i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Mill en Sint Hubert
Tags:

Geboren als jongen, overleden als meisje

vertelde op 31 maart 2015 om 13:04 uur

Geboren als Antoon en drie maanden later overleden als Antonia. Wat zou er precies zijn gebeurd in Mill in 1849?

In 1849 deed zich te Mil (toenmalige schrijfwijze voor Mill en Sint Hubert) iets ongewoons voor. Was de 43-jarige vader Ermert Haps erg aangedaan toen hij de aangifte ging doen? Was de ambtenaar van de burgerlijke stand misschien even onoplettend? Vader Ermert verklaarde (zoals dat bij vele hardwerkende mensen het geval was) niet te kunnen schrijven.

Daarentegen ondertekenden wel mede de plaatselijke 42-jarige secretaris en 25-jarige klerk, nadat de dienstdoende ambtenaar de tekst van de geboorteakte had voorgelezen. Daarmee mocht duidelijk zijn dat de vader wel degelijk aangifte deed van een uit zijn echtgenote Hendrina Dennissen op 7 mei 1849 geboren kind van het mannelijk geslacht. De jongen kreeg de naam Antoon.

Drie maanden later, op 10 augustus 1849, meldde vader Ermert Haps zich opnieuw bij dezelfde ambtenaar van de burgerlijke stand te Mil. Hij was daarbij vergezeld van een familielid (de oom van de aan te geven overledene). Vader Ermert verklaarde, dat op ‘gisteren des avonds ten zeven ure’ zijn dochter Antonia Haps was overleden ‘in den ouderdom van drie maanden’. Antoon bleek klaarblijkelijk een meisje te zijn, want op 7 mei was er ook echt geen tweeling uit het echtpaar geboren.

En hierin schuilt het zeer opmerkelijke. Als op 9 augustus het drie maanden oude kind van Ermert Haps als dochter Antonia sterft, kan het niet op 7 mei geboren zijn als zoon Antoon. Misschien dat het doopboek van Mill en Sint Agatha (van na 1 januari 1811 en dus niet berustend bij het Brabants Historisch Informatie Centrum) de waarheid over het werkelijke geslacht aan het licht kan brengen. Anders verdwijnt dit geheim met Antoon of Antonia voor eeuwig in het graf.

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

vertelde op 2 maart 2015 om 12:27 uur

Stamvader Thomas Jans gevonden

vertelde op 11 maart 2015 om 11:48 uur

Hoeveel Daltons telt jouw familie?