skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic

Goed drinkwater voor Oss

Henk Buijks
Henk Buijks Bhic
vertelde op 6 februari 2017
bijgewerkt op 25 januari 2017
Anno 2017 is kwalitatief goed drinkwater uit de kraan in grote delen van de wereld nog steeds een luxe. Ook Brabanders beseffen dat wanneer zij, thuisgekomen na een verre reis, een leeg mineraalwaterflesje uit hun bagage opdiepen. Maar omstreeks 1930 hoort het Brabantse platteland wat drinkwater betreft ook nog bij de Derde Wereld.

Jawel, er komt water uit de pomp, maar dat is lang niet overal gezond. En her en der wordt gebruik gemaakt van water uit vervuilde sloten en wielen. Het zijn vooral de boeren die de broodnodige veranderingen op dit gebied tegenhouden. Met hun getalsmatige meerderheid in de gemeenteraden kunnen zij dat ook. Waarom betalen voor water, wanneer je het gratis kunt krijgen?

In onze regio laat ’s-Hertogenbosch als eerste zien hoe het ook kan. Al vanaf 1887 hebben ze daar via de watertoren aan het Hinthamereind goed drinkwater uit Nuland. Begin jaren ’30 promoot het stadsbestuur samen met de provincie de aanleg van waterleidingen in de regio. Het Rijksbureau voor drinkwaterleidingen heeft zelfs een plan gereed voor heel Oost-Brabant. Jammer genoeg wijzen bijna alle gemeenDe fonteinen voor het Osse stadhuis, 19-01-1935 (Collectie BHIC)teraden het af. Tot de uitzonderingen behoren Grave en …. Oss! Ondanks deze tegenvaller wordt toch begonnen met de aanleg van een leidingennet, als eerste in Oss. Daarbij is rekening gehouden met de mogelijkheid dat naburige gemeenten zonder al te grote kosten kunnen aansluiten. Jammer genoeg moet Grave nog even wachten, omdat de afstand tot Oss te groot is.

Op zaterdag 19 januari 1935 wordt het Osse waterleidingnet feestelijk in gebruik genomen. In de raadzaal toont burgemeester Ploegmakers zich tevreden met het project, dat bijna 60.000 gulden goedkoper uitpakt dan oorspronkelijk begroot. Daardoor zal het kraanwater meteen al 10% goedkoper zijn! Na zijn toespraak lopen de genodigden naar het bordes. Onder het toeziend oog van wel duizend Ossenaren verricht Megenaar W. Kipp, lid van Gedeputeerde Staten van de provincie, de openingshandeling. Meteen beginnen de fonteinen voor het stadhuis te spuiten. Later geeft de brandweer een demonstratie met twee motorspuiten. De mannen zijn trots, want zinnen zoals “De brandweer kon niets uitrichten wegens gebrek aan water” zullen niet meer in de krant verschijnen.

Dit verhaal verscheen eerder in Brabants Dagblad.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen