i

Halifaxes bij Griendtsveen en Hutten

vertelde op 24 oktober 2012 om 16:17 uur

Op 23 april 1944 kwam rond 01.30, op zo’n 2 kilometer ten zuidwesten van Griendtsveen, bij het Kanaal van Deurne een Halifax III van het 10 Squadron neer. Deze Halifax, de LV867, werd gevlogen door S/Ldr. J.H. Trobe.

Hugh Timmerman sprak in 2006 met Piet Gitzels uit Deurne over deze crash. De Halifax III moest een buiklanding maken in de Deurnese Peel.

Piet zat tijdens de oorlog in een verzetsgroep in Liessel. Hij begeleidde met enkele anderen drie bemanningsleden van dit toestel naar ene Van der Putten in Vlierden om daar te schuilen voor de Duitsers. Vijf bemanningsleden wisten uiteindelijk uit handen van de Duitsers te blijven.

De voltallige bemanning bestond uit Sq/Lr. Jack Henson Trobe, DFC (RAAF), piloot; P/O Kenneth F.H. Wright, boordwerktuigkundige; F/O Andre A.H.J.N.A. Duchesnay (RCAF), navigator; F/O George William Fernyhough, bommenrichter; F/Sgt. Roger Gardner, radiotelegrafist; F/Sgt. William Mowatt DFM (RAAF), boordschutter en F/Sgt. D.B. Smith (RAAF), staartschutter. Deze beide schutters werden krijgsgevangen gemaakt.

Slechts enkele minuten later kwam een tweede Halifax neer bij Hutten. Hugh Timmermans was daarvan ooggetuige en heeft na 2000 veel feiten over deze crash boven water gekregen.

Het ging om een Halifax III van het 578 Squadron met F/Sgt. Stanley (Stan) Sparkes aan het stuur. Het doel was die nacht Düsseldorf. Een van de motoren werd in brand geschoten door Flak en de bemanning moest het vliegtuig verlaten. Ze hebben de crash allemaal overleefd. Drie bemanningsleden wisten uit handen van de Duitsers te blijven. Dat waren Sparkes zelf, Sgt. Mansel Frederick (Taff) Williams, boordschutter en Sgt. James William (Jimmy) Firth, de staartschutter.

De vier anderen, Sgt. Frederick Ernest (Fred) Woods, boordwerktuigkundige; F/Sgt. Leslie Clarence (Stan) Kelly, navigator; F/Lt. Leonard Gordon (Bill) Matthews, bommenrichter en F/Sgt. Leonard (Len) Haley, radiotelegrafist, werden krijgsgevangen gemaakt.

Hubert (Hugh) Timmermans heeft het als 13-jarige jongen allemaal voor zijn ogen zien gebeuren. Het vliegtuig tuimelde letterlijk uit de lucht en kwam in brokken en stukken neer rond de boerderij waar hij toen woonde, in de buurtschap Hutten, gemeente Asten.

“We stonden allemaal buiten op het erf, zoals altijd wanneer er bombardementsvluchten overkwamen. Vaak werden er namelijk bommen losgelaten tijdens de vlucht, als de vliegtuigen in het nauw werden gebracht door Duitse nachtjagers.

Een afgebroken vleugel kwam brandend naar beneden onder het helse kabaal van zijn brandende brandstoftanks. Hij viel neer op een klein perceeltje (0,5 ha) braak terrein bij onze boerderij. De romp kwam neer aan de rand van het “Staatsbos” (nu de Dennendijkse Bossen), terwijl de cockpit een bosje inschoot en delen van het landingsgestel neervielen op een open plek aan de overzijde. Het adres van onze boerderij was toen Hutten 4, Asten, tegenwoordig is dat Pijlstaartweg 10.

