i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Liempde
Jaar: 1980
Tags:

Geboorteklok in Liempde

vertelde op 31 december 2015 om 12:07 uur

Het idee komt van toenmalig burgemeester Piet Smits: een geboorteklokje. Voor wie wil, kondigt sinds 1976 dit speciale klokje de komst aan van een nieuwe Liempdse boreling.

Het geboorteklokje wordt geluid voor Wendy van Roosmalen

'Ik laat me horen wanneer een kindje is geboren’: dat is het idee achter het geboorteklokje op het dak van het voormalige raadhuis in Liempde. Burgemeester Smits – die ook de bierpomp in Esch introduceerde - zien we hier helemaal rechts op de foto.

In het midden staat de kersverse vader Van Roosmalen en links daarvan de ambtenaar van burgerlijke stand, Piet Strijbosch. De foto is gemaakt in 1980 naar aanleiding van de vierduizendste inwoner, Wendy van Roosmalen.

Wij zijn benieuwd naar de mooie verhalen die schuilgaan achter deze feitelijke informatie. Hoe belangrijk was (of is?) het luiden van het geboorteklokje voor de jonge ouders? Is het een echte Liempdse traditie? Welke herinneringen komen naar boven bij het zien van deze foto? Vertel ze ons!

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reacties (6)

W. van Zuijlen zei op 7 januari 2016 om 11:33 uur

Geachte redactie,

Bij de ingebruikname van het geboorteklokje - in mijn aanwezigheid - in de 70´er jaren, bleef bij het luiden `de klok` hangen. Via de nooduitgang van de raadzaal, klom ik spontaan via de dakgoot en het dak naar boven om het klokje los te maken. Mijn actie slaagde en in mijn herinnering is/zijn daarvan foto´s gemaakt.

Met vriendelijke groet,
Willy van Zuijlen,
voorheen gemeentesecretaris Liempde.

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 7 januari 2016 om 12:31 uur

Wat leuk Willy, om een reactie hier te mogen lezen van de voormalige gemeentesecretaris van Liempde. En natuurlijk zijn wij erg benieuwd naar de foto's; zou je deze nog ergens kunnen achterhalen?

Marcel Baijens zei op 27 januari 2016 om 10:03 uur

De foto van "de klimmende secretaris" is te vinden in de fotobank van het BHIC. En ik moet zeggen, het was een indrukwekkende stukje atletiek.

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 27 januari 2016 om 12:46 uur

Bedankt Marcel voor de tip!
Op bijgaande foto uit onze eigen fotocollectie is te zien hoe gemeentesecretaris van Zuijlen het geboorteklokje weer 'repareert' nadat het is vastgeslagen.

<a href="http://www.bhic.nl/media/document/file/1902-000157.jpg?tags-1-19-5" target="_blank"><img src="http://www.bhic.nl/media/document/file/1902-000157.jpg?tags-1-19-5" title="Gemeentesecretaris 'repareert' geboorteklokje gemeentehuis Liempde" width="200"></a>
<BR>
<BR>
<BR>
<BR>
<BR>
<BR>
<BR>
<BR>
<BR>
<BR>
<BR>
<BR>
<BR>
<BR>
<BR
<BR>
<BR>
<BR>
<BR>
<BR>

Arnold van den Broek, voorzitter Kèk Liemt zei op 5 december 2017 om 17:20 uur

Het geboorteklokje luidt in Liempde nog steeds voor kinderen geboren uit in Liempde woonachtige ouders/verzorgers. Elke derde zaterdag van de maand kan er, op afspraak, geluid worden om 10:00, 10:45 en 11:30 uur. Aanmelden kan via info@kekliemt.nl

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper bhic zei op 6 december 2017 om 09:38 uur

Mooi dat deze traditie nog steeds in ere wordt gehouden en bedankt ook voor het delen op deze pagina, Arnold! We zijn erg benieuwd hoe vaak het klokje in Liempde tegenwoordig nog geluid wordt en geluid zal worden na deze oproep...

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

vertelde op 12 mei 2011 om 14:23 uur

Duvelsklökske

vertelde op 31 juli 2007 om 10:57 uur

Feest bij de geboorte van prinses Juliana

vertelde op 12 december 2009 om 14:35 uur

Gebooiklokje wordt geboorteklokje