
Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)
Meer informatie over de chat-service? Klik hier
Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)
Meer informatie over de chat-service? Klik hier
Gerard kocht een huis op het Kofferen waar de geschiedschrijver Adriaan Cornelis Brock was geboren, nu Kofferen 15-17-18. Twee zonen werden er geboren: Willem en Petrus. Zoon Willem huwde 1837 Helena de Veth, ook zij kregen twee zonen, namelijk Joseph die Maria Anna van der Grinten huwde, en Gerard die in 1867 met Clasina Kemps trouwde.
Leden van St.-Cecilia aan hunne geachte president: Souvenir ‘Nos Jungit Apollo’, uit achting van vriendschap G. Wijnen 1867.
Deze Gerard was tabakshandelaar en raadslid, en een van de bekendste figuren uit die tijd. Hij was ook zeer muzikaal. In de Rooijsche Courant 1883-1884, lezen we dan ook dat hij In 1884 zijn 25-jarig jubileum vierde bij het zangerscollege van de H. Cecilia, waarvan hij president was. Hij componeerde menig stuk, o.a. een ‘Missa Sint Martini’. Door de medeleden werd hem een prachtig cadeau aangeboden als een bewijs van hoogachting.
Op 21 april 1884, op de verjaardag van Gerard Wijnen, werd "aan den geachte beschermheer der harmonie ‘Nos Jungit Apollo’, naar gewoonte bij die gelegenheid ZED. een serenade gebracht door de Harmonie. Het gezelschap werd door den beschermheer in de repetitiezaal geïnviteerd, zij brachten den avond gezellig door en de vrolijke stemming hield allen laat bij elkander."
De harmonie gaf op Oudejaarsavond 1883, ook volgens oude gewoonte, een concert voor haar honoraire leden. De uitvoering getuigde van een degelijke studie en perfecte leiding. Gerard Wijnen bracht deze avond met zijn zangers een compositie van hem ten gehore, de Cecilia-cantate, met een tekst van de eerwaarde heer Pastoor Alex van Heck. Een daverend applaus volgde op deze uitvoering, en geen wonder want "compositie en uitvoering waren keurig." De heer Wijnen werd gefeliciteerd met zijn succes en men heeft vertrouwen dat meer uit zijn geniale muziekpen zal vloeien.
Rond 1880 ontstonden er plannen voor het graven van een kanaal, van boven de Erpse sluis tot Sint-Oedenrode. Wijnen stelde als jongste lid van de Raad voor een deskundig onderzoek te doen instellen naar de kosten enz.. Er waren zoals altijd voor- en tegenstanders en uiteindelijk werd besloten het Roois kanaal te laten rusten. De heer G. Wijnen riep toen moedeloos: ‘dan zal ik ook maar voor het rusten zijn’.
Tot zijn bezittingen behoorde o.a. De Kolk op de Borchmolendijk, het huis van de familie Alkemade, en de kleine huisje bij de Hambrug die bij het begin van de Tweede Wereldoorlog zijn verwoest. Ze stonden daar waar nu de Dommel stroomt. Samen met zijn broer Jos was hij mede-eigenaar van Stroetbolle, Vogelenzang en Logtenburg.
Na zijn overlijden worden in ieder geval de gezamenlijke bezittingen met de erfgenamen van Jos Wijnen (1840-1899) verkocht en vertrekt Gerards weduwe naar Veghel waar haar zoon Willem woonde, de latere burgemeester van Asten die eind 1944 om het leven zou worden gebracht.
Foto’s: Collectie RHC Eindhoven
Bron: Ben Muller Heemschild (1998), afl.2, p. 26-52. Gerard Boley Heemschild (2002), afl.3, p. 57-83. BHIC Rooidoc.0.339