Rond het middaguur verschenen zes Duitse militairen aan de rand van het bos. Hun commandant vuurde een waarschuwingsschot in de lucht om iedereen die rond het wrak scharrelde te waarschuwen om weg te wezen. Later op die dag kwamen ze bij ons huis en eisten inkwartiering. Ze moeten zo’n twee weken zijn gebleven tot de wrakstukken waren opgeruimd. Bij het wrak stonden continu twee man op wacht.

De MZ563 LK-Y was een viermotorige Handley Page Halifax MkIII bommenwerper. Al die jaren heeft het lot van de bemanning mij beziggehouden. Hadden ze het allemaal overleefd? Via internet heb ik een heleboel kunnen achterhalen, zoals je hierboven kunt zien. De enige vraag die me nu nog bezig houdt is wie heeft Sparkes, Williams en Firth verder geholpen? Want ze moeten met hulp van anderen ontsnapt zijn.”

Ook wij zijn met Hugh Timmermans, die tegenwoordig in Canada woont, erg benieuwd wie deze bemanningsleden heeft opgevangen en wellicht verder in veiligheid heeft gebracht. Van Sparkes weten we dat hij na zijn landing in een drassig terrein ontsnapte. Hij werd niet gepakt bij Duitse zoekacties, kreeg voedsel bij een boerderij en werd via een jonge vrouw naar een schuilplaats gebracht (school, kerk). Na 75 dagen onderduik werd hij via Roermond en Heerlen verder naar het zuiden gebracht. Na vijf maanden, op 26 september, was hij weer terug in Engeland.

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reacties (25)

Toon Driessen zei op 9 december 2012 om 23:34 uur

Herinner me dat An Berkers-Verheijen (overleden) vertelde dat een manschap te pletter was gevallen op de stoep van haar ouderlijk huis nu Vlosbergweg 16 asten
Ook herinner ik me uit mijn jeugd eind jaren vijftig de diepe bomkraters bij de tuingrond van de fam Friesen achter de schuur van Sjenkske Janssen zo ongeveer halverwege Vlosbergweg 16 en de plek waar de romp van de Halifax is neergekomen aan de rand van het staatsbos.

Gerard Geboers zei op 10 december 2013 om 22:40 uur


Stanley Sparkes heeft in 1994 op aandringen van zijn zoon Barry zijn verhaal opgetekend cq. laten tekenen. Hugh Timmermans schrijft hierover. Ik heb dat ook gebruikt bij het samenstellen van mijn boek 'Zij woonden een jaar in een bos' over de onderduikerskampen op Hoogenbergen en Moorsel.
Stanley Sparkes is achterop de fiets van commies Bennik naar Someren/Heide gebracht,waar mijn heeroom, kapelaan Geboers, hem een dag en nacht heeft laten onderduiken op de zolder van de school en ook nog in de kerk. Vandaar is hij in kamp Moorsel in Lierop terechtgekomen. Daar is hij tot 9 juli 1944 gebleven.
Op 2 oktober 2012 heb ik met Barry Sparkes en Jan Hendrik Bennik (zoon van commies Bennik) en hun vrouwen de resten van kamp Moorsel bezocht. Ook op de zolder van de school in Someren-Heide hebben we een kijkje genomen. Jan Hendrik Bennik heeft zich in het verleden ingespannen om contact te leggen met Stanley, later met Barry Sparkes. Via Marietje Kooistra/Kruyf in Someren zijn de heren met mij in contact gekomen.

Gerard Geboers zei op 10 december 2013 om 23:07 uur

Ook Roger Gardner uit het eerste toestel is nog in kamp Moorsel terechtgekomen.

