skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Stef Uijens
Stef Uijens RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Stef Uijens
Stef Uijens RA Tilburg

Geronimo in Eerde

BHIC
BHIC Bhic
vertelde op 18 juli 2012
bijgewerkt op 22 februari 2023
De legendarische Apache-hoofdman Geronimo streed in de 19e eeuw in de Verenigde Staten lange tijd tegen de blanke indringers. Zijn dapperheid raakte niet in het vergeetboek, want tijdens de Tweede Wereldoorlog was “Geronimo” de strijdkreet van het 501e Parachutistenregiment van de 101e Airbornedivisie.

In de herfst van1944 werd dit Amerikaanse legeronderdeel bij Eerde gedropt. Eerde is zijn bevrijders niet vergeten, want begin jaren ’80 liet het plaatselijke Airbornecomité bij de molen een monument oprichten.

Jack Thornton uit Oklahoma City, ex-kapitein van het genoemde regiment, verrichtte de officiële handeling. Hij staat op de foto met naast het monument de voorzitter van het comité, A. Marinus.

Maar er waren veel meer mensen aanwezig – en wij willen hun verhalen ook graag horen, zeker wanneer zij op een of andere manier hebben meegewerkt aan de totstandkoming van dit monument. Dus als je iets meer weet, laat dat ons dan weten! Zoals Piet van Riel, die vertelt hoe het allemaal begon.

Reacties (3)

Tony van Geffen zei op 31 juli 2012 om 23:29
Het initiatief voor het Airborne monument kwam oorspronkelijk van Ad van Riel zoon van de molenaar van de zwaar gehavende molen. Op 1 januari 1981 deed hij de suggestie om een monument voor het 501e Regiment een monument te bouwen. Vier leden van het comité n.l Albert Marinus Johan van Geffen,Jan van Geffen en Jan van Asseldonk maakten er werk van en realiseerden met anderen het monument.
Duizenden glasmozaïektegeltjes werden door deze vier mensen met uiterste precisie verwerkt. Op 19 september werd het monument onthuld door de paratrooper ex-kapitein Jack Thornton. Jan van Geffen heeft helaas de onthulling niet meer mee mogen maken. Hij overleed enkele maanden voor de onthulling.
Johan van Geffen (achter het spreekgestoelte)vertaalde de toespraken in het Engels. Honderden belangstellenden, waaronder afgevaardigden van de gemeenten Veghel en Sint Oedenrode, oud paratroopers de fanfare Echo der Bergen die koraalmuziek muziek speelde en tientallen schoolkinderen die een bloemenhulde brachten maakten dit alles tot een onvergetelijke gebeurtenis.
Henk Buijks, namens BHIC bhic zei op 1 augustus 2012 om 13:16
@Tony, een mooi verhaal - onze hartelijke dank! Uit de wijze waarop je het vertelt, valt op te maken dat je getuige was van de officiële onthulling van het monument. En Jan en Johan van Geffen zullen wel familie van je zijn.
Jos Steenbakkers zei op 20 oktober 2019 om 13:55
Omdat t monument met zo weinig mogelijk financiële middelen gemaakt diende te worden werd er gebruik gemaakt van vele vrijwilligers. Iedereen droeg letterlijk z'n steentje bij. In de timmerwerkplaats van de firma Mobers werd t plan voor t vloertje voor t monument uitgewerkt. Samen met Albert Mobers heb ik t vloertje dat voor t monument ligt gemaakt, evenals het metselwerk. Met trots kijk ik daar nog vaak na. T mozaïek daar heeft menig Eerdenaar een steentje in gelegd. Het heeft ook nog een heleboel mooie herinneringen. Ik was de buurjongen van Albert Marinus, ik was kind aan huis bij hem en z'n vrouw. Albert heeft mij bijgebracht dat de herinnering aan de bevrijders nooit vergeten mag worden. Vandaar dat ik t mooie Geronimo monument een warm hart toedraag.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.