skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic

Groeten uit de Dorpsstraat

Groeten uit Beugen staat links onderin op de foto. We kijken vanaf het centrum van Beugen naar het westen, zo de Dorpsstraat in. Met wel geteld twee auto’s in de straat straalt het een rustiek beeld uit. Volgens de summiere omschrijving zijn we in het jaar 1965 beland.

Zou deze ansichtkaart destijds veel zijn verzonden? Lag ie te koop bij het postkantoor? Welke historische verhalen zijn verbonden aan deze Dorpsstraat? Telde de straat markante bewoners? Was het hét verkeerspunt in Beugen? Van wie was die indrukwekkende geparkeerde auto?

Misschien staat jouw geboortehuis wel op deze kaart. Of weet je nog precies toen jij deze kaart – gestuurd vanuit Beugen – in je brievenbus kreeg. Bij het Brabants Historisch Informatie Centrum zijn we op zoek naar het verhaal àchter de foto. Heb jij bijzondere herinneringen aan de Dorpsstraat in Beugen? Vertel ze ons en blaas deze foto nieuw leven in.

Reacties (3)

Petra Jansen zei op 2 mei 2012 om 10:22
Bij het zien van de foto “Groeten uit Beugen” rezen onmiddellijk heel veel herinneringen op. Ik ben namelijk geboren in Beugen in 1947 aan de Boxmeerseweg aan de rand van Beugen, maar in de Dorpsstraat heb ik mijn jeugd doorgebracht. De straat heb ik in mijn lagere schoolperiode honderden keren gelopen, knikkerend, tollend, balanserend over stoepranden en tuinmuurtjes.

Achterin de foto ter hoogte van de vrachtwagen aan de linkerkant, het vooruitstekende pand, had mijn moeder een winkel “Galanterieën en huishoudelijke artikelen” op Dorpsstraat 26. Mijn moeder heette Th. Martens-Verbeten. In 1950 huurden mijn ouders de rechterhelft van het derde pand aan de linkerzijde en even daarna kochten ze het pand op nr. 26. Als ik me goed herinner had het pand nr. 26 eerder het nr. 84A.

Ik vermoed dat de foto ouder is dan door u wordt geschetst. Het lijkt mijn dat het een kiekje is uit de periode 1953 en 1960. Waarom? Mijn vader had op nr. 26 een schildersbedrijfje en hij verongelukte in 1953. Mijn moeder had geen financiële tegemoetkoming in die tijd en moest in eigen onderhoud voorzien. Ze heeft het piepkleine winkeltje met een rolletje behang en een potje verf uitgebreid met alles wat je maar voor het huishouden kunt bedenken. Artikelen zoals potten, pannen, speelgoed, babyvoeding, wasmachines, sieraden, serviesgoed, hengelsportartikelen, verf en behang, souvenirs enz. Een soort bazaar.

Ook verkocht ze ansichtkaarten en andere kaarten en als ik me goed herinner heeft ze deze Dorpsstraatansichtkaart, als ook een kaart van de kerk en een kaart van de molen, laten maken voor de verkoop. Ik heb er nog altijd een aantal in mijn bezit, compleet met kartelrandje.

Omdat de winkel tussen 1953 en 1960 in een behoefte voorzag in het dorp en deze behoefte na die tijd afnam, denk ik dat deze kaart uit die tijd is. Ook de persoonlijke herinneringen aan de verdwenen gebouwen zijn er wel, maar uit een ver verleden. Meer van deze herinneringen aan de Dorpsstraat vind je <a href="http://www.bhic.nl/index.php?id=13678" target="_blank">hier</a> terug.

Harry Claassen, Beugen (telefonisch) zei op 2 mei 2012 om 15:33
De auto die je ziet, is van bakker Van Oijen. Met deze auto bracht hij ook bestellingen rond. Het huis met de fiets ervoor, daar zit nu Baktaria (een bakkerij met een dorpscafetaria). Het huis van boer Gerrits staat hier links ook op de foto maar dat is afgebroken en daar is de straat breder gemaakt.

Verder zien we aan de andere kant van de straat een boerderij waar aan de voorkant sigarenzaak Van Rossum zat. De boerderij waar Van Dieten woonde, was vroeger een brouwerij. De putten om het bier in te koelen, vond je daar nog terug. Verderop in de straat woonde Hent Jansen, beter bekend als Hent de Snijder (kleermaker).

Wij woonden honderd meter van deze straat af. In mijn jonge jaren had je alles in Beugen: twee schildersbedrijven, twee kleermakers, twee slagers, twee textielwinkels, schoenmaker, vier kruidenierswinkels - waarvan drie met eigen bakkerij - en vier café's. Nu is er nog één cafe en de Baktaria.

Alles wat winkel was, is nu verbouwd tot burgerwoning. Boodschappen doe je met de auto, in Boxmeer of Gennep. Hierdoor mis je levendigheid. Je kwam elkaar veel meer tegen in winkels of op straat. Jammer maar je ziet die ontwikkeling vrijwel in alle dorpen. Maar in de Dorpsstraat in Beugen kon je destijds eigenlijk alles vinden wat je nodig had.
W. Huijbers zei op 17 februari 2014 om 13:43
De verhalen zoals die zijn beschreven door Petra Jansen en Harry Claassen kan ik me heel goed herinneren. Wat ik niet wist is dat Petra is geboren aan de Boxmeerseweg. Je zus heeft me verteld aan de Boxmeerseweg 7 (huidig huisnummer). Wat ik ook niet wist is dat Petra heeft gewoond in de rechterhelft van de woning Dorpsstraat 6. Wie woonde er aan de linkerzijde van dat pand? Het oude huisnummer van Dorpsstraat 26 lujkt me aan de hoge kant. Wij woonden toen aan de Dorpsstraat A70. Het adres van de familie Claassen moet dan A74 zijn geweest. Dat Jan Martens met zijn motor verongelukte op de Maasstraat te Sambeek weet ik nog goed.

Vraag aan Petra:
In 1850 emigreerde Martinus Hubertus Martens van uit Beugen naar Wisconsin (USA). Is dat fanilie van jou?? Temeer daar zijn beroep in de VS was painter (huisschilder).

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen