i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Wanroij
Tags:

Gevallen Ster straalt als nooit tevoren

vertelde op 21 november 2009 om 14:11 uur

In Wanroij staat een standaardmolen uit 1811. Het is een bijzondere molen, met drie verdiepingen en versierd met een grote achtpuntige ster in twee kleuren. De molen is gebouwd door drie Wanroijse ingezetenen.

Wanroij, Molen De Ster in 1920Tegen de tijd dat de molen klaar was, had een van die drie, Jacobus Reijnen, de twee anderen uitgekocht. De Ster bleef daarna in handen van de familie Reijnen, die van generatie op generatie de molenaar leverde.

Daaraan kwam een einde, toen in 1961 een groep kwajongens de molen van binnen vernielde, met een schade van ƒ 300,- als resultaat. Volgens molenaar Herman Reijnen kon de molen niet meer draaien. Hij wilde hem daarom verkopen en deed dat aan de NV Van Gemert. Maar dat bleek geen gelukkige overgang.

Wanroij, molen De Ster in verval, 1974De molen raakte in verval en stortte in 1974 zelfs geheel in. In De Gelderlander plengde de inmiddels 82-jarige Reijnen tranen van spijt: “Als ik geweten had dat Van Gemert deze molen zo zou verwaarlozen, had hij hem nooit, maar dan ook nooit van mij kunnen kopen. Al had hij er goud voor geboden!”

Reijnen was niet de enige voor wie het verdwijnen van de molen onverdraaglijk was. Direct na de val van De Ster klonk vanuit heel Wanroij de roep om de molen weer in al zijn glorie te herstellen.

Wanroij: Molen De Ster in puin, 1972En dat gebeurde ook. Sinds 1978 laat de molen op een nieuwe plek, aan de andere kant van de weg, zijn wieken weer draaien. De herstelkosten – drie ton in totaal – werden betaald door het rijk, de provincie en de gemeente. De molendatabase bevat nog heel veel meer (technische) gegevens over de molen. Gerrit van Kempen heeft in 2008 een mooie fotoserie van De Ster gemaakt.

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reacties (6)

Jan Selten zei op 29 december 2008 om 21:30 uur

Sinds een aantal jaren gebruiken we weer de vroegere naam n.l. de Hamse molen.
mulder Jan Selten.

Mariët Bruggeman bhic zei op 5 januari 2009 om 13:09 uur

Beste Jan,
wat leuk om een reactie te krijgen van de echte molenaar van de Wanroijse molen. Dank je wel voor je aanvulling.

Ton Franken zei op 16 januari 2012 om 16:25 uur

Weet iemand wie de 2 ingezetenen van Wanroij waren welke door Jacobs Reijnen in 1811 zijn uitgekocht ?

Mariët Bruggeman bhic zei op 24 januari 2012 om 13:28 uur

Beste Ton,
als basis voor dit verhaal is het krantenbericht uit "de Gelderlander" gebruikt. Mijn collega in Grave heeft nog even in deze krant gekeken om te kijken of de namen van de andere 2 inwoners van Wanroij nog vernoemd worden, maar dat is helaas niet het geval. Van Wanroij is ook slechts notarieel archief aanwezig vanaf 1812, dus ook daarin kunnen we helaas niets meer achterhalen.
Ik hoop dat een van de andere lezers van dit forum je wél verder kan helpen.

Met vriendelijke groeten,

Jan Lange. Nw.Vennep zei op 24 januari 2012 om 23:05 uur

Ga naar: boeken en archieven. Zoekterm: molen wanroij. En dan naar: Kaarten. Dan vindt je: panorama Wanroij met zicht op molen en kerk.

Jos Verberk zei op 19 september 2012 om 20:05 uur

Is de datum van 1811 zeker, of is dit een aanname? Een ander verhaal is dat deze molen een 'tweedehandsje' zou zijn uit de Acterhoek. Voor zover ik heb kunnen nagaan heeft hier geen drie verdiepingen standardmolen gestaan rond die tijd. Kortom nog veel onduidelijk.

Groet,

Jos Verberk
Mulder Hamse molen, Wamroij

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

vertelde op 13 maart 2009 om 16:37 uur

Molen Zeldenrust

vertelde op 6 oktober 2010 om 15:31 uur

De mooie, slanke romp van Anna

vertelde op 25 november 2009 om 11:57 uur

Einde van een treurende reus