i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Boxtel
Tags:

Graven Grintweg

vertelde op 10 december 2009 om 14:48 uur

Als het fietsweer is, zou het te overwegen zijn dit weekeinde eens over het nieuwe fietspad langs de Oude Grintweg van Boxtel naar Oirschot te fietsen. Op dit fietspad voelt de fietser zich de koning te rijk.

Daar waar de Heerenbeekloop de Oude Grintweg kruist, liggen vlakbij twee interessante grafmonumenten. Een kruis herinnert aan de Italiaanse marskramer die in 1838 werd vermoord voor een rijksdaalder. De dader was een van de laatste Nederlanders tegen wie de doodstraf werd voltrokken. De moordenaar eindigde aan de galg.

Van een heel andere orde is de begraafplaats van de adellijke familie De Girard de Mielet van Coehoorn. Deze familie is uitgestorven. De laatste telg is in 1994 bijgezet. Hij had geen kinderen.

In een interview in 1992 zei hij daar niet rouwig om te zijn. ‘Het moet maar eens afgelopen zijn met deze strijdvaardige mensen’, lachte hij. De baron had zijn linkerarm verloren aan het Oostfront.

De begraafplaats is omzoomd door een taxushaag (symbolisch voor het eeuwigdurende) en ligt er verder open en bloot bij. De smeedijzeren poort is onlangs opgeknapt.

© Brabants Dagblad; Eerder gepubliceerd in de reeks Een Ons Brabant op 14 september 2007

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reacties (2)

Ruud van Nooijen zei op 3 mei 2016 om 21:57 uur

Martinus Zoeren, de moordenaar van het 'Italiaantje' (Giovanni Castiglione) werd op de markt van Arnhem opgehangen op dinsdag 26 november 1839, doch was zeker niet de laatste aan wie de doodstraf (in vredestijd) werd voltrokken: dat was Johannes Nathan, die in Maastricht werd opgehangen op 31 oktober 1860. Tien jaar later werd de doodstraf (in vredestijd) afgeschaft.
Voorts is de naam van de familie, wiens begraafplaats is gelegen nabij de Oude Grintweg te Oirschot daar waar de Heerenbeekloop deze weg kruist niet 'De Mielet van Coehoorn', doch 'De Girard de Mielet van Coehoorn'.

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 4 mei 2016 om 09:38 uur

Bedankt voor je correcties bij dit verhaal, Ruud. Ik heb de tekst aangepast. Nogmaals bedankt!

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

vertelde op 5 februari 2009 om 09:08 uur

Mausoleum

vertelde op 13 maart 2009 om 15:12 uur

Nieuw kerkhof

vertelde op 14 februari 2008 om 17:05 uur

Oudste kerkhof