i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Boxtel
Tags:

Groeten uit Brabant!

vertelde op 1 juli 2019 om 08:59 uur

Struise boerinnen aan het werk, bonkige boeren die hun waar aan de man brengen of kinderen op het erf; samen vormen deze beelden de prentbriefkaartenreeks ‘Brabants Dorpsleven’. Je vindt ze op een nieuwe site van het BHIC: ‘Brabants Dorpsleven’. De site is ontwikkeld in nauwe samenwerking met de initiatiefnemers en verzamelaars Jac. Biemans en Albert Pennings.


Deze mooie kaart van de boerin met poffer bij de waterput komt volgens onze informatie uit Boxtel. Het is een kaart uit 1914, uitgegeven door Verlag Ludwig Simon, Berlin. De fotograaf is onbekend. Typerend voor de ansichten uit die tijd, en voor Brabants Dorpsleven. Het rauwe boerenleven werd vastgelegd, maar dan wel met een gouden randje van poffers en zondagse kleding.

Toch geven de foto’s van Brabantse mensen in hun omgeving een uniek inkijkje in het leven en werken van Brabanders van begin 20ste-eeuw; een periode waarin het versturen en verzamelen van prentbriefkaarten een ware rage was en de ene na de andere uitgever zich grif op deze nieuwe markt begaf. Fotografie was in die tijd nog bijzonder en fotografen en uitgevers wisten wat de mensen mooi vonden én wat goed verkocht.

Deze foto-oproep verscheen in de rubriek 'Kijk naar Toen' in De Meierij, waarin we op zoek zijn naar de persoonlijke verhalen achter een foto.

Ga naar Kijk naar Toen 

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

vertelde op 30 september 2016 om 23:46 uur

Groeten uit Keldonk per prentbriefkaart

vertelde op 24 juni 2019 om 09:00 uur

Groeten uit Brabant: Brabants dorpsleven in ansichten