i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Oss
Tags:

Goed drinkwater voor Oss

vertelde op 6 februari 2017 om 14:00 uur

Anno 2017 is kwalitatief goed drinkwater uit de kraan in grote delen van de wereld nog steeds een luxe. Ook Brabanders beseffen dat wanneer zij, thuisgekomen na een verre reis, een leeg mineraalwaterflesje uit hun bagage opdiepen. Maar omstreeks 1930 hoort het Brabantse platteland wat drinkwater betreft ook nog bij de Derde Wereld.

Jawel, er komt water uit de pomp, maar dat is lang niet overal gezond. En her en der wordt gebruik gemaakt van water uit vervuilde sloten en wielen. Het zijn vooral de boeren die de broodnodige veranderingen op dit gebied tegenhouden. Met hun getalsmatige meerderheid in de gemeenteraden kunnen zij dat ook. Waarom betalen voor water, wanneer je het gratis kunt krijgen?

In onze regio laat ’s-Hertogenbosch als eerste zien hoe het ook kan. Al vanaf 1887 hebben ze daar via de watertoren aan het Hinthamereind goed drinkwater uit Nuland. Begin jaren ’30 promoot het stadsbestuur samen met de provincie de aanleg van waterleidingen in de regio. Het Rijksbureau voor drinkwaterleidingen heeft zelfs een plan gereed voor heel Oost-Brabant. Jammer genoeg wijzen bijna alle gemeenDe fonteinen voor het Osse stadhuis, 19-01-1935 (Collectie BHIC)teraden het af. Tot de uitzonderingen behoren Grave en …. Oss! Ondanks deze tegenvaller wordt toch begonnen met de aanleg van een leidingennet, als eerste in Oss. Daarbij is rekening gehouden met de mogelijkheid dat naburige gemeenten zonder al te grote kosten kunnen aansluiten. Jammer genoeg moet Grave nog even wachten, omdat de afstand tot Oss te groot is.

Op zaterdag 19 januari 1935 wordt het Osse waterleidingnet feestelijk in gebruik genomen. In de raadzaal toont burgemeester Ploegmakers zich tevreden met het project, dat bijna 60.000 gulden goedkoper uitpakt dan oorspronkelijk begroot. Daardoor zal het kraanwater meteen al 10% goedkoper zijn! Na zijn toespraak lopen de genodigden naar het bordes. Onder het toeziend oog van wel duizend Ossenaren verricht Megenaar W. Kipp, lid van Gedeputeerde Staten van de provincie, de openingshandeling. Meteen beginnen de fonteinen voor het stadhuis te spuiten. Later geeft de brandweer een demonstratie met twee motorspuiten. De mannen zijn trots, want zinnen zoals “De brandweer kon niets uitrichten wegens gebrek aan water” zullen niet meer in de krant verschijnen.

Dit verhaal verscheen eerder in Brabants Dagblad.

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

vertelde op 21 december 2009 om 10:22 uur

Watertoren Oss

vertelde op 16 maart 2011 om 12:19 uur

De Osse haven