
Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)
Meer informatie over de chat-service? Klik hier
Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)
Meer informatie over de chat-service? Klik hier
Afgelopen week was het tachtig jaar geleden dat ‘Ome Piet’, zoals de familieleden hem nog steeds noemen, overleed. Hij was vanaf 1929 de burgervader van Best. Een trouwe kerkbezoeker en overlijdt dáárin plotseling. Noordbrabants Dagblad Het Huisgezin en De Zuid-Willemsvaart doen uitgebreid verslag van overlijden en uitvaart.
Op de avond voor de uitvaart volgt een ‘Plechtige rouwzitting van den Gemeenteraaad,’ waarin de overleden burgervader werd herdacht. Op de schoorsteenmantel het met rouw omfloerst portret. Secretaris Van Zeeland sprak: ‘burgemeester Strik was goed en gul voor de armen en verlangde naar juli 1941 het bereiken van de leeftijdsgrens en tevens zijn aftreden.’
Donderdag 30 januari was de uitvaart en begrafenis. Familieleden uit Uden arriveerden vermoedelijk via Boxtel per trein.
De Edelachtbare Petrus Johannes Cornelis Strik was ongehuwd en had tijdens het burgemeestersschap zijn pension ingenomen bij de Zusters van de Choorstraat. Daar ook vertrek van de rouwstoet, voorafgegaan door Harmonie De Eendracht. Met omvloerste vaandels spelen zij treurmuziek. Familie, waaronder broer en zussen, leden van de gemeenteraad en personeel van de R.K. Jongensschool, de kloosterzusters, leden van gedeputeerde staten, provincie en Tweede Kamer woonden de uitvaart bij. Net als burgemeesters uit de omgeving, vertegenwoordigers van N.V. BATA. Rijkspolitie van Best, de Brigadecommandanten der Rijksveldwacht. Voorafgaand aan de lijkkoets wordt het kussen gedragen waarop de ambtsketen. De overledene had een goed hart voor de armen en was het daarom voor leden van de St. Vicentievereniging een grote eer de lijkkist de kerk binnen tedragen.
Er was ’buitengewone groote belangstelling’, daardoor was de St.-Odulphuskerk tot de laatste plaats bezet. Het priesterkoor geheel in rouw gedompeld terwijl een zee van licht ontstoken. Met een Plechtige Drieherenmis zong het kerkkoor de Missa de Requiem van Dobbelsteen onder leiding van J. van Vroenhoven; aan de zijaltaren werden nog H. Missen gelezen.
Na de plechtige dienst vond op het erachter gelegen kerkhof de teraardebestelling plaats.Er was voor ieder nauwelijks een zichtbare plaats. Handmatig wordt het stoffelijk overschot neergelaten in de (nieuwe?) grafkelder naast de 80 cm hoge zerk van het familiegraf van familieleden De Wert. (Door de aanwezige zerk was de plaats van de destijdse ‘teraardebestelling’ terug te vinden.)
‘Een broer van burgemeester Strik bedankte voor de eer aan den overledenen bewezen.'Na de begrafenisdienst, namen familieliden de ambtsketen mee, het persoonlijke bezit van Peter. En daarna bij het zeldzame gebruik in Uden opgehaald en terug gebracht later volgde een jarenlang ‘getouwtrek’ over de ketting.
In het begin van zijn burgemeesterschap bezocht Piet Strik de BATA vestiging in Zlin, Tsjecho-Slowakije, vertellen familieleden. Een fotoverzameling toont zijn bezoeken.
Na de in Uden geboren Petrus Strik, was in de zestiger jaren G.I.M. van Kemenade uit Uden gedurende twee jaar waarnemend burgemeester van Best.
Na de oorlog raakt de grafsteen in verval en wordt het graf geruimd. In 2009 werd het opnieuw in gebruik genomen, voor het stoffelijk overschot van Piet Beerens.
Dit is het vierde en laatste verhaal van een serie over Burgemeester Strik.