skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Stef Uijens
Stef Uijens RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Stef Uijens
Stef Uijens RA Tilburg

Gemengd koor 'Steluta'

Jan van Vliet
vertelde op 9 september 2019
bijgewerkt op 10 september 2019
De gemengde zangvereniging ‘Steluta’ in Terheijden is opgericht op 28 mei 1957, op initiatief van de Terheijdense Jeugdraad. Piet Rasenberg was de bedenker van de naam, Russisch voor 'Rijzende ster'. Lange tijd heeft het vierstemmig koor die naam waargemaakt onder leiding van zijn eerste dirigent, Toon van Osta.

Het koor tijdens deelname aan het Avro Koorfestival op 19 mei 1965 te Hilversum.

Een voorlopig comité van de Jeugdraad ging op zoek naar een dirigent voor het op te richten koor. Dat werd N. van der Laar uit Etten. Er volgde een propaganda-avond op 19 mei 1957 in het patronaatsgebouw, waar het koor Avanti uit Etten, de harmonievereniging Vondel uit Breda en de Harmonie Terheijden de muziek verzorgden. Twee dagen later, op 21 mei, werd er proef gezongen in café Harmoniezaal aan de Marktstraat, waar 57 mensen aan meededen.

De week daarop, op 28 mei, was er al een oprichtingsvergadering in datzelfde café en kon het koor, onder de voorlopige naam van Katholiek Terheijdens Gemengd Koor van start gaan. Helaas moest de beoogde dirgent Van der Laar zich terugtrekken, maar Toon van Osta uit Lage Zwaluwe nam het stokje over, waarmee hij de volgende 38 jaar zou zwaaien.

De eerste echte repetitie was op 20 augustus 1957 en het doel was een mooi Kerstconcert te gaan geven. Half oktober vergaderde men over een definitieve naam. Naast Steluta waren er voorstellen voor Katholiek Gemengd Koor, Con Affezione en Parnassus, maar het werd dus met 16 van de 31 uitgebrachte stemmen “Gemengde Zangvereniging Steluta”.                                                               Prijsdiploma concours in Keulen, 1971.

Het nieuwe koor sloot zich direct aan bij de Bond van Zangverenigingen en ging ook deelnemen aan concoursen. In 1959 won het inmiddels al 64 leden tellende koor een eerste prijs in de derde afdeling tijdens een Bondsconcours in zaal Fidei et Arte in Oudenbosch. En er zouden nog heel wat prijzen volgen, in steeds hogere categorieën.

Optreden tijdens een concours in Heythuysen, 1986

In 1995 moest dirigent Van Osta vanwege ziekte plotseling zijn werk neerleggen. Het koor bestond inmiddels nog maar uit 22 leden en het leek er even op dat met het vertrek van de dirigent ook een einde zou komen aan het koor. Maar nee, men vond een nieuwe dirigent in de persoon van Goedele Scheifes. Wel was duidelijk dat het meedoen aan concoursen zijn tijd had gehad. Het koor werd meer een gezelligheidskoor, dat alleen nog optrad in zorgcentra en dergelijke.

Suzan Wijnbergen-De Feyter volgde Goedele Scheifes in 2003 op als dirigent en zij werd op haar beurt in 2006 opgevolgd door Jean-Marie Wouters, die tot het laatste concert van het koor in november 2015 aanbleef. Te weinig leden, vergrijzing (de leden waren inmiddels tussen de 67 en 92) en het wegvallen van de gemeentelijke subsidie waren er de oorzaken van dat het koor per 1 januari 2016 opgeheven werd.

Ik heb op verzoek van Heemkundekring De Vlasselt in 2015 een boekje over het koor geschreven onder de titel 'Steluta' : Een gemengd vierstemmig koor met geschiedenis. Nieuwsgierig geworden naar het complete verhaal? Je kunt het hier lezen.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen