52 uur

Een opmerkelijk verhaal uit de resoluties van de Raad van State. De vrijwilligers van het project zijn opmerkzaam tijdens het invoeren, zodat er regelmatig bijzondere en interessante inschrijvingen van notarissen voorbij komen. Ook van notarissen die er zo hun eigen werkwijze op na blijken te houden...

In 1665 was de functie van notaris in ’s-Hertogenbosch vacant. Daarom werd Johan Keijsers aanbevolen door de schepenen van ’s-Hertogenbosch aan het Leenhof van Brabant om deze functie in te vullen. Zij stuurden in 1665 een brief aan het Leenhof waarin staat dat Keijers “een Jongman is, van Eerlijcke Lieden gebooren, ende van goede comportementen, oock de practijcque wel geoeffent”. Het leenhof heeft daar gehoor aan gegeven, want in 1675 duikt Johan weer op in hetzelfde archief. Dit keer niet positief.

In hetzelfde archief bevindt zich namelijk een dossier over hem met daarin een lijst van alle frauduleuze zaken waarmee Keijsers te maken had. Op de lijst is te zien dat hij verschillende mensen opgelicht heeft, waaronder een marktschipster, een advocaat en een aantal boeren uit Wolfsberg (Dui).

...enkele frauduleuze zaken van Johan Keijsers... 

Naast de lijst is ook een proces overgeleverd, waarin Keijsers wordt aangeklaagd wegens fraude en valsheid in geschrifte. In het proces is te lezen dat Keijsers de procuratie vervalst heeft die hij van Adriaen van der Horst in goed vertrouwen had gekregen. Om een onderhandelingspositie te hebben, veranderde hij het te besteden bedrag van fl.800,- naar fl.1200,- gulden zonder zijn opdrachtgever in te lichten. Adriaen dacht zelf eerder aan fl.600,- à fl.800,-

...het stuk dat verhaalt over de valsheid in geschrifte...

Blijkbaar gebeurde het vaker dat notarissen niet geheel volgens het boekje werkten. Om misstanden in het Brabantse notariaat tegen te gaan, publiceerde de Raad van Brabant in 1732 een affiche met de consequenties van een onnauwkeurige administratie: de notarissen, griffiers en secretarissen waren verplicht om de plaats en datum te vermelden op officiële stukken. Kwam men bij controle uit bij een overtreding? Dan werd een boete van fl. 25,- (bijna 300 euro!) uitgeschreven. Was men hardleers? Bij een tweede overtreding werd het boetebedrag verdubbeld.

 

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reacties (2)

Maggy Rond zei op 4 januari 2016 om 12:22 uur

Waar zijn de bronnen voor dit verhaal gevonden?

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 5 januari 2016 om 11:38 uur

Beste Maggy, dit verhaal is gebaseerd op een dossier, welke is terug te vinden in het archief van de Raad van Brabant en berust bij ons, het BHIC onder toegangsnummer 19.
Hier is het linkje waarmee je direct bij de omschrijving van het dossier bent op onze website. Het dossier kun je inzien tijdens onze openingstijden in onze studiezaal in 's-Hertogenbosch.
http://www.bhic.nl/integrated?mivast=235&mizig=210&miadt=235&miaet=1&micode=19&minr=865455&miview=inv2

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

vertelde op 25 februari 2009 om 10:49 uur

Notariswoning

vertelde op 6 februari 2004 om 09:51 uur

Ontvanger fraudeert, 1875