skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg

Groen licht voor Market Garden

Rolf Vonk
Rolf Vonk
vertelde op 5 maart 2017
bijgewerkt op 30 augustus 2018
Na eerdere mislukte plannen, is het op 16 september 1944 eindelijk zo ver. Lewis Brereton geeft groen licht voor de start van Operatie Market Garden. Onze regio zal onverwacht getuige zijn van de tot dan toe grootste luchtlanding ooit.

Versierde gliders van de 101ste Airborne divisie op 16 september. Foto: WWIIPublicDomain.

“Mystify, mislead, and surprise”. Met deze woorden wordt de geheime voorbereiding op Operatie Market Garden omschreven. Het grote geallieerde offensief in september 1944 luidt voor onze regio de bevrijding van de Nazi’s in. Het tweedelige offensief bestaat uit een luchtlandingsoperatie -Market- en een grondoffensief -Garden-. De geallieerde luchtlandingstroepen bestaan uit Britse, Amerikaanse en Poolse divisies. Hun missie: verovering en behoud van de bruggen over kanalen en rivieren in de regio tussen Eindhoven en Arnhem.

Veilig stellen

De Amerikaanse 101ste Airborne Divisie van Majoor-Generaal Maxwell D. Taylor zal de bruggen bij Son, Sint-Oedenrode en Veghel veilig stellen. Vervolgens moeten ze contact leggen met het uit België oprukkende Britse 30e legerkorps en de verbinding met de luchtlandingstroepen bij Grave maken. Via deze ‘corridor’ kunnen de troepen richting Arnhem en Nijmegen. Vandaaruit naar het hart de de Duitse industrie, het Rurhgebied.

Het klinkt eenvoudig, maar weersomstandigheden spelen een grote rol. Achttien voorbereide operaties zijn al eerder afgeblazen. Als de Amerikaanse Luitenant-Generaal Lewis Brereton op 16 september de weersvooruitzichten in handen krijgt, neemt hij zijn besluit: Market-Garden gaat van start. “We were all glad to be getting into action”. ‘H-Hour’ zal de volgende dag zijn. Tot groot genoegen van zijn plaatsvervanger, de Brit Frederick Browning. Zoals Brereton opmerkt: “He was in good spirits”…”Wished him good luck on the morrow – D-day for Operation Market”. Terwijl de voorbereidingen op de Britse vliegvelden in volle gang zijn, stijgen nog diezelfde nacht vele bommenwerpers op om doelen in Nederland te bombarderen.

Grond trilt

Onder andere de bekende Moerdijkbrug, maar ook het vliegveld Volkel. Terwijl de zware bommenwerpers in de ochtend van 17 september door het luchtruim ronken en de grond doen trillen met hun afgeworpen lading, gaan 6.695 parachutisten van de 101ste Airborne divisie aan boord van 424 vliegtuigen. Over enkele uren zijn de inwoners van Son, Veghel en Heeswijk getuige van de grootste luchtlandingsactie ooit. “Mystify, mislead, and…surprise”.

Dit verhaal verscheen eerder in Brabants Dagblad

Reacties (5)

M.A. de Paula Lopes zei op 30 augustus 2023 om 13:34
Op 11-09-1944 was het mijn vader die met zijn RAF Spitfire (photo reconnaissance) de foto's maakte van de route vanaf Eindhoven naar Arnhem.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 31 augustus 2023 om 08:54
Jee M.A. de Paula Lopes, wat bijzonder! Vertelde je vader wel eens over die tijd? En zijn er wellicht nog meer foto's die je met ons zou willen delen? (dat kan namelijk via info@bhic.nl)
M.A. de Paula Lopes zei op 31 augustus 2023 om 09:13
Hallo Marilou; ik heb een artikel hierover geschreven op mijn site:
https://www.de-paula-lopes.nl/lidworden/family-saga-ii/operation-market-garden/index.html
Het betrof een tweeledige missie 1 door een squadron [542 RAF] genoot die van St. Leopoldsburg tot aan Eindhoven de foto's maakte en vanaf Eindhoven naar Arnhem door mijn vader. Mijn vader kende Nederland in die tijd goed, zijn engelse moeder hertrouwde net de familie Smidt van Gelder uit Aerdenhout. Ik verloor mijn vader toen ik 9 jaar oud was [1975]. De ontdekking van zijn missie is pas in 2022 ontdekt!
Cees van der Leeuw zei op 31 augustus 2023 om 10:28
Beste Marnix, heb jij toevallig nog meer foto’s van die vlucht ? Ben op zoek naar foto’s van de drop zone bij Son waar de Amerikaanse 101 airbornes zijn geland.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen