i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Lith
Tags:

Gestrand in Lith

vertelde op 9 juni 2016 om 11:25 uur

Op een nat plein in Lith, liggen zo te zien minstens 5 vissersbootjes “afgemeerd”. Waarom, voor hoe lang, en wanneer is ons onbekend.

Gestrand in LithDe registratienummers helpen ook niet: “Vou” is een code die niet bestaat. Heel misschien staat er “Wou”, en dat hoorde bij Woudrichem. De code “BKH” herkennen we wél: dat was de code voor Berkhout, een plaatsje bij Hoorn in Noord-Holland.

Waarom iemand de moeite neemt om een scheepje helemaal vanuit de kop van Noord-Holland naar het plein in Lith te sleuren is ons een raadsel. Niet getreurd: dit lijkt ons zo’n bijzondere gebeurtenis dat veel van de inwoners van Lith ons er nog in geuren en kleuren over kunnen vertellen! Wil jij ons even bijpraten?

Deel je kennis!

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reacties (4)

Marianne Vos zei op 15 juni 2016 om 20:54 uur

De zalmschouwen (zoals ze officieel heten) op deze foto zijn van mijn vader en een kennis van mijn vader. Teus Vos (mijn vader) is eigenaar van de WOU28 en deze boot is in Woudrichem gebouwd. Reth Eekels is de eigenaar van de andere zalmschouw en deze is in Bokhoven gebouwd en niet in Berkhout zoals in het artikel staat. De zalmschouwen lagen daar op het plein ter ere van de heropening van het verbouwde gemeentehuis.

Hugo van der Zande
Hugo van der Zande bhic zei op 16 juni 2016 om 12:09 uur

Bedankt voor je reactie Marianne, nu weten we dus zeker dat er WOU staat en de boot van jouw vader dus uit Woudrichem komt.
Interessant dat de boten ter ere van de heropening van het gemeentehuis zijn 'gestrand'. Heb je misschien enig idee waarom juist deze boten er lagen? Was het onderdeel van een festiviteit voor de heropening?

Teus Vos zei op 19 juni 2016 om 12:05 uur

Vele malen hebben wij met onze oude vissers bootjes (zalmschouw) deelgenomen aan de Maasfeesten die toen des tijds werden gehouden in Lith. Visbakken op oude kacheltjes, vis roken ouderwets zeilnaaien en netten knopen stond op ons programma. Omdat Lith een rijk vissersverleden heeft, leek het de organisatie gepast om ons uit te nodigen deel te nemen aan de festiviteiten ter ere van de opening van het nieuwe gemeentehuis. Voor meer informatie over zalmschouwen kijk op www.vbz.nl

Hugo van der Zande
Hugo van der Zande bhic zei op 20 juni 2016 om 08:20 uur

Dank voor je reactie Teus, de zogenaamde zalmschouwen zijn dus veel vaker 'gestrand' in Lith. Leuk om mensen op deze manier kennis te laten maken met oude ambachten.

Wat betreft de website, je bedoelt denk ik www.zalmschouw.nl, want de andere site komt uit bij de Vereniging voor Bakkerij en Zoetwarenindustrie :)
Bedankt voor de tip!

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

vertelde op 11 november 2008 om 10:25 uur

Voor het vaderland gestorven: Piet en Gerard Vloet († 1944)

vertelde op 10 januari 2011 om 16:33 uur

Visserij rond Lith

vertelde op 20 juni 2011 om 15:43 uur

Pastoors van Lithoijen en Lith over de watersnood van 1880