Huub Timmermans zei op 30 januari 2014 om 04:30 uur

Waar Toon Driessen duidt op een manschap die te pletter viel zou dit de piloot geweest kunnen zijn van het Engels jachtvliegtuig dat zich in 1941 in de grond boorde aan de zuidoost kant van het Staatsbos. In mijn boek "Vliegtuigen boven De Hutten," staat dit op de kaart op pagina 13, duidelijk aangegeven.

jan van de griendt zei op 10 februari 2014 om 19:08 uur

De Halifaxes die in de nacht van 22-23 april 1944 neer kwam kwam geloof ik terug van dorthmond het vrak lag in drie stukken. Douglas smith heeft tot s ochtends op de vleugel gelegen en gevloten met de fluit.ze hebben hem gehaald en naar de kazerne griendtsveen gebracht daar woonden fam kuisters van daar is ie door van der pol naar ziekenhuis deurne gebracht en daar krijgsgevangen geworden. van deurne is hij naar tegelen gegaan. later is hij uitgewisseld aan de grens van zwitserland tegen duitse gevangen. hij is deels verlamd .moet nog correspondentie met hem hebben liggen.hij met mijn vader.heeft hem toen ook in het zieken huis geweest.geloof zelfs dat het pasen was.

Gerard Jeuken zei op 15 maart 2015 om 14:12 uur

Hallo , allemaal,
Ik zie de reactie van Huub Timmermans, over het Engelse jachtvliegtuig,
Dat in 1942 in de zuid-oostkant in de rand van het bos is gevallen.
Op die avond laat, dat dit jachtvliegtuig zou zijn gevallen, is er bij Piet Ulen ,
Dat is vlakbij de crash plaats.
Op de voordeur gebonst , maar ze durfden niet open te maken zo laat.
Dit is meerdere malen verteld door mijn moeder, Mieke Ulen, zusje van Piet.
Als er toen een vliegenier doodgevallen is op vlosbergweg 16, kunnen er dan twee personen in dat jachtvliegtuig hebben gezeten ?

Marcel Hermes zei op 15 maart 2015 om 23:56 uur

Hallo,
Is er meer info bekend over deze Spitfire? Klopt het jaartal en weet iemand dan misschien ook n datum of jaargetijde? Zou het wellicht een ander toestel kunnen zijn ipv een Spitfire?

Gerard zei op 16 maart 2015 om 03:47 uur

Lees het boek, vliegtuigen boven de hutten, pagina 13, Huub is de enigste
getuige, de rest is allemaal giswerk.
Ik volg en zoek hier ook steeds naar.
Groet, Gerard.

Marcel Hermes zei op 18 maart 2015 om 07:25 uur

Bedankt voor de tip!

Joop Hendrix zei op 12 mei 2015 om 16:03 uur

Inmiddels heb ik ter plekke van het Engelse jachtvliegtuig van Timmermans onderzoek gedaan en kan mededelen dat het om een ouder type bommenwerper van Engelse makelij gaat. We (marcel en ik) hebben een onderdeel gevonden dat alleen voorkomt in het bommenrek van een Whitley of Hampden bommenwerper. Hopelijk kunnen we binnenkort melden welke bommenwerper dit is.

Joop Hendrix zei op 12 mei 2015 om 16:05 uur

Als Huub Timmermans mij zijn email stuurt kan ik hem de foto's sturen.

joophendrix@hotmail.com

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 13 mei 2015 om 09:30 uur

Beste Joop,
ik heb Huub Timmermans ondertussen even een mailtje gestuurd om hem attent te maken op jouw verzoek.

Hugh Timmerman zei op 13 mei 2015 om 16:01 uur

Ik zie dat in het verhaal de naam Sgt James William (Jimmy) Frith gebezigd wordt. Dat is fout en dient gewijzigd te worden tot " Firth".
Tweede generatie onderzoekers verlaten zich maar al te vaak op "horen zeggen"
Wat Joop Hendrix aanhaalt zou best heel interessant kunnen zijn en neem contact met hem op.

Joop Hendrix zei op 18 mei 2015 om 22:51 uur

Inmiddels uitgevonden na onderzoek van de gevonden onderdelen en de gegevens van de studiegroep Volkel en Huub Timmermans dat de neergestorte bommenwerper betreft een Hampden I AD912 van 83 Sqn. Datum nacht van 31/8 op 1/9-1941. De piloot Wilcox heeft het als enige niet overleefd. Verliesregister T1238, daar staat wel gecrashed langs de weg van Asten naar Meyel. Dat is volgens de bron gegevens van Volkel onjuist en moet zijn klein Heitrak.

Rien Wols
Rien Wols bhic zei op 20 mei 2015 om 13:03 uur

@Hugh Timmermans: bedankt voor de opmerkzaamheid, een typefoutje denk ik, ik heb het aangepast.

Fam Althuizen zei op 12 mei 2016 om 20:10 uur

Vandaag hebben we weer een bom gevonden uit de tweede wereldoorlog naarst onze rijbak. Wij zijn de boeren van de pijlstaartweg 10.
vriendelijk groeten Fam. Althuizen

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 13 mei 2016 om 14:36 uur

Beste Familie Althuizen, dat moet spannend zijn. Hoe is dit verder afgelopen? Is de Explosievenopruimingsdienst geweest?

Fam Althuizen zei op 13 mei 2016 om 19:50 uur

Hoi,hoi. Het was, en is nog steeds spannend. We hadden een schuur voor de trekkers en landbouwmachines en dubbelpaardenstal laten bouwen in 1976. Nu hebben we daar een binnenrijhal van gemaakt voor in de winter paard te kunnen rijden. Daar is ruim 1 meter grond er uit gehaald. Dat hadden ze op een hoop gegooid naarst de voersilo . Nu dat de rijhal klaar is hebben ze dat zwarte grond weer op gepakt voor het glad maken naarst de buitenrijbak. Om straks gras te zaaien voor de paarden. me man was gisteren bezig om wat lossen stenen er uit te halen tussen dat grond. Ineens zag hij dat, en wist gelijk dat het om een bom ging uit de tweede wereldoorlog. We hebben hem gelijk op de grond gelegd en gebeld naar de politie. Die zijn langs gekomen en ook hij vertelde van dat hij echt is. Er zijn Foto's van gemaakt en door gestuurd. Nu komen ze binnen 5 dagen van de explosievendienst, samen met de politie. Ze gaan kijken of het bij ons tot ontploffing wordt gedaan of elders anders? zelf hopen we dat het ergens anders is, omdat je toch met de paarden zit en het vee. Wel jammer dat je op deze site geen foto kan plaatsen van die bom die we gevonden hebben? vriendelijke Groeten Fam. Althuizen

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 14 mei 2016 om 12:15 uur

Wat een eng verhaal, Familie Althuizen. Wij willen natuurlijk erg graag de foto's van de bom zien. Zou je ze in willen sturen naar info@bhic.nl tav. Mariët.
Dan plaats ik ze bij jullie reactie. Enne... mocht je erbij zijn als de bom tot ontploffing wordt gebracht en je hebt de gelegenheid om foto's te maken, dan zien wij die ook erg graag :).

Doe nog even een paar dagen voorzichtig rondom huis en we horen graag van jullie!

Hugh Timmerman zei op 14 mei 2016 om 16:54 uur

Interessant dit allemaal te lezen! Ik was op die plaats geboren in 1931. Op 27 oktober tijdens de Duitse tegenaanval regende het granaten rond ons huis. Terwijl wij in de kelder zaten met zijn allen, ontplofte op de hoek van het huis een granaat die een hele hoek ervan eruit brak. Een paar meter er vandaan lag een granaat die niet ontploft was. Tegen het vallen van de avond evacueerden wij naar Oostappen naar familie van ons. Ons huis werd door Schotse soldaten in brand gestoken om de Duitse soldaten te verdrijven die zich in het huis verschanst hadden. Na afloop van de oorlog hebben wij daar toen drie jaar in een kippenhok gewoond totdat in 1947 een nieuw huis gebouwd werd op de fundaties van het oude. Gedurende de oorlog zijn er bommen gevallen op diverse plaatsen van de boerderij uit bommenwerpers die door Duitse jacht vliegtuigen nagezeten werden. Het heeft daar onnoemelijk gespannen. In 1950 zijn wij met ons hele gezin naar Canada geemigreerd. Fijn dit stukje nieuws van Althuizen te lezen. (Huub Timmermans - de Nederlandse naam)

