skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Luud de brouwer
Luud de brouwer RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Luud de brouwer
Luud de brouwer RA Tilburg

Graafse vrouw is kip van buren spuugzat

Geurt Franzen
Geurt Franzen
vertelde op 14 oktober 2016
bijgewerkt op 14 september 2016
Een hooggeleerd, duurbetaald college - de rechters Verheijen, Jonker en Van Nispen en griffier mr. Scheefhals – boog zich op dinsdag 25 november 1856 over de vraag of Maria van Boekel (43) uit Grave zich wel of niet schuldig had gemaakt aan diefstal. Wat was er gestolen? Een kip.

Moesten ze daar hun kostbare tijd aan besteden? 'Kippen en eenden op een weide.' Schilderij van Cornelis van Leemputten (1841-1902)Aan de diefstal van een hennetje? Wie het rechtbankverslag ruim anderhalve eeuw later bestudeert, leest zelfs tussen de regels door niet dat de edelachtbare rechters het tijdverspilling vonden. Maar als je het oordeel leest, krijg je toch de indruk dat de rechtbank de zaak van het Openbaar Ministerie lichtelijk overdreven vonden.

Dit was er gebeurd. Maria van Boekel, ze woonde met haar man Arie van Haaren in de Brugstraat, had vreselijk last van een kip van de buren. Dat hennetje was van de familie Remie, uit de Gasthuisstraat om de hoek. De hen scharrelde voortdurend in Maria’s stal en huis, in plaats van op het erf van de buren. Hoe vaak ze de kip ook wegjoeg, alle keren keerde ze terug. Ze klaagde keer op keer, maar de buurman haalde zijn schouders op. Tot die keer dat hij zei: “Van mijn part sla je het beest kapot. Als ik de stukjes maar krijg.”

Dat was niet tegen dovemans oren gezegd. Op een dag in oktober pakte Maria de kip en sloeg haar dood. Vervolgens deed ze iets doms. Ze verstopte het kadaver onder haar bedstee. Haar doortastende optreden was echter niet onopgemerkt gebleven. Weldra stonden er drie (!) marechaussees in haar huis en die vonden de kip. “Ik heb die doodgeslagen”, zei Maria. “Maar ik wilde die daarna teruggeven aan de buurman.”

De marechaussee nam het hoog op. Niet minder dan vijf getuigen werden gehoord en de zaak werd voor de rechters gebracht. In de rechtbank bleef Maria bij haar verklaring: doodgeslagen, met instemming van de buurman, met de bedoeling terug te brengen. En wat verklaarde de eigenaar, Marten Remie? Die moest erkennen dat hij had gezegd dat ze de kip maar moest doodslaan.

Dat Maria de kip had verstopt, daar blijkt nou niet direct uit dat ze haar daad tegenover de buurman had willen bekennen. Maar de rechters negeerden dat feit, misschien wel bewust. “De kip, die veel overlast bezorgde, is met voorkennis van de eigenaar gedood”, zo oordeelde de rechtbank. “Daar verzet zich geen enkele wet tegen. Vrijspraak.” Maria keerde met een gerust gemoed terug naar huis, waar geen vreemde hen meer scharrelde. En de overijverige marechaussees hadden het nakijken.

Dit verhaal is geschreven door journalist/schrijver Geurt Franzen (www.geurtfranzen.com) en verscheen eerder in dagblad De Gelderlander (www.dg.nl/maasland).

Reacties (2)

Gerard H.A.A. de Bie
Gerard H.A.A. de Bie zei op 14 oktober 2016 om 19:35
"Kip,kip, ik heb je!"
"Dat is mijn uitspraak, en daar moet u het mee doen !"
>("_")<
Rini zei op 19 november 2016 om 07:46
Veel gemakkelijker oplossen.
“Buurman, bedankt voor de eieren.”

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen