i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Boxmeer
Tags:

Hendrix' historie

vertelde op 13 juli 2016 om 09:00 uur

Het Hendrix 'concern' heeft een lange geschiedenis in Boxmeer. Wat kun jij ons vertellen over het werk, de fabriek en de medewerkers van de afgelopen tientallen jaren?

 Foto van het vrieshuis en de specerijenafdeling van Hendrix Voeders te Boxmeer

We kijken vanuit de Stationsstraat naar het vrieshuis en de specerijenafdeling van Hendrix Voeders. We weten niet wanneer de foto precies is genomen, maar Wim Hendrix begon zijn handel in onder andere granen, zaden en aardappelen al in 1928.

Er zit uiteraard veel geschiedenis in dit bedrijf. Producten en bedrijfsonderdelen kwamen en gingen. Soms werden bedrijven ingelijfd, soms ook werd Hendrix zélf overgenomen. In 2015 verdween daardoor de naam. Hoewel, het in 2005 opgerichte Fokbedrijf Hendrix Genetics is er nog steeds en is inmiddels zelfs een wereldspeler.

Er moeten in Boxmeer heel veel mensen rondwandelen die bij Hendrix hebben gewerkt en die ons boeiende verhalen kunnen vertellen over deze onderneming en haar geschiedenis. Deel jouw herinneringen met ons!

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reacties (5)

Paul van Boekholt zei op 24 augustus 2016 om 14:21 uur

Mijn vader is op 1 april 1940 als 16-jarige bij Hendrix begonnen en heeft heel veel meegemaakt bij dit bedrijf dat heel belangrijk is geweest voor de verdere ontwikkeling van het Boxmeer na WOII. Ter correctie: femaloe Hendrix heeft in 1978 hun aandelen aan BP verkocht en Hendrix International werd toen al omgedoopt naar BP Nutrition. Na een management buyout in 1994 werd dit bedrijf omgedoopt naar Nutreco. Vanaf 1997 was Nutreco beursgenoteerd en uiteindelijk is het nu sinds 2015 in handen van SHV Holding.
"Hendrix Genetics" heeft qua eigenaar en naam niets met de oorspronkelijke familie Hendrix te maken. Hendrix Genetics omvat wel, naast andere activiteiten, de oude onderdelen van het fokbedrijf "Euribrid" dat door Hendrix International in de jaren vijftig is opgericht. Thijs Hendrix, geen familie van de oorspronkelijke familie Hendrix, is de oprichter van Hendrix Genetics en komt uit Ospel.

Intervet, tegenwoordig MSD Animal Health, uit Boxmeer is ook door Hendrix INternational opgericht. Het idee van Wim Hendrix hier achter was dat gezonde kippen meer voer eten. Hij haalde hiervoor Dr. Joop Richter vanuit de Universiteit Utrecht naar Boxmeer om het eerste laboratorium op te starten en pluimveevaccins te maken. Mijn ouders hebben in de beginjaren samen met de familie Richter op kamers gewoond in de villa naast Villa "de Körver", tegenwoordig hoofdkantoor van Hendrix Genetics.

Hebben jullie het boek van het Hendrix concern ook in handen? Daar staat de hele geschiedenis van de oprichting en uitbouw van het concern van 1930 tot 1979 in beschreven. Het heet "Op het spoor van de Körver" en is geschreven door Dr. Bläsing. De oprichter Wim Hendrix werd namelijk ook wel "Wimke de Körver" naar het beroep van mandenmaker van zijn grootvader genoemd.

Verder kan de Historische Vereniging "Nepomuk" jullie ook nog genoeg over de geschiedenis van Hendrix in Boxmeer vertellen.

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper bhic zei op 24 augustus 2016 om 20:12 uur

Beste Paul, ontzettend bedankt voor de uitvoerige informatie van het Hendrix concern en gerelateerde bedrijven. Fijn om te weten hoe de ontwikkeling van het bedrijf precies is verlopen en wat leuk dat jouw familie nauw betrokken is geweest bij deze organisatie.

Het boek 'Op het spoor van de Körver' is inderdaad onderdeel van onze bibliotheek, bedankt voor de tip. We zullen het er zeker op naslaan en wie weet spreken we binnenkort ook nog wel iemand van Nepomuk...

Thijs Hendrix zei op 24 januari 2017 om 17:57 uur

Hendrix Genetics BV is de opvolger van Hendrix Fabrieken NV, en hoeder van het erfgoed van Wim Hendrix, c.s., en Hendrix Fabrieken NV.

SHV Holdings NV is sinds 17 april 2015 100% eigenaar van Nutreco Holding NV.
SHV Holdings NV is (via haar 100% dochter NPM Capital NV) sinds 30 juni 2015 25% eigenaar van Hendrix Genetics BV. Op 15 juli 2016 heeft Johannes Laitenberger, directeur-generaal, namens de Europese Commissie het bovenstaande goedgekeurd en is het vanaf toen één grote familie!

met vriendelijke groet, Thijs Hendrix
Villa "de Körver'
Boxmeer

ps: de familie Hendrix heeft in 1979 haar aandelen aan BP verkocht.
Het besluit tot verkoop is genomen maart 1979 in het Cresthotel te Antwerpen.
Op 8 november 1079 werden de definitieve handtekeningen gezet, in een mooi kasteel te Wassenaar.

Thijs Hendrix zei op 24 januari 2017 om 17:59 uur

1079=1979

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 25 januari 2017 om 10:01 uur

Bedankt Thijs, voor je reactie bij deze foto met oproep.
Wat leuk om van een familielid meer te weten te komen over de geschiedenis van dit bedrijf.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

vertelde op 30 november 2012 om 13:45 uur

Opening propaangasbedrijf Boxmeer

vertelde op 2 juni 2016 om 15:26 uur

Het naadje van de kous...