skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Vincent van de Griend
Vincent van de Griend Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Vincent van de Griend
Vincent van de Griend Bhic

Gebouwd voor de eeuwigheid?

De oudste bouwtekening uit Liempde in ons archief is van dit adres en dateert uit 1907. In het rechterdeel van Nieuwstraat 65 heeft een graanmalerij gezeten, zo vermeldt de fotobeschrijving. Kun jij deze feitelijke informatie over dit 100-jarige pand kleur geven met jouw persoonlijke herinneringen? We horen graag van je!

Nieuwstraat 65, Liempde 1982 (foto: Wies van Leeuwen/Provincie Noord-Brabant, collectie BHIC: PNB001039454)
Nieuwstraat 65, Liempde 1982 (foto: Wies van Leeuwen/Provincie Noord-Brabant, collectie BHIC: PNB001039454)

Kijk naar Toen

Groeide jij hier op of was je geregeld in het bedrijfsgedeelte te vinden? Speelde jij verstoppertje op de vliering of weet jij hoe het zit met het linker- en rechtergebouw (het tweede lijkt er later aangebouwd te zijn)? Waar diende het luik boven de middelste – overigens zeer lage - deur voor? En de poort rechts; wat zat daar achter?

Kortom: breng jij deze foto tot leven met jouw herinneringen of informatie? Je kunt reageren in het vak 'Reageer op dit verhaal' hieronder.

Deze foto-oproep verscheen in de rubriek 'Kijk naar Toen' in De Meierij, waarin we op zoek zijn naar de persoonlijke verhalen achter een foto.

Ga naar Kijk naar Toen 

Nieuwsgierig geworden naar die Liempdse bouwtekeningen? Bekijk dan zeker ook even dit nieuwsbericht.

Reacties (6)

Theo van Hal zei op 21 juli 2020 om 16:01
Ik heb het grootste deel van mijn leven in dit huis gewoond. En volgens mij heeft de stichting Kek Liemt een zuil met QR-code bij het huis staan. Daarop is veel feitelijke informatie terug te vinden volgens mij. Aan een persoonlijke inkleuring wordt de werkt, die volgt later per mail
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 22 juli 2020 om 11:23
Bedankt alvast Theo, voor deze reactie. We zijn zeer benieuwd naar jouw persoonlijk verhaal.
Theo van Hal zei op 28 juli 2020 om 11:51
Op Nieuwstraat 65 groeide ik op, samen met mijn boer en zus. Ik ben de oudste van de drie.
In 1982, toen de foto gemaakt is woonde ik al twee jaar niet meer bij mijn ouders. Die zijn er tot 1992 blijven wonen. Wij kwamen er met ons gezin in 1962 wonen. Mijn zus is een jaar later geboren. Voor ons woonde er Andries van Hal, mijn opa die er de graanmaalderij had. In het verleden nog met door een dieselmotor aangedreven molenstenen. Later een elektrische molen die met messen het graan fijn maalde. Vanaf ’62 dus nam mijn vader die volledig over, hoewel hij al vanaf zijn jeugd daar werkzaam was.
De maalderij, het rechter gedeelte dus, voorheen nr. 67 is als eerste gebouwd in 1904. Het woonhuis (nr 65) is er later in 1907 tegenaan gebouwd. Dat is allemaal terug te lezen via een QR-code, die te scannen is op een infozuil van de Stichting Kèk Liemt die vlak bij het pand staat. Of via deze link: https://www.kekliemt.nl/monument/Nieuwstraat_65_67/34
Begin jaren 70, toen het met de maalderij minder ging, heeft hij de autorijschool van zijn broer overgenomen. Vanaf die tijd verzorgde mijn moeder nog de verkoop aan huis van o.a. konijnenvoer en vogelzaden. Het veevoer werd in het weekend rondgebracht. Eerst door een werknemer en toen ik en mijn broer ons rijbewijs hadden door ons in een Fordtransitbusje. Het veevoer zat in papieren zakken van 25kg. Het graan malen werd met de jaren steeds minder. Tenslotte heb ik persoonlijk de laatste zak graan tot meel gemalen. Ik schat ergens begin jaren tachtig.
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 28 juli 2020 om 16:14
Bedankt Theo, voor je uitgebreide verhaal over jullie huis en maalderij. En natuurlijk voor de link, waarin ik kan lezen dat de combinatie woonhuis/maalderij een vrij unieke is. Daarom des te mooier dat wij naast deze foto ook jouw verhaal mogen lezen.
Bert van der Wiel zei op 14 december 2020 om 13:52
De molen was ook een aanlegpunt voor wat schoolgaande jeugd, wat de vader van Theo denk ik wel leuk vond. Ik ben er dikwijls geweest en heb de molen zo gezegd "van voren tot achteren" gezien. Vaak wogen wij ons op de grote weegschaal waar ook de zakken meel op werden gewogen.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 14 december 2020 om 15:00
Dat klinkt heel gezellig, Bert. Hoe oud waren de jongens en meisjes die daar neerstreken? (en hoeveel woog je toen? ;)

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen