skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Vincent van de Griend
Vincent van de Griend Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Vincent van de Griend
Vincent van de Griend Bhic

Herberg De Paradijsboom

We gaan terug naar het jaar 1735. In dat jaar wordt het huis en hof De Paradijsboom - ten laste van de kinderen Johannes van Heertum - verkocht aan Hendrik Kluijtmans en zijn vrouw Geertruijd Corsten. Het huis is gelegen aan de Heuvel. Op verzoek van Hendrik wordt het huis geïnspecteerd door timmerman Jan Pauwels Ariaan van Hasselberg en dekker Joost Jan Brock.

Tijdens die bezichtiging komen nogal wat gebreken aan het licht. De wanden rondom zijn zo verzakt dat het nodig is om deze af te laten, te vitten en met leem te bestrijken. Verder zijn er twee nieuwe deuren in de stalling nodig en moet het dak worden opgeknapt. 

Ook de deuren, vensters en bijna alle ramen zijn aan vernieuwing toe. En de vloer moet gerepareerd worden "zodat den koper daar in het huis kan wonen zoals mensen van fatsoen behoren te doen." 

In hetzelfde jaar ontstaan er "questies ende verschillen" tussen Hendrik Kluijtmans en zijn buurman Nicolaas der Kinderen. Nicolaas mag niet verder timmeren dan zijn grond is afgepaald. Hendrik zal "het gezicht mogen houden van de binnendeur van zijn kant, op den hoek van het Rooms kerkenhuis."

In 1765 vinden we in een inventaris de naam van de herberg dan genaamd De Paradijsboom. De inventaris wordt opgemaakt voor Johanna Gijsberts van Hirtum en haar minderjarige kind. Johanna is weduwe van wijlen Peeter Hendrik Kluijtmans, op zijn beurt zoon van Hendrik en Geertruid Corsten. Hun zoon Pieter is inmiddels getrouwd met Anna Maria Vogels. Maria geeft in 1794 te kennen dat haar man zich sinds een geruime tijd zich "aan den drank heeft overgegeven en den gehele dagen dronken is en van zijn zinnen beroofd is".

Zij wendt zich tot de heren Municipaliteijt "verzoekende dat het dezelve mochten behagen, haar te permitteren om haar man voor bepaalde tijd in een of ander verbeterhuis" te mogen onderbrengen.

Willem Kluijtmans, die aangesteld is als curator over Pieter, verklaart dat de huwelijkse twisten zo ver zijn gerezen dat samenwonen niet langer kan. Het kind Willemijna, door hun in huwelijk verwekt, blijft bij zijn moeder wonen.

In 1820 wordt De Paradijsboom te koop aangeboden en gekocht door tapper Hendrik van der Vleuten. Het blijft dan lange tijd in bezit van de familie Vleuten, totdat het in 1879 Verkocht wordt aan voerman Franciscus van Boxmeer. Het zijn dan twee huizen sectie G 1227 en sectie G 1228.

Reacties (5)

Jeanne zei op 19 januari 2011 om 11:11
Hallo Willy,
Is dit het cafe waar later de Ossekop is genoemd? Ik herinner mij dat daar van Aarle nog in heeft gezeten.
Groetjes jeanne Derks
Willie Damen van de Mosselaer zei op 19 januari 2011 om 13:09
Jeanne, het is de hoek Hertog Hendrikstraat – Kofferen, waar vroeger Sjors (van de Laar) een café runde en zijn zoon Jan van Sjorse een slagerij.
Later zat daar de Rooise Flora en vorig jaar nog bloemenzaak Broks.

Willie
Jeanne Derks zei op 19 januari 2011 om 13:35
Ah daar Willy, Ik weet nog wel dat het een slijterij was met inderdaad Sjors van de Laar. Een grote man met wit haar:-) Het cafe zal voor mijn tijd geweest zijn:-)
Maar dat het een slagerij is geweest herinner ik me niet meer. Jan van Sjorse zat toch daar waar nu een kledingwinkel is?
Willie Damen van de Mosselaer zei op 19 januari 2011 om 15:58
Uit Heemschild aflevering 2 – 1986 van de Heemkundige Kring staat een artikeltje geschreven door Tiny van Lieshout: “ (Adrianus) van de Laar en zijn vrouw Hanneken Franken, die samen een café dreven (vroeger bekend als de Paradijsboom), hadden een zoon Jan (van Sjorse). Hij leerde in Woensel voor slagersjongen bij de gebroeders Jan en Frans van de Laar, twee neefs van zijn vader. Toen hij het vak meester was begon hij ’n slagerij meteen links als je vanaf de Heuvel het Kofferen ingaat. Ook dat deel hoorde zoals je op de plattegrond kan zien ook tot de “Paradijsboom”. In 1926 trouwde Jan met Mien Habraken en nam hij ook het cafe van z’n vader over’. De kledingzaak is voorheen inderdaad ook een slagerij geweest van een latere generatie van de Laar.
Ad van Esch zei op 25 januari 2011 om 14:54
Willie,
Bedankt voor de informatie over "De Paradijsboom" Het pandgedeelte op de hoek van de (huidige) Hertog Hendrikstraat was het café en de hoek om in het Kofferen was slagerij en later slijterij. Beiden van Jan van Sjorse

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.