i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Den Dungen
Tags:

Henrik van der Westelaken komt in Den Dungen wonen

vertelde op 8 december 2009 om 11:06 uur

In dit artikel onderneemt Leo van Minderhout een speurtocht naar de identiteit van Henrik van Westerlaken. De oudste vermelding is niet anders dan zijn naam in een cijnsboek van 1340. Aan de hand van enkele akten gaat de auteur dieper in op Henrik zelf, zijn vrouw en hun voorouders.

Den Dungen, akte van 1424Die akten gaan over het feit dat Henrik van Kollenberg en zijn vrouw Hilla goederen erfden die gelegen waren op Goeiendonk (in Sint-Oedenrode) en dat ze die ten pacht gegeven hadden aan Everard Leeuwken. Daarna bezitten de kinderen Van der Westelaken die pacht.

Van Minderhout komt tot de conclusie dat Henrik van Kollenberg en Henrik van der Westelaken een en dezelfde persoon moeten zijn geweest. De voornaamste argumenten zijn ten eerste dat de pacht wordt beschreven alsof hij door overerving van Henrik van Kollenberg op de kinderen Van der Westelaken gekomen is. Ten tweede zijn er de namen van de kinderen van Henrik van der Westelaken en Hilla Roosmond: ze heten Zebert, Luitgart, Heilwich en Elisabet, allemaal vernoemingen naar de familie Kollenberg. Ook Henriks kleindochter Hilla kan genoemd zijn naar haar (“Kollenbergse”) grootmoeder Hilla Roosmond.

Henrik van Kollenberg en Hilla Roosmond deden hun goederen op Goeiendonk van de hand en kwamen in Den Dungen wonen op Westerlaken (Paterstraat B 672). Waarschijnlijk kwam toen de achternaam Van der Westelaken in de plaats van Van Kollenberg.

Het volledige artikel kun je hier lezen of downloaden (PDF, 629 kB)

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reacties (2)

wim theunissen zei op 4 januari 2010 om 13:17 uur

Mogelijk heb ik de afkomst van Henrik van Collenberg.Graag wil ik mijn gegevens bespreken met dhr van Minderhout.

Wim Theunissen, 040-2027534
wim.elly.theunissen@gmail.com

Mariët Bruggeman bhic zei op 5 januari 2010 om 09:16 uur

Beste Wim,
ik heb dhr. van Minderhout per email even op de hoogte gebracht van uw reactie. Ik weet namelijk niet of hij nog dagelijks op ons forum kijkt.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op: