i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Grave
Tags:

Ghenge ende gheve in Grave

vertelde op 6 oktober 2013 om 17:40 uur

Op 25 september 2013 promoveerde onderzoeker Ron Fierst van Wijnandsbergen uit Sambeek op zijn proefschrift ‘Ghenge ende gheve in Grave’, over fondsvorming van armeninstellingen en middeleeuwse monetaire problematiek. ‘Ghenge ende gheve’ betekent in deze samenhang ‘gangbaar geld’.

 


Omdat het onderzoek zich specifiek op Brabant richt, is voor het zichtbaar maken van middeleeuwse monetaire problematiek de keuze gevallen op vermogensvorming van twee openbare armeninstellingen in Grave: het in 1291 gestichte Sint-Catharinagasthuis en de circa tien jaar later opgerichte Tafel van de Heilige Geest.

De doelstelling van het onderzoek was het zichtbaar maken van middeleeuwse monetaire problematiek in Brabant via institutionele vermogensvorming. Hierbij konden tevens de vragen gesteld worden welke invloed deze problematiek had op de vorming van vermogens en hoe kwetsbaar die daardoor waren. Het was daarbij ook de bedoeling de monetaire problematiek los te weken van munten en in het brede verband van een monetaire studie te plaatsen.

Wil je meer weten over dit onderwerp? Lees dan hier verder.

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op: