i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Haaren
Tags:

Heesters Haaren landbouw en Surge Melotte melkmachines

vertelde op 3 maart 2020 om 14:56 uur

Piet Heesters had met zijn vrouw een kruidenierswinkel en wat hand-tuingereedschap, hier mee ging hij de baan op met zijn bakfiets. Later werden het tuinmachines. Zijn zoons Jan, Laurens, Ad en Albert Heesters hebben de zaak overgenomen en uitgebreid.

Bron: BHIC, Beeldcollectie Heesters, fotonummer 1940-000004
Bron: BHIC, Beeldcollectie Heesters, fotonummer 1940-000004

September 1954 ben ik bij Heesters in Haaren begonnen te werken. Bertus Hogedoorn was mijn eerste collega waar ik bij kwam te staan, een fijne gezellige vakman.

Het werd najaar en omdat er nu het seizoen van de kachels aankwam was mijn eerste werk een opleiding tot kachelsmid. Kachelpijpen, bochten en verstekken maken met de hand - mooi werk - maar ook nieuwe vuurstenen in de kachels metselen.

Mijn rayon om nieuwe kachels te plaatsen liep van Rosmalen tot Acht bij Eindhoven en alles op de fiets. De kolenkachels maar ook oliekachels werden met de vrachtwagen eerst weggebracht naar de klant en ik sloot ze daar aan.

uitstalling van beregeningsinstallaties (BHIC, beeldcollectie Heesters, fotonummer 1940-000071)
Uitstalling van beregeningsinstallaties (BHIC, beeldcollectie Heesters, fotonummer 1940-000071)

Daarnaast kreeg ik mede het onderhoud van de maaimachines, binders en dorskasten, met als specialisatie het reviseren van de vingerbalken. Mijn collega`s daarbij waren Jan Vughts en Arie Smit. Dit werk was seizoensgebonden

Ook wasmachines van Cordes en Miele werden er verkocht, toen nog met houten kuipen, een oliebad smerende aandrijving en de motor eronder met een losse vin die het wasgoed op en neer bewoog. Men kon er ook een met de hand gedraaide wringer bij bestellen, als extra!                                

Het kleine tuingereedschap was een bijproduct. En beregeninstallaties was een heel nieuw product! Ook meerdere merken maaimachines, dorskasten, binders en Theunis en Melotte ploegen. Aan de tractoren werd meer verdiend. Heesters voerde de merken McCormick Deering, David Brown en IHC (International Harvester Company).

Melkmachine op een Willys Jeep uit Groningen (BHIC, coll. Heesters, fotonr. 1940-000043)
Melkmachine op een Willys Jeep met een Gronings kenteken (BHIC, coll. Heesters, fotonr. 1940-000043)

Maar het hoofdproduct dat ze zelf maakten waren de melkmachines. Deze werden in vele uitvoeringen bij Heesters gebouwd, met de vacuümpomp en de melkemmers van Surge Melotte. Je kon een vaste staluitvoering krijgen op wens van de klant, of een weide-uitvoering. De kleine, meest gangbare, was een weidewagen op drie wielen met een ringleiding tot 8 koeien. Groter was een weidewagen voor 12 koeien, met grotere ringleiding, grotere vacuümpomp en meerdere melkemmers. Deze vacuümpompen werd aangedreven door een stationaire B & S benzinemotor. Maar de stal-uitvoering werd met een elektromotor aangedreven.

Elke denkbare melkmachine uitvoering werd er gemaakt op wens van de klant. Dat kon ook zijn op een Jeep of het chassis van een Opel-Blitz of Bedford met cabine… bestel het maar en het werd er gebouwd. Maar de klant leverde het voertuig en kwam de constructie zonder de cabine, dan werd het een 16 KM voertuig melkmachine.

Zelfs is er op bestelling van een klant eens een wentelploeg achter een Jeep gebouwd, met afneembare kooiwielen. Of dit een succes geworden is weet ik niet, de machine is op risico van de klant wel uitgevoerd...

Personeel van Heesters tijdens een excursie naar de IHG fabriek in Duitsland. Rood omcirkeld de auteur (bron: coll. G. Veltman)
Personeel van Heesters tijdens een excursie naar de IHC fabriek in Duitsland. Rood omcirkeld de auteur (bron: coll. G. Veltman)

De melkmachines werden gebouwd in een aparte afdeling, onder leiding van Jo Assink met medewerking van Tonny v.d. Burg, H. van Cuyk, Koos Dominicus en Jac Verhoeven. De stalen constructie werd gemaakt door Willem Toemen, Jan Witlox en Jos v. Doveren. De houten kast met Louvredeurtjes werd gemaakt door Bart Luyten en de spuiter was H. van Schijndel. De afmontage van de vacuümpomp en motor en de serviezen verzorgde Arie Knoop.

Chef van de werkplaats was Kees Groenland en de gewerkte uren werden verwerkt door Toontje Bosch. Het magazijn stond onder leiding van Crist v.d. Aa, de garage van Ton van Esch.

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reacties (3)

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 4 maart 2020 om 11:04 uur

Mooi om die ontwikkeling van zo'n bedrijf (en ook de familie) in woord en beeld te volgen, Gerard. Bedankt voor je verhaal!

Cees Sep. zei op 9 maart 2020 om 10:24 uur

In Roosendaal was ook een landbouw machine fabriek gevestigd .Vooral trac-toren werden er gemaakt . Hoek Gastelseweg - Spoorstraat.
Met de familienaam ,, Heesters ,,.
Familie of toeval?.

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 9 maart 2020 om 21:34 uur

Goede vraag, Cees, dat durf ik zo niet te zeggen. Maar mogelijk is hier iemand die dit wel verder kan toelichten of verklaren? We horen het graag!

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

vertelde op 24 maart 2020 om 13:40 uur

Melkjeeps van Heesters