i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Cromvoirt
Tags:

Grote Wiel

vertelde op 7 februari 2008 om 11:53 uur

Vlakbij Lambertusweg 73 in Cromvoirt is een pad dat naar een dijkje leidt. Bewoners van Cromvoirt hebben het ooit aangelegd om hun dorp te beschermen tegen het water van de Maas.

Soms hielden zulke dijken het niet. Als getuigen van de rampspoed bleven wielen achter, waterplassen achter de dijk, zoals de Grote Wiel bij de Lambertusweg. Deze Grote Wiel is vermoedelijk in 1740 ontstaan.

Het ophopen van ijs in de Maas veroorzaakte grote overstromingen in het land van Heusden en Altena, waardoor ook de Langstraat onder water kwam te staan. Inwoners van Cromvoirt die aan de dijk woonden, liepen om beurten het hele jaar door dijkwacht.

Een van hen zag een keer plotseling het zeer hoge niveau van de Maas zakken. Hij besefte dat ergens een dijk moest zijn doorgebroken. De dijkdoorbraak deed zich voor in 1881 in Nieuwkuijk. Als gevolg van deze “Ramp van Nieuwkuijk” werd overigens ook een wiel gevormd in Vlijmen.

Grote Wiel met op de achtergrond de LambertuskerkDe dijk die in 1881 doorbrak was in de Middeleeuwen aangelegd en moest Nieuwkuijk, Vlijmen en Drunen beschermen.

© Brabants Dagblad; Eerder gepubliceerd in Een Ons Brabant op 26 september 2007

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

vertelde op 4 maart 2008 om 12:10 uur

Waterschap Boschveld en May

vertelde op 9 juni 2011 om 12:31 uur

Lijden onder water

vertelde op 15 juli 2011 om 15:36 uur

De Overlaat in werking, 1766-1911