skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Hilde Jansma
Hilde Jansma Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Hilde Jansma
Hilde Jansma Bhic

Hemelwater

Een elders minder vaak voorkomende, maar in Brabant meer gebezigde term voor een venachtig meertje is “plas”. Of zou het zo zijn dat een plas impliciet een uitgegraven gebied betreft dat door het water is veroverd? Vaak wordt een dergelijk stukje oppervlaktewater gebruikt en benut als ontspanningsgebied.

Rondom Den Bosch tref je zo onder andere de Zuiderplas aan, die voor een aantal recreatieve doeleinden wordt benut. Bij warm weer trokken er hele families op uit om daar op ontspannen wijze de verschillende watersporten te beoefenen en af en toe een frisse duik te nemen. Lui in het gras liggend en met klassieke muziek op de oren, lag ik te lezen in een boekje over de sterrenhemel, Ufo’s, Aliens en al meer van dat soort half geloofwaardige en belangwekkende informatieve gedoe.

Een redelijk uitgebreide schare van families en vrienden was aan het dollen in de warme, zonnige middag, waarbij groot en klein niets nalieten om elkaar het een en ander op de mouw te spelden en in de maling te nemen. Belangstellend kwam een verstandig lijkende jongeling kijken wat ik zoal zat te lezen. Hierna tuurde hij naar de groep waar hij bij hoorde en stond langzaam op.

Zoekend in zijn rugtas rommelde hij met de inhoud en trok er uiteindelijk een nylon jack uit. Hierna begon hij uitgebreid met een enkele vriend iets te overleggen, waarna één mouw opgehouden werd en hij met zijn hoofd vanuit het jack ogenschijnlijk door de mouw keek. Na wat gepraat en gehannes met dingen die op tentstokken leken, kwam er een constructie tot stand die op een op de hemel gericht kanon leek. Een ander haalde met een blik water uit de plas en plaatste het bij de constructie in de buurt. De jongeling begon plotseling luid maar duidelijk onzin uit te kramen over wat hij allemaal meende te ontwaren.

Bij de opgeschoten jeugd was, zoals zo vaak, een duidelijke haantje de voorste die tevens nare trekjes vertoonde ten opzicht van andere kinderen. Precies dat joch wilde weten wat daar te beleven viel. Dit werd niet onmiddellijk toegestaan en het nieuwsgierige aagje waagde het om tot een treiterachtige opstelling over te gaan. Naar Nederlands gebruik sta je niet zo maar iets af en hoort er iets tegenover een gunst te staan. Hierop vroeg de initiator dus om wat geld om hem ook in de vertoning mee te laten beleven.

Na betaling ruimde hij zijn plaats in om daarna van buitenaf aan de etter instructies te gaan geven over de houding en het kijkgat. De overige jeugd en wat volwassenen bezagen het geheel belangstellend. Toen het joch goed naar de zin van de instructeur gepositioneerd was, werd het blik volledig door het uiteinde van de mouw naar binnen gegooid...

Het moet een bijzondere waarneming zijn geweest om het venwater tegen de strakblauwe lucht naar binnen te zien komen, maar de hele actie kreeg een luid applaus van iedereen die het gebeuren had gevolgd.

Reacties (1)

Frank Doevendans zei op 11 juli 2022 om 11:08
De Reden dat het op de Zuiderplas zo druk was.

aangezien Tilburg en Eindhoven (en alle omliggende gemeenten) geen eigen water hadden in die tijd (nu nog bijna niet) en surfen erg populair werd trok iedereen naar het water in Den Bosch.
De Zuiderplas ligt meteen vanaf Tilburg en Eindhoven, als eerste plas in beeld (zeker in die tijd)
Dus legde in de populaire surftijd ook nagenoeg iedereen aan rondom de Zuiderplas. Je kon toen ook overal rond de Zuiderplas parkeren. En je hoefde dus niet ver te lopen om te gaan surfen Misschien wel tussen de 10 en 20 meter....
Daarnaast was topless zonnen ook een argument om naar de Zuiderplas te komen.
De Zuiderplas haalde toen in het begin daarmee ook de nationale kranten. Er werd in het begin bekeurd voor topless zonnen. Maar dat bekeuren was zo over. Na de bekendheid stroomde veel jong volk extra naar de Zuiderplas om daar topless te zonnen. Dat in combinatie met surfen (de waterdudes), parkeren en veel sfeer, maakte de Zuiderplas tot een geweldig recreatiegebiedje langs de snelweg.
Ik heb jarenlang daar gezworven over het water, in de polder, bij de zeilvereniging de Pettelaer.
Het staat me nog allemaal goed bij. Een TOP lokatie - overigens nu nog steeds!!
Er waren tijden dat je over de surfboards van de ene kant naar de andere kant van de Zuiderplas kon lopen.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen