i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: 's-Hertogenbosch
Tags:

Heilige Geefhuis

vertelde op 21 maart 2009 om 13:13 uur

De Hinthamerstraat in Den Bosch kent een aantal interessante panden, waaronder huisnummer 72. Achter de kolossale gevel – de voorbouw dateert van 1824 – is sinds 1970 de openbare bibliotheek gevestigd.

Foto: Stadsarchief 's-Hertogenbosch; Oude Mannen- en VrouwenhuisDe oorsprong van dit gebouw ligt in de dertiende eeuw. Tussen 1274 en 1281 werd hier opgericht het Heilige Geesthuis, ofwel de Tafel van de Heilige Geest. De Bossche volksmond maakte er ‘Geefhuis’ van.

Dat was een particuliere instantie, die onder toezicht stond van het stadsbestuur. Vanuit het Geefhuis werden in de Middeleeuwen armen ondersteund door ze voedsel en kleding te schenken. Bij deze ‘voedselbank’ kreeg je onder meer vis, erwten, eieren en vooral roggebrood.

Om voor zo’n ‘uitkering’ in aanmerking te komen, moest je in Den Bosch geboren zijn of er minstens vijftien jaar hebben gewoond. Later heeft het Heilige Geefhuis gefunctioneerd als bejaardenhuis. Vrouwen en mannen woonden apart, wat overigens tot in de jaren zestig heel normaal was in de Brabantse bejaardenhuizen. Er heerste een zeer streng regime.

© Brabants Dagblad; Eerder gepubliceerd in Een Ons Brabant op 7 maart 2008

Hieronder: fragment van een houten fries uit het voormalige H. Geesthuis met de voorstelling van de bedeling van de armen (brooduitdeling).

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

vertelde op 27 november 2006 om 12:01 uur

Het Sint-Paulusgasthuis

vertelde op 2 december 2009 om 15:00 uur

De Tiendblokken van Sint-Michielsgestel

vertelde op 26 mei 2014 om 08:29 uur

Wederopbouwhuizen in de Heilige Geeststraat