i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Ravenstein
Tags:

Gezegende vaart

vertelde op 3 september 2018 om 11:43 uur

Net voor de oorlog, in 1939, wordt de veerpont tussen Ravenstein en Niftrik in gebruik genomen. Voor die tijd zette de schipper je met een roeibootje naar de overkant. Dat werk zou veerbaas Hendrikus Gerritzen een jaar eerder fataal worden. In de nacht van 16 op 17 januari 1938 verdwijnt hij tijdens een zware storm in de golven van de Maas. Ruim anderhalf jaar later wordt veerpont 'Jeanne' ingezegend. Tot 1975 kon je met dit veer heen en weer, toen maakte de nieuwe Maasbrug het pontje overbodig. Al kunnen voetgangers en fietsers sinds een aantal jaar tijdens de zomermaanden wel weer gebruik maken van een voetveer.

Ravenstein, 14-10-1939, Ingebruikname van de nieuwe veerpont over de Maas naar Niftik. Het veer wordt ingezegend door pastoor Van Heijst (foto: Fotopersbureau Het Zuiden, collectie BHIC 1665-000173)Ravenstein, 14-10-1939, Ingebruikname van de nieuwe veerpont over de Maas naar Niftik. Het veer wordt ingezegend door pastoor Van Heijst (foto: Fotopersbureau Het Zuiden, collectie BHIC 1665-000173)

De nieuwe veerpont ligt er, de vrouw van de burgemeester is gestrikt voor de officiële openingshandeling en de inwoners van Ravenstein, Niftrik en omliggende plaatsen staan te popelen om een tochtje naar de overkant te maken met de nieuwe pont. Het is echter 1939 en in die tijd was een opening in het katholieke Brabant zonder kerkelijk zegen ondenkbaar. Pastoor Van Heijst zorgt op deze foto dan ook voor de inzegening en hij besprenkelt het veer met wijwater.

We hebben al vaker bericht over veerpont ‘Jeanne’ (genoemd naar de burgemeestersvrouw) en toch hopen we dat er nog mensen zijn die hun verhaal over deze veerpont, die van 1939 tot 1975 in bedrijf was, willen delen. Herken je nog iemand op deze foto of was je zelf bij de eerste of laatste overtocht aanwezig, dan horen we dat natuurlijk ook graag.

Kijk naar Toen

Alle herinneringen zijn welkom. We hopen op reacties! Deel jouw herinneringen in het vak 'Reageer op dit verhaal' hieronder.

Deze foto-oproep verscheen in de rubriek 'Kijk naar Toen' in De Sleutel, waarin we op zoek zijn naar de persoonlijke verhalen achter een foto.

Ga naar Kijk naar Toen

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

vertelde op 16 mei 2009 om 12:00 uur

Veerbaas verdwijnt in storm

vertelde op 20 mei 2011 om 11:28 uur

Ravensteinse veermannen

vertelde op 11 september 2009 om 09:02 uur

Veer Ravenstein-Niftrik