skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Luud de brouwer
Luud de brouwer RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Luud de brouwer
Luud de brouwer RA Tilburg

Herdenking van de Tweede Wereldoorlog te Katwijk

Op 12 juli 1947 hadden zich vele oud-strijders, officieren, manschappen en familieleden verzameld aan de voet van de Maasdijk te Katwijk. Op die plaats werden de 24 dappere mannen herdacht, die hier op 10 mei 1940 het leven lieten. Voor hen werd een monument opgericht en werd een plechtige ceremonie gehouden.

Het monument, een obelisk van zeven meter hoog met een kruis op de top, was op die dag gedekt met ‘de fiere Nederlandse vlag, strak klapperend op de frisse bries uit ’t Westen.’ Het zandstenen monument is ontworpen door de heer Breugel uit St. Oedenrode, die zelf ook in de Maassector had gestreden. Vervolgens is het vervaardigd door de firma’s Smits en Van Heijster te Cuijk.

Die ochtend was er al een herdenkingsdienst in de St. Martinuskerk en de Nederlandse Hervormde Kerk te Cuijk gehouden voor de gesneuvelden van het voormalige tweede bataljon 26ste regiment infanterie. In Katwijk volgde een plechtige kranslegging op de graven van deze mannen. Hierbij waren veel militaire en burgerlijke autoriteiten aanwezig, van wie enkelen een ontroerende toespraak hielden.

Zo sprak burgemeester Jansen uit Cuijk van het grote voorbeeld dat de soldaten hadden gegeven, waarmee zij een vonk ontstaken, die een laaiend vuur van verzet deed opgloeien in heel Nederland. Deze woorden raakten vele mensen, zo ook een soldaat die zelf had meegevochten in dit regiment: ‘Kapitein Heuting leest de namen van de doden: stuk voor stuk herken ik de namen, de gezichten, de harten. Dan ineens een naam... mijn eigen sectie. Mijn God, was de dood zó nabij...’

Voor 24 soldaten was die dood inderdaad nabij in 1940. In de kanonkamer van rivierkazemat-zuid te Katwijk werd een dagboekfragment gevonden van één van de mannen. Vlak vóór de grote strijd losbarstte, schreef hij ‘stil en blijmoedig’ de week in te gaan, maar ook ‘met de tanden op elkaar, met het geweer bij de voet.’ Opvallend is het rotsvaste vertrouwen in God, dat uit de brief van de jongeman blijkt. Een dag later werd hij bij de Duitse inval om het leven gebracht, zo staat allemaal te lezen in het boek van G.A. Gerards, P. van Haren en H. van Dijk, Standhouden..! 10 mei 1940: het verhaal van 12 uren oorlog in Katwijk, Cuijk, Sint Agatha en Oeffelt (Cuijk, 1981).

Reacties (3)

Hein Veld
Hein Veld zei op 11 mei 2016 om 21:14
Het oorlogsmonument is op 12 juni 1947 onthuld. Op blz. 140 van het boek Standhouden staat de voorpagina van De Gelderlander van 18 juli 1947 afgedrukt.
Hein Veld
Hein Veld zei op 11 mei 2016 om 22:19
Mijn excuus 12 Juli 1947 moet het zijn.
Lisette Kuijper
Lisette Kuijper bhic zei op 12 mei 2016 om 11:48
Beste Hein, bedankt voor je reactie. Ik heb het boek 'Standhouden' er nog even bij gepakt en daarin wordt op meerdere plaatsen (pagina 138 en 143) de datum van 10 mei 1946 genoemd. Dat is volgens dit boek de dag waarop het monument in Katwijk is onthuld.

Toch heb ik ook even gezocht in onze krantencollectie en daaruit blijkt dat jij inderdaad gelijk hebt. De Echo van 11 juli 1947 meldt dat het monument de volgende dag in Katwijk zou worden onthuld. Ik zal de datum in het bovenstaande verhaal daarom aanpassen. Bedankt voor het doorgeven van deze foute datering!

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.