skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Marte Stoffers
Marte Stoffers Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Marte Stoffers
Marte Stoffers Bhic

Gemeente Land van Cuijk in vogelvlucht

Paul Huismans
Paul Huismans Bhic
vertelde op 29 december 2021
bijgewerkt op 12 mei 2023
Op 1 januari 2022 is de gemeente Land van Cuijk tot stand gekomen door een fusie van de gemeenten Boxmeer, Cuijk, Grave, Mill en Sint Hubert en Sint Anthonis.

De Maas bij Oeffelt (foto: BHIC / Henk Buijks, 2012)
De Maas bij Oeffelt (foto: BHIC / Henk Buijks, 2012)

Deze gemeente had bij de start zo’n 90.000 inwoners, verdeeld over 33 kernen. Het grondgebied omvat een oppervlakte van ca. 352 km² en strekt zich uit langs de rivier de Maas, van Maashees in het zuiden tot Grave in het noorden.

De naam

De naam verwijst terug naar de oude heerlijkheid Land van Cuijk. Boxmeer was weliswaar een eigen heerlijkheid, maar deze grensde aan weerszijden aan het Land van Cuijk.

Fusieproces

De herindeling in het Land van Cuijk verliep wat chaotisch. Cuijk, Boxmeer en Sint Anthonis spraken zich in de herfst van 2017 al uit voor een fusie. In december 2018 stelden deze gemeenten een plan vast om tot een fusie te komen, in oktober 2019 het herindelingsontwerp.

Aanvankelijk verzetten zowel Mill en Sint Hubert als Grave zich tegen aansluiting bij een nieuwe gemeente in het Land van Cuijk. Mill en Sint Hubert haakte, na aanvankelijk tegen te zijn, alsnog aan op 30 januari 2020, nadat de inwoners de kans hadden gekregen zich over de fusieplannen uit te spreken.

In de gemeente Grave daarentegen, werd al jaren fel verzet gepleegd tegen aansluiting bij de nieuw te vormen gemeente, vooral door de Lokale Partij Grave (LPG). Liever nog wilde men aansluiten bij Oss, maar die gemeente voelde daar weinig voor. De bestuurscoalitie van Grave viel zelfs in januari 2021, omdat het CDA besloot alsnog voor het Land van Cuijk te kiezen. Maar nadat ook hier een inwonersraadpleging was gehouden besloot de gemeenteraad op 6 april 2021 vrijwel unaniem om alsnog aan te sluiten bij de gemeente Land van Cuijk. Daags daarna gaven de andere fusiepartners groen licht om Grave ook per 1 januari 2022 aan te laten sluiten.

Intussen was de herindelingswet al op 11 februari vastgesteld door de Tweede Kamer. Door middel van een zogenaamde novelle kon de Eerste Kamer op 13 juli 2021 akkoord gaan met een herindeling inclusief de gemeente Grave per 1 januari 2022.


Maurice Roefs maakte in de aanloop naar de herindeling een overzicht ('een kwartierstaat') met daarin alle voormalige gemeenten, hun wapens in een tijdbalk waarbij aangegeven hoe en wanneer in het verleden de herindelingen hebben plaatsgevonden (klik erop voor een vergroting)


Gemeentehuis

Het gemeentehuis komt in Boxmeer. Dat dient eerst verbouwd te worden. Tot die tijd maken de ambtenaren gebruik van de huidige gemeentehuizen in Cuijk en Grave. Het gemeentebestuur komt tot de verbouwing klaar is in Cuijk te zitten.

Het gemeentehuis in Boxmeer, 2015 (foto: BHIC / Frans van de Pol)
Het gemeentehuis in Boxmeer, 2015 (foto: BHIC / Frans van de Pol)


Tweemaal het logo van de nieuwe gemeente
Tweemaal het logo van de nieuwe gemeente

Gemeentewapen en -logo

Een gemeentewapen had Land van Cuijk aanvankelijk nog niet, maar wel een logo. Dat werd in mei 2021 bekendgemaakt. De accolade verwijst naar de historie en de blokhaak naar de toekomst van de gemeente. Samen suggereren ze een wapenschild, maar verbeelden ze ook het omvatten van alle inwoners.

Wapen Land van Cuijk (bron: Hoge Raad van Adel)

Wapen Land van Cuijk (bron: Hoge Raad van Adel,
jaarverslag 2021)


Bij Koninklijk besluit van 28 oktober 2021 werd aan de nieuwe gemeente een wapen verleend, waarvan de beschrijving luidt: "In goud twee dwarsbalken, vergezeld
van acht zoomsgewijze geplaatste merletten en in het hart een geopende burcht, alles van keel. Het schild gedekt met een gouden kroon van twaalf parels waarop drie parels."

Burgemeesters

Burgemeester Hillenaar
Burgemeester Hillenaar

2022-2023 Wim Hillenaar (wnd.)

2023-heden Marieke Moorman

Burgemeester Moorman (foto: Tilburg University. Bron: Wikimedia Commons; CC BY 3.0)
Burgemeester Moorman (foto: Tilburg University.
Bron: Wikimedia Commons; CC BY 3.0)

 

Reacties (6)

G.W.C. Lemmens zei op 10 mei 2023 om 12:04
Zou het niet interessant zijn om de vorige gemeentens te vermelden met hun wapens en een korte history ?? Tevens iets meer over de twee burgemeesters ?

Gerard Lemmens
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 11 mei 2023 om 08:59
Dag Gerard, bedankt voor je berichtje! In de lead staan linkjes naar de voormalige gemeenten; daar vind je ook hun wapens en meer over de geschiedenis.
Maurice Roefs zei op 11 mei 2023 om 09:49
Ik heb in de aanloop naar de herindeling een overzicht ('een kwartierstaat') gemaakt met daarin alle voormalige gemeenten, hun wapens in een tijdbalk waarbij aangegeven hoe en wanneer in het verleden de herindelingen hebben plaatsgevonden. Wellicht iets om bij dit artikel te plaatsen?
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 11 mei 2023 om 12:41
Zeker Maurice, dat klinkt interessant! Wil je dat naar me toesturen? (of kan ik het ergens online vinden, dat ik er naar link?)
Maurice Roefs zei op 11 mei 2023 om 13:00
@Marilou: ik stuur het je vanavond via de mail toe (zit nu op mijn werk... bij de gemeente Land van Cuijk...)
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 11 mei 2023 om 16:38
Prima Maurice, ik zie het graag tegemoet (óók een goeie werkplek ;)

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.