i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Boekel
Tags:

Genesiusdag

vertelde op 14 november 2013 om 09:52 uur

Sommige foto’s in de collectie van het BHIC zijn voorzien van raadselachtige opschriften. Zoals deze: “Aandacht voor diverse publicaties op het gemeentesecretariaat van deelnemers aan de Genesiusdag van de W.K.A. gemeenschap”.

De foto - uit 1963 - is genomen in het gemeentehuis, schuin tegenover de kerk. Vier onbekende heren bladeren inderdaad in boeken en brochures. Verder is Boekel dan een toneelvereniging rijk met de mooie naam “Ghesellen van Sint-Genesius”.

Blijkbaar werd er in 1963 een Genesiusdag gevierd, maar wat moeten we ons voorstellen bij “de W.K.A. gemeenschap”? Wie weet hier meer van?

Vol spanning wachten we op reacties uit Boekel en omgeving, via onderstaande reageerlink of via andere wegen.

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reacties (14)

maarten van lankvelt zei op 20 november 2013 om 11:41 uur

Ik kan heel weinig over deze foto vertellen.
Wel weet ik met zekerheid dat deze foto niet in het gemeentehuis maar in het gemeenschapshuis Nia Domo is genomen. Dat ligt iets verder van de kerk. Ik herken het typische jaren '60 gordijn en het muurlampje, maar verder niemand. Volgens mij zijn de heren geen Boekelse.

maarten van lankvelt zei op 20 november 2013 om 11:51 uur

CORRECTIE:
Iets klopt er niet aan de foto!
De hoek naar de kerk komt me erg vreemd voor!
Is dat geen foto van de kerk aan de wand?
Qua afstand klopt het met het gemeentehuis, maar qua inrichting zie ik Nia Domo.
Het zou ook in de Rabobank kunnen zijn!

maarten van lankvelt zei op 20 november 2013 om 12:00 uur

Ben gaan googelen en zie op streetview dat het allemaal wel klopt. Dus de foto is inderdaad in het gemeentehuis genomen.
Dus per saldo kan ik heel weinig vertellen over deze foto...

maarten van lankvelt zei op 20 november 2013 om 12:26 uur

Ben ik weer!
Kijk eens naar de gordijnen en lampjes op de foto bij het artikel: Boekel 650 jaar! Deze zijn identiek!
Of zou uit kostenoverweging dezelfde stoffeerder zij benaderd?!

Henk Buijks bhic zei op 20 november 2013 om 12:47 uur

@Maarten, dit is echt een mooi staaltje van hardop denken - bedankt! Ook volgens mij is de foto vanuit het gemeentehuis gemaakt, mogelijk vanuit de kamer waarin in de jaren '80 de gemeentesecretaris (Jansen) zetelde.

De heren op de foto zouden inderdaad van buiten Boekel kunnen zijn, maar misschien reageren er nog leden van de heemkundekring of oud-medewerkers van de gemeente.

maarten van lankvelt zei op 20 november 2013 om 13:51 uur

En ik ben ondertussen de overtuiging toegedaan dat het toch echt Nia Domo moet zijn.
Maar ik merk dat je bekend bent met het Boekelse. En heb ik dan toch ongelijk dan moet het inderdaad de kamer van Jan Jansen zijn!

Henk Buijks bhic zei op 20 november 2013 om 16:47 uur

@Maarten, heb nog 'ns gekeken en denk dat het gemeentehuis schuiner tegenover de kerk staat en dichterbij. M.a.w.: jij hebt gelijk, dus de foto is gemaakt vanuit Nia Domo!

maarten van lankvelt zei op 20 november 2013 om 17:10 uur

Op de poster op de achtergrond staat:
ELCKERLYC.
Mogelijk zijn de heren van dit gezelschap.

maarten van lankvelt zei op 21 november 2013 om 13:17 uur

W.K.A. staat voor Werkverband Katholiek Amateurtoneel (bron google)

In 1948 was het de wens van de bisschoppen, dat katholieke toneelverenigingen zouden toetreden tot dit werkverband, om samen tot 'n grote organisatie te komen, waarbinnen het katholiek amateurtoneel eenheid moest demonstreren.
Het W.K.A. trachtte zijn doel te bereiken door het geven van cursussen en adviezen, het stimuleren van een verantwoord repertoire, het organiseren van concoursen, het doen uitgeven van toneelwerken en het uitgeven van een tijdschrift.
Er werden diverse propagandabijeenkomsten belegd met het doel nieuwe leden te werven en te komen tot kringvorming. Deze kringvorming werd noodzakelijk geacht om de activiteit en de goede samenwerking en verstandhouding in de diverse delen van de provincie te bevorderen.