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 17 mei 2016 om 15:20 uur

Via email hebben we foto's gekregen van Mw. Althuizen van de bom en van de rijbaan: Dit is de bom die we gevonden hebben. Hij is 30 cm lang. Misschien vindt de heer Huub Timmermans het fijn om de foto te zien, van het huis waar zijn fam. ingewoond hebben tijdens de tweede wereldoorlog? Deze hennenkooi hebben we een jaar geleden afgebroken omdat we de rijbak groter hebben gemaakt. Ik hou je zeker op de hoogte er van, en maak er foto's er van, als ze hem laten ontploffen. .


Hugh Timmerman zei op 17 mei 2016 om 15:43 uur

Dit lijkt echt op een granaat daar bommen vleugeltjes hebben om ze loodrecht naar beneden te laten vallen zodat de ontsteker in het neuseind het eerst contact maakt met de grond. Vergeet niet dat er in de rand van het bos tijdens de bevrijding zes houwitsers stonden die meerdere granaten lieten liggen na verplaatsing van het geschut naar elders. Het was ongelooflijk wat er allemaal lings en rechts achterbleef aan oorlogstuig. Huub.

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 18 mei 2016 om 09:53 uur

Bedankt voor je reactie Hugh.

De bom is nu ontploft! We hebben vanmorgen bericht gehad via de e-mail van de familie Althuizen:
Ze zijn vanmorgen langs geweest.
Door dat we te weinig plek hadden naast de paardenrijbak hebben ze besloten om het in de bos te laten ontploffen. We wilden niet dat ze dat in de paardenrijbak zouden doen, of in de wei, omdat er splinters in het voer zouden kunnen komen, en dat eten de koeien.
Net als in de paardenrijbak. De paarden zouden stukjes binnen kunnen krijgen.
Ze gingen naar het bos in Asten. Zelf zijn we niet wezen kijken.
Heb wel foto's.
We zijn blij dat het weg is. Het was een Duitse bom.


<img src="http://www.bhic.nl/media/document/file/bom-opgeruimd.jpg?tags-1-19-6-bf-1" title="explosievenopruimingsdienst ruimt bom op" width="200" height="356" border="0">

<BR>
<BR>
<BR>
<BR>
<BR>
<BR>
<BR>
<BR>
<BR>
<BR>
<BR>
<BR>
<BR>
<BR>
<BR>
<BR>
<BR>
<BR>
<BR>
<BR>
<BR>
<BR>

Hugh Timmerman zei op 13 augustus 2016 om 21:13 uur

Ondertussen blijkt dat het vliegtuig waarvan Hugh Timmerman gewag maakt in zijn boek "Vliegtuigen boven De Hutten" geen jachtvliegtuig was maar een twee-motorige Hampden bommenwerper die op die plek op 1 september 1941 neerkwam waarbij de piloot Eric Peter Willcox het leven liet.

Frits zei op 13 september 2019 om 12:35 uur

Wij vinden nog regelmatig spullen in de neerkantse meijelse gebieden. Ligt er nu nog met scherven soms wat muntjes maar veel oorlogs rommel.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

vertelde op 26 september 2012 om 12:02 uur

Halifax op Eikenheuvel

vertelde op 12 februari 2013 om 14:13 uur

P-47 Thunderbolt crasht bij Aalstvoort

vertelde op 22 maart 2013 om 09:02 uur

D.A. van der Schans: burgemeester in oorlogstijd