i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Heeswijk
Tags:

Gesneden koek

vertelde op 18 december 2015 om 12:15 uur

De verzamelnaam voor eetbare planten en vruchten die rijk zijn aan essentiƫle voedingsstoffen kennen we tegenwoordig als superfood. Maar ook in de middeleeuwen wist men al wat goed voor je was en dat je daar oud mee kon worden. De beroemde kok Guillaume Tirel begon in 1326 als keukenjongen en eindigde als chef-kok van de Franse koning Karel V.

Kersttoneel in VughtTirel stierf, hoogbejaard, in 1395. Tussen het koken door had hij ook nog tijd om een ‘Etensboek’ te schrijven. Uit dat kookboek is onderstaand recept ontleend. Het recept is er niet voor bedoeld, maar past heel goed onder de Sinterklaas-, Kerst- en Oudejaars-lekkernijen. 

In de tijd van Tirel werd dit gerecht aan het begin van de – zeer uitgebreide – koninklijke maaltijden geserveerd. Wij kiezen er eerder voor om het als nagerecht op te dienen, maar ook als snoepje doet deze gesneden koek het heel goed. En, helemaal in de Kerstgedachte, lekker om uit te delen.

Nagerecht voor 8 personen 

250 gram vijgen, fijngesneden
150 gram rozijnen

Kerstspel in Heeswijk, 1957

Half potje amandelmoes
Korst van een klein stokbrood, verkruimeld
4 galettes of eierkoeken, verkruimeld
Saffraan, voor de kleur
Rietsuiker, voor de smaak

 

Leng de amandelmoes met water aan tot 1 liter amandelmelk. Meng de overige ingrediënten door de amandelmelk. Onder goed roeren het mengsel koken tot het bindt. Na afkoeling kan de dikke pudding worden gesneden. Het is erg lekker, maar zwaar op de maag.

 

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reacties (2)

Henk Beijers zei op 18 december 2015 om 13:19 uur

De Volle Middeleeuwen waren qua eten en drinken zo slecht nog niet....jammer dat de Michelinsterren nog niet bestonden. Overigens.....wat een schitterende foto als je de 18e van de kalender openmaakt.

Gerard H.A.A. de Bie
Gerard H.A.A. de Bie zei op 19 december 2015 om 15:32 uur

Klinkt lekker dat recept maar ook heel zoet. Dus niet aan te raden voor diabetespatiënten. Maar dat kenden ze in die tijd nog lang niet.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

vertelde op 31 januari 2014 om 09:31 uur

Koek en Banket

vertelde op 26 januari 2015 om 15:12 uur

Koken op de Leuvense Stoof