i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Haaren
Tags:

Geen pardon voor pastorie

vertelde op 11 mei 2017 om 12:00 uur

De foto is niet al te scherp maar het is overduidelijk een mooi gebouw dat we hier in Haaren zien. Toch heeft de pastorie van de St. Lambertuskerk moeten wijken voor nieuwbouw. “Gesloopt in 1973 in verband met te bouwen bejaardenhuisjes”, vermeldt de foto-beschrijving.

Tegenwoordig zal de slopershamer niet zo snel op dergelijke panden worden losgelaten maar we spreken nu dan ook van bijna 45 jaar geleden. In de jaren zeventig had men duidelijk een andere kijk op monumentenbeleid.

Nu weten wij weinig meer over deze foto dan hetgeen de beschrijving vermeldt. Maar is de sloop destijds inderdaad zonder slag of stoot verlopen? Hoe oud was het gebouw van de pastorie eigenlijk? Staan de “bejaardenhuisjes” er nog? Kortom, vragen genoeg, nu is het tijd voor de antwoorden. Weet je het? Vertel het ons!

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reacties (6)

Martijn van Bentum zei op 17 mei 2017 om 07:52 uur

Wij zijn momenteel de nieuwe bewoners van de Kerkstraat 10 in Haaren en nadat de sloophamer de originele pastorie heeft neergehaald heeft dit pand (op 200m afstand van de kerk) voor 33 jaar gefungeerd als pastorie, waar 3 pastors hebben gewoond. Pastor Muskens heeft hier de langste tijd doorgebracht.

De bejaardenhuisjes staan nog steeds naast de kerk.

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 17 mei 2017 om 14:14 uur

Bedankt voor je reactie op deze foto Martijn. Mooi om te lezen dat dit huis toch nog zo'n 33 jaar als pastorie heeft gefungeerd.
En dan is dit jullie huis als het goed is ?
https://www.bhic.nl/foto/8164cec2-45f9-11e3-b197-333fdcba05cf

Catrien Snellen zei op 22 september 2017 om 22:17 uur

Pastoor Verrijt en zijn hulp in de huishouding (lena) waren de laatste bewoners van de oude pastorie.
Volgens mij is er niet tegen de sloop geprotesteerd. Pastoor Muskens woont nu in een van de bejaardewoningen

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 25 september 2017 om 13:09 uur

Bedankt Catrien voor je reactie. Waarschijnlijk was de nood voor woningen in 1973 toch hoog genoeg om belangrijker te zijn dan het behoud van deze mooie pastorie. Wat fijn trouwens dat Pastoor Muskens toch in de buurt van 'zijn' pastorie is mogen blijven wonen.

Erna Hüsstege zei op 27 september 2018 om 19:45 uur

Wel degelijk is er destijds tegen de sloop geprotesteerd, door een klein aantal mensen, waaronder mijn vader, Geert Hüsstege, ik denk samen met Anton van Oirschot. Wat het des te triester maakt, is dat de pastorie gebouwd was op de fundamenten van kasteeltje Haerensteyn. De resten daarvan zijn met de sloop eveneens geruimd... Overigens heeft mijn vader ook vergeefs geprotesteerd tegen de sloop van het oude gemeentehuis. Ook een monumentaal pand dat nooit had mogen verdwijnen.

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 28 september 2018 om 13:57 uur

Bedankt voor je reactie Erna, wat jammer om te lezen dat het je vader niet gelukt is om beide sloopacties tegen te houden. Hebben deze twee gevallen je vader gestopt in zijn strijd tegen nog meer sloop in Haaren ?

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

vertelde op 20 juli 2009 om 09:31 uur

Kerk en pastorie rond 1920

vertelde op 7 december 2009 om 10:59 uur

Een Hogeschool in de oude pastorie