i

Hemelwater

vertelde op 12 oktober 2011 om 13:39 uur

Een elders minder vaak voorkomende, maar in Brabant meer gebezigde term voor een venachtig meertje is “plas”. Of zou het zo zijn dat een plas impliciet een uitgegraven gebied betreft dat door het water is veroverd? Vaak wordt een dergelijk stukje oppervlaktewater gebruikt en benut als ontspanningsgebied.

Rondom Den Bosch tref je zo onder andere de Zuiderplas aan, die voor een aantal recreatieve doeleinden wordt benut. Bij warm weer trokken er hele families op uit om daar op ontspannen wijze de verschillende watersporten te beoefenen en af en toe een frisse duik te nemen. Lui in het gras liggend en met klassieke muziek op de oren, lag ik te lezen in een boekje over de sterrenhemel, Ufo’s, Aliens en al meer van dat soort half geloofwaardige en belangwekkende informatieve gedoe.

Een redelijk uitgebreide schare van families en vrienden was aan het dollen in de warme, zonnige middag, waarbij groot en klein niets nalieten om elkaar het een en ander op de mouw te spelden en in de maling te nemen. Belangstellend kwam een verstandig lijkende jongeling kijken wat ik zoal zat te lezen. Hierna tuurde hij naar de groep waar hij bij hoorde en stond langzaam op.

Zoekend in zijn rugtas rommelde hij met de inhoud en trok er uiteindelijk een nylon jack uit. Hierna begon hij uitgebreid met een enkele vriend iets te overleggen, waarna één mouw opgehouden werd en hij met zijn hoofd vanuit het jack ogenschijnlijk door de mouw keek. Na wat gepraat en gehannes met dingen die op tentstokken leken, kwam er een constructie tot stand die op een op de hemel gericht kanon leek. Een ander haalde met een blik water uit de plas en plaatste het bij de constructie in de buurt. De jongeling begon plotseling luid maar duidelijk onzin uit te kramen over wat hij allemaal meende te ontwaren.

Bij de opgeschoten jeugd was, zoals zo vaak, een duidelijke haantje de voorste die tevens nare trekjes vertoonde ten opzicht van andere kinderen. Precies dat joch wilde weten wat daar te beleven viel. Dit werd niet onmiddellijk toegestaan en het nieuwsgierige aagje waagde het om tot een treiterachtige opstelling over te gaan. Naar Nederlands gebruik sta je niet zo maar iets af en hoort er iets tegenover een gunst te staan. Hierop vroeg de initiator dus om wat geld om hem ook in de vertoning mee te laten beleven.

Na betaling ruimde hij zijn plaats in om daarna van buitenaf aan de etter instructies te gaan geven over de houding en het kijkgat. De overige jeugd en wat volwassenen bezagen het geheel belangstellend. Toen het joch goed naar de zin van de instructeur gepositioneerd was, werd het blik volledig door het uiteinde van de mouw naar binnen gegooid...

Het moet een bijzondere waarneming zijn geweest om het venwater tegen de strakblauwe lucht naar binnen te zien komen, maar de hele actie kreeg een luid applaus van iedereen die het gebeuren had gevolgd.

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

vertelde op 9 juni 2011 om 12:56 uur

Recreatieplassen in Noord-Brabant

vertelde op 13 oktober 2011 om 10:50 uur

Zuiderplas

vertelde op 21 juni 2011 om 15:30 uur

Hemelrijk