Terugkomend op de poster op de achtergrond.
Hier wordt het toneelwerk ELCKERLYC aangekondigd. Een oorspronkelijk middeleeuws moralistisch toneelwerk, uiteraard goedgekeurd door de clerus.

Nog iets meer over deze ELCKERLYC:
In 1539 publiceerde de rector van de Utrechtse Sint Hieronymusschool, Georgius Macropedius (1487-1558), een vrije Latijnse bewerking van dit stuk, 'Hecastus' genoemd, wat hem een plaats bezorgde onder de belangrijke toneelschrijvers van die tijd. Het meesterwerk werd later nog talloze malen vertaald en opgevoerd.
Deze Georgius Macropedius werd in Gemert geboren onder de naam Joris van Lanckvelt (naamgenoot!). Het is dan ook niet ondenkbaar dat de Elckerlyc om die reden in Boekel werd opgevoerd.

p.s. M'n vader was ook lid van de Ghesellen van Sint-Genesius, maar die kan ik er jammer genoeg niet meer naar vragen.

Bart van de Ven. zei op 19 juni 2014 om 17:19 uur

Te laat heb ik afgestemd op dit verhaal daar ik mogelijk enige uitleg zou hebben kunnen geven op deze foto daar ik zelf daaraan heb medegewerkt aan het organiseren van het zogenaamde "Landjuweel". De Boekelse toneelvereniging "De Ghesellen van Sint Genesius"was aangesloten bij de W.K.A. (Werkverband Katholiek Amateurtoneel) en organiseerde zowel in 1962 als in 1963 dit zogenaamd Landjuweel. In Nia Domo traden toen heel bekende groepen op zoals, Roozendaals Rooms Toneel,Tierlantijn uit Weert, Dr. Ariëns uit Eindhoven, Maastricht 46 en Moyses Bosch. Een van de juryleden was toen burgemeester Drs. G.Schampers uit Uden. De foto moet gemaakt zijn in Nia Domo waar bij die uitvoeringen het W.K.A. een kraampje had. Maarten had het dus toch aan het rechte eind. Groetjes.

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 20 juni 2014 om 10:10 uur

Ha kijk, het mysterie achter deze foto wordt direct opgelost door jouw verhaal, Bart. En Maarten blijkt een heel scherpe blik te hebben! Zo te zien sta je zelf niet op de foto Bart (of vergis ik me?) maar ken jij de namen van de heren die rond het bureau gebogen staan?

Gerard H.A.A. de Bie
Gerard H.A.A. de Bie zei op 9 augustus 2014 om 13:28 uur

Volgens mij is 't inderdaad i n Nia Domo. Maar 't is geen foto van de kerk die je ziet . Nee, 't is echt de kerk door 't raam. Echter toen was 't plein 'n kale zandvlakte, waar we als schooljongens o.a. landverovertje ook wel "mes-ke-pik" speelden in 't speelkwartier vanuit de Sint Jan school.

wim schijndel zei op 8 juni 2020 om 17:14 uur

Ik vond een aantal foto's in mijn (overleden) schoonvaders archief, van hetzelfde onderwerp, maar nu in Drunen. Via de dropbox link kunt u ze downloaden

https://www.dropbox.com/s/3l7nsnkm50r0ipw/1Serie%20achterkant%20img042.zip?dl=0

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 8 juni 2020 om 21:10 uur

Bedankt voor je linkje, Wim, daar staan een paar prachtige foto's bij. Wat een tijdsbeeld ook als je kijkt naar kapsels en brillen. Of de vissersnetten aan de muur, wat een nostalgie ;)

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

vertelde op 18 mei 2010 om 11:33 uur

Raadselachtige foto

vertelde op 15 mei 2014 om 13:51 uur

Meer over de Zwarte Ruiter