i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: 's-Hertogenbosch
Tags:

Genealogie in een spannend geschiedenisboek: Bernard Krijbolder over zijn voorouders

vertelde op 24 februari 2020 om 12:56 uur

Een smeltkroes van onder meer Zwitserse, Duitse, Deense, Britse, Waalse, Franse en Nederlandse families, vermoedelijk gecompleteerd met vleugjes Boheems- en 'zigeunerbloed'. Zo omschrijft Bernard Krijbolder zijn wortels. Na diepgravend onderzoek stuit Krijbolder verder op een lijn waarmee de Franse geschiedenis moeiteloos door zijn genealogie stroomt. En legt dan ook nog ‘onfrisse zaken’ in het Bossche stadhuis bloot.

"Onze kwartierstaat telt maar liefst circa 230 Franse en Waalse families - in Nederland gevestigd - die om geloofsredenen uit Frankrijk en ten dele Wallonië gevlucht", schrijft Krijbolder. Daaronder de adellijke familie Drolenvaux uit Verviers, waarvan kleindochter Maria trouwde met de wereldberoemde geleerde Herman Boerhaave. 

Op verschillende momenten en op verschillende manieren laat de loop van de geschiedenis zich teruglezen in de genealogie van Krijbolder. Met voorouder Nicolas le Febvre komt de Franse revolutie in beeld. Niet veel later komt ook de Bataafse Republiek, Koninkrijk Holland en de inlijving door Napoleon ter sprake.

Benieuwd naar het volledige verhaal, en wil je ook weten hoe Krijbolder een corrupte notaris ontmaskerde? Klik dan hier en duikt mee in deze intrigerende geschiedenis.

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

vertelde op 20 oktober 2015 om 19:57 uur

Genealogisch slagveld

vertelde op 22 april 2019 om 15:27 uur

Genealogische schatkamer van Coudewater Rosmalen gaat open