skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Marte Stoffers
Marte Stoffers Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Marte Stoffers
Marte Stoffers Bhic

Hendrikus Johannes van Vorst (1867-1927)

Op 26 december 1867 werd in Dieden Hendrikus Johannes van Vorst geboren als zoon van onderwijzer Theodorus van Vorst en Hermina Konings. Niemand kon vermoeden wat een turbulent leven deze onderwijzerszoon zou gaan leiden.

Aanvankelijk leek hij gewoon in de voetsporen van zijn vader te zullen treden. Na de lagere en de Latijnse School doorlopen te hebben, behaalde Van Vorst de hulpakte voor onderwijzer.

Maar na een mislukte verloving trad hij op 23 april 1890 als novice in in het kapucijnenklooster te Babberich, waar hij in 1891 de geloften aflegde. Op 21 december 1895 werd hij in de Bossche Sint-Jan tot priester gewijd. Als pater Coelestinus ging hij verder in het klooster van de kapucijnen in Tilburg, waar hij retorica, filosofie en theologie studeerde. Zijn wens om missionaris te worden werd aanvankelijk niet gehonoreerd. Zijn oversten vonden dat hij niet gehoorzaam genoeg was.

Uiteindelijk vertrok hij in april 1901 toch naar de missie in Syrië, maar de inschatting van eigengereidheid was niet onjuist geweest. Hij raakte er in conflict met zijn overste en in augustus 1902 keerde hij terug naar Tilburg, waar hij zich vooral aan de bijbelexegese wijdde.

Via publicaties onder de titel “'Christus in de Sociale Actie”, de brochure De Kerk en de Boterham en via lezingen propageerde hij dat arbeiders zich in katholieke vakorganisaties zouden verenigen. Zijn optreden wekte verzet in kerkelijke kringen en uiteindelijk trad hij in december 1907 uit. Bijna tien maanden later trouwde hij in ’s-Gravenhage met Helena Johanna Margaretha Mumsen, met wie hij een zoon en een dochter kreeg. Vanaf juli 1925 leefde het echtpaar gescheiden van tafel en bed. Van Vorst stierf op 7 januari 1927 in Parijs aan maagkanker.

Lees de uitgebreide biografieën van Coelestinus (die zich zelfs enige tijd atheïst noemde) door Paul van Dun op Thuis in Brabant en het Biografisch Woordenboek van het Socialisme en de Arbeidersbeweging in Nederland.

Reacties (5)

Gerard W. Ch. Lemmens zei op 24 oktober 2013 om 17:09
Geachte Lezers,
Voor hen die geinteresseerd zijn in deze tak van Vorst, gelieve dan contact met mij te nemen want ik heb een fragment genealogie van Vorst, welke afstammen van een vrouwelijke Lemmens!
met vriendelijke groet,
Gerard W. Ch. Lemmens zei op 31 oktober 2013 om 17:36
Hallo Naamverschuiler,
Die tip waardeer ik, Afrikabiker, maar helaas kende ik die al. Met dank,
Gerard
Frederique Reichert zei op 24 mei 2016 om 13:21
Geachte heer Lemmens,
Hendrikus Johannes van Vorst is een broer van mijn overgrootvader. Graag zou ik meer informatie willen over deze tak van de van Vorst.
Vriendelijke groet,
Gerard W. Ch. Lemmens
Gerard W. Ch. Lemmens zei op 6 maart 2017 om 12:38
Dag Fredrique,

Als je meer wilt weten over deze tak van Vorst e-mail mij dan op alle kleine letters met mijn voornamen gerard willem charles en achternaam lemmens ' aan yahoo.co.uk. deze van Vorst stammen van een vrouwlijke Lemmens en komen zodoende in mijn Lemmens Parenteel voor!
We zijn dus hele verre familie!
Groetjes,
Gerard